Kurkuma on maustekaapin aarre

Nyt mars maustekaapille katsomaan, löytyykö sieltä kultainen aarre. Jos kurkuma on ollut keittiössäsi harvinainen vieras, on se aika nostaa parrasvaloihin.

Inkiväärikasvien heimoon kuuluvan kurkuman lääkinnälliset ominaisuudet on tunnettu intialaisessa ayurveda-perinteessä ja kiinalaisessa lääketieteessä jo vuosituhansia. Viimein myös meillä Pohjolassa on herätty tämän kultaisen rakkauden kutsuun.  Eikä suinkaan perusteitta.

Kurkuman vaikuttava aine on kurkumiini, jonka on tutkimuksissa osoitettu lievittävän merkittävästi kipua ja tulehdusta. Kurkumiinista voi saada apua myös korkeaan kolesteroliin, ruoansulatusvaivoihin ja verihyytymien ehkäisyyn. Kurkuman antioksidanttipitoisuus on huikea, ja sillä on antikarsinogeenisia ja bakteerien kasvua estäviä ominaisuuksia. Tutkimuksissa on myös havaittu kurkumiinin aiheuttavan syöpäsoluissa solukuolemaa, mikä on saanut myös länsimaisen lääketieteen kiinnostumaan tästä luonnonlääkkeestä.

Vuoden 2010 rohdoskasviksi valittu kultakimpale lienee siis ansainnut paikkansa myös sinun keittiössäsi. Kurkuman aromaattista ja hieman kitkerää makua suosittelen lähestymään yksinkertaisten reseptien kautta. Ei siis tarvitse olla intialainen mestarikokki, jotta saa tämän raaka-aineen maistumaan.

Oheisella reseptillä onnistut varmasti. Lempeät juurekset, punaiset linssit ja pikantti kurkuma täydentävät tasapainoisesti toisiaan. Pisteenä iin päälle sekaan rouhittu mustapippuri moninkertaistaa kurkuman terveyttä tukevia ominaisuuksia.

Kurkumakeitto

Kultainen sosekeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
pieni pala kurkumaa
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
4 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
2 dl punaisia linssejä
4 porkkanaa
1 pieni palsternakka

Hienonna sipuli, valkosipuli, kurkuma ja inkivääri. Kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä hetki. Lisää vesi, kookosmaito, tomaattimurska, huuhdellut linssit ja paloitellut juurekset. Anna keittyä kypsiksi. Soseuta lopuksi sauvasekoittimella ja lisää suolaa maun mukaan. Tarjoa tuoreiden yrttien ja siemenleivän kanssa.

Tämä keitto lämmittää ihanasti alkutalven pakkasissa!

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

5 Responses

    1. Tuota tosiaan jotkut tahot suosittelen, mutta itse en ole edes kokeillut. Kurkuma jättää niin tehokkaasti tahroja, että arveluttaisi harjata sillä hampaita.

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat