Mitä matkalle kannattaa pakata mukaan?

IMG_6228

Mikä sen ärsyttävämpää kuin huomata perillä matkakohteessa, että jokin tärkeä tavara jäin laukusta, eikä sitä voi/kannata kohdemaasta ostaa. Tässä postauksessa annan listan tavaroista, jotka olen havainnut hyväksi pakata miltei jokaiselle matkalle mukaan.

En tule luettelemaan itsestään selvyyksiä, kuten vaatteita tai hygieniatarvikkeita, vaan hieman poikkeuksellisempia – mutta sitäkin hyödyllisempiä asioita, joiden avulla elo matkakohteessa sujuu mukavasti, on kyseessä sitten loma- tai työmatka.

Tässä minun go to -listani miltei jokaiseen reissuun:

Piikkimatto

Tätä ilman en itse matkusta koskaan mihinkään. Ostin ensimmäisen piikkimattoni lähes tasan kaksi vuotta sitten, ja siitä lähtien se on ollut miltei jokailtaisessa käytössä. Kun pakkaan maton matkalle, otan sisätäytteen pois, jolