Detox: mitä, miksi ja miten?

Tämä kirjoitus on sinulle, joka haluat pähkinänkuoressa oppia:

 • Millaiset tekijät altistavat toksisuudelle?
 • Mitä toksisuus elimistössäsi aiheuttaa?
 • Mitkä ovat yleisimpiä merkkejä toksiinien ylikuormasta?
 • Miksi sisäinen puhdistusjärjestelmäsi tarvitsee tukea?
 • Millaisilla valinnoilla voit vähentää toksiinialtistustasi?
 • Mitkä ovat järkevän ja turvallisen detox-ohjelman tunnusmerkit?
 • Kuinka voit elvyttää kallisarvoisen puhdistusjärjestelmäsi toimimaan nykyistä tehokkaammin?

Puhdas, toksiineista vapaa maailma on nykyisin vain utopia. Altistumme jatkuvasti kehoa kuormittaville myrkyille halusimmepa sitä tai emme. Lisäksi teemme päivittäin valintoja, jotka kasvattavat taakkaa entisestään; teollinen ruoka, synteettinen kosmetiikka, huonolaatuiset ruoanvalmistusvälineet, käsikauppalääkkeet, vesijohtovesi, tupakka ja muut päihteet ovat arkisia esimerkkejä toksiinien lähteistä. Unohtamatta sisäsyntysiä toksiineja, jotka ovat syntyvät elimistön normaalitoiminnan sivutuotteina.

Pisteenä iin-päälle kuormitamme mieltämme mm. stressaavilla ajatuksilla, negatiivisella asenteella, huolilla ja murheilla, jotka nekin vaikuttavat osaltaan kokonaisvaltaiseen terveyteemme.

detox

Ei ihme, että alamme oireilla. Kerrytämme ylimääräisiä kiloja ja turvotusta, olemme uupuneita, sairastelemme usein, tunnemme yhä lisääntyvää herkkyyttä tavallisina pitämillemme ruoka-aineille samalla ihmetellen mm. epämääräisiä ruoansulatusongelmia, pahanhajuista hengitystä ja kukkivaa ihoa.

Ei ole kerran tai kaksi, kun olen saanut työssäni ravintovalmentajana todentaa näitä modernin elämäntavan lieveilmiöitä – ja moni niistä on aikoinaan kuulunut myös omaan oirelistaani.

Oireilu ei ole yllättävää ottaen huomioon, että toksisuus mm. vaurioittaa soluja, ärsyttää kudoksia, hidastaa elimistön luonnollisia korjaustoimintoja, laukaisee tulehdusreaktioita, rasittaa kehon puolustusjärjestelmää, estää entsyymien toimintaa, tappaa suoliston hyödyllisiä bakteereita ja vaikuttaa DNA-synteesiin.

On toki totta, että sisäinen puhdistusjärjestelmäsi huolehtii peruspuhdistuksesta eli detoksifikaatiosta miltei tauotta. Maksa, munuaiset, suolisto, iho, lymfajärjestelmä ja keuhkot tekevät päivittäin töitä, jotta mm. ruoan, veden ja ilman mukana elimistöösi kulkeutuvat toksiinit eivät kertyisi vahingoittamaanterveyttäsi. Harmillista kyllä, kumuloituva lisätaakka saa järjestelmän väsymään, eikä se selviä enää tehtävästään vaaditulla tarmokkuudella.

Nyt päästään hyviin uutisiin! Tieto jatkuvasta toksiinipommituksesta sekä siitä aiheutuvista terveyshaasteista kuulostaa ehkä lamaannuttavalta, mutta onneksi voit itse vaikuttaa siihen, kuinka ison ja minkälaisen myrkkykuorman keho ja mielesi päivittäin kohtaavat. Lisäksi voit päästä eroon jo kerääntyneestä kuormasta ja sen aiheuttamista oireista, sekä huolehtia, että kehosi puhdistusjärjestelmä toimii tehokkaasti tästä eteenpäin.

Erilaiset detox-kuurit ja –valmisteet ovatkin nykyisin hyvin trendikkäitä. En kuitenkaan suosittele tarttumaan ihmekikkoihin ennen kuin tarkemmin tiedät, miten elimistön puhdistusjärjestelmä toimii. On myös hyvä huomioida, ettei detox (ts. detoksifikaatio) ole erillinen toiminto, joka joko painetaan on- tai off- asentoon, vaan se on sinuun sisään rakennettu luonnollinen prosessi, joka on jossain määrin käynnissä joka hetki.

detox

Järkevästi laadittu detox-ohjelma elvyttää, tukee ja tehostaa tuota luonnollista prosessia ja saa toksiinien poistojärjestelmäsi toimimaan aktiivisemmin jo kertyneiden että tulevien myrkkyjen puhdistamiseksi.

Toivottuun lopputulokseen pääsemiseksi on kiinnitettävä huomiota toksiinien poiston kaikkiin vaiheisiin. Toksiinien irrottaminen kudoksista ei riitä, vaan poistuakseen elimistöstä ne on muunnettava maksan avulla ensin välituotteiksi ja sen jälkeen vesiliukoisiksi yhdisteiksi.

Selviytyäkseen tehtävästään maksa tarvitsee energiaa ja ravintoaineita. Ilman niitä toksiinien neutralointi jää epätäydelliseksi, ja aikansa elimistössä kierrettyään toksiinit päätyvät takaisin kudoksiin aiheuttaen lisää harmia. Tämän valossa ymmärrät, miksi ensimmäiseksi käteen osuva detox-valmiste tai netin keskustelupalstalla suositeltu nestekuuri ei välttämättä tuo toivottua hyötyä….

Hokkuspokkustemppujen sijaan avaimia tasapainon palauttamiseksi ovat elimistön luontaisten puhdistusprosessien tukeminen, laadukkaaseen ravintoon panostaminen ja henkisen kuonan siivoaminen – kyllä, myös henkinen ”saaste” kuormittaa meitä ja aikansa kerryttyään nakertaa terveyttämme avain kuten fyysinenkin kuona.

Voit jokapäiväisessä elämässäsi tehdä helppoja valintoja puhdistusjärjestelmäsi tukemiseksi. Kiinnittämällä huomiota ruoan alkuperään ja laatuun, karsimalla synteettistä kosmetiikkaa, vähentämällä päihteiden ja tarpeettomien lääkkeiden käyttöä, suosimalla luonnonmateriaaleja ja viettämällä aikaa luonnossa olet jo ison askeleen edellä.

detox

Puhtaammat elämäntavat pitävät perustasapainon kunnossa, mutta jo kertyneiden toksiinien puhdistaminen vaatii täsmällisempiä otteita – eli tuttavallisemmin detoxia (puhdistuskuuria / puhdistusohjelmaa). Tässä muutama vinkki, millä pääset hyvään alkuun:

 • Karsi ruokavaliosta elimistölle raskaat ruoka-aineet.
 • Suosi värikkäitä, etenkin vihreitä kasviksia sekä mahdollisimman vähän prosessoitua, helposti sulavaa ruokaa.
 • Juo runsaasti vettä ja yrttiteetä. Vältä kofeiinia.
 • Huolehdi, että suoli toimii säännöllisesti (vähintään 1 krt/vrk).
 • Tankkaa ravinteita ja valitse ravintolisät huolella.
 • Anna ruoansulatuselimistölle riittävän pitkiä taukoja.
 • Hikoile, syvähengitä ja rentoudu + hyödynnä näitä.

Toivottavasti tämä inspiroi sinua fiksuihin puhdistustoimiin ja unohtamaan pillerit, jotka lupaavat ihmeitä yhdessä yössä.

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

6 Responses

 1. Hei, tämän luettuani voisin jopa “uskaltaa” kokeilla detox-kuuria. En kyllä ole mikään terveysintoilija, joten osaatko sanoa, onko tämä sellaiselle liikaa?

  1. Vilpittömästi voin sanoa, että tätä detox-ohjelmaa uskalataa kokeilla. Ja uskon, ettei se jää kokeiluksi :) Olen laatinut hyödyllisiä infoja aiheen tiimoilta. Jos et ole vielä tutustunut, käy katsomassa täällä: https://leeniviio.com/detox/ Toivottavasit niistä on apua, kun mietit detoxin sopivuutta itsellesi tai ohjelman toteuttaminen mietityttää.

 2. Halusin vain tulla kiittämän detox-kuurista. Ostin paketin ja se ylitti odotukseni! Kiitos Leeni!!! Täytyy myöntää, että tätä ennen minulla oli kyllä väärä käsitys koko detoksifikaatiosysteemistä. Tämä tulee kyllä tarpeeseen vielä monta kertaa ja pari tapaa taisi jäädä saman tien elämään. <3

  1. Oi, ole hyvä! Kiitos palautteesta ja mikä ilo kuulla, että sait detox-ohjelmasta hyötyä pitkälle ajalle! Pysyvät muutokset ja innostus terveellisiin elämäntapoihin olivat yksi tärkeimmistä tavoitteistani, kun ohjelmaa rakensin. Puhtoista kevään odottelua sinulle ;)

 3. Hei! Kun puhutaan detoxista niin kannattaisi mainita tehokkain tapa käynnistää “autophagy” eli kropan oma kuolleiden solujen ja myrkkyjen poistojärjestelmä: paasto. Muutenkin paasto on ehkä terveellisin asia mitä voi tehdä ihminen aina välillä, kannattaa lukea tutkimuksia ja artikkeleita aiheesta. Parhaiten paaston terveysvaikutukset saa esiin nimenomaan ilman kaloreita eli ei mitään juomia eikä ruokia joissa on kaloreita. Vain vettä, teetä ja kahvia. Muuten hyvä artikkeli aiheesta mutta tuo paasto tosiaan kannattaisi mainita sillä nykytutkimus on osoittanut sen olevan aika lähellä “ihmettä” mitä tulee terveyteen ja kropan puhdistukseen sekä aivosolujen neurogeneesiin.

  1. Kyllä, olet oikeassa :) Paasto on “ihmeellinen” ja tehokas tapa puhdistaa elimistöä. Ravintoterapeuttiopinnoissani olen käynyt paastokurssin, jolla asiaa käsiteltiin kattavasti eri kanteilta. Itse en kuitenkaan ohjaa asiakkaitani kalorittomaan paastoon, sillä siihen liittyy omat haasteensa, eikä se ole kaikille turvallinen. Kiitos kuitenkin, kun mainitsit asian tässä, koska liittyy vahvasti aiheeseen. Muuten, kahvia (tai mitään kofeiinipitoista) en nauttisi vesipaastollakaan, sillä lisämunuaiset tarvitsevat etenkin detoxin stimulaation sijaan tukea.

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat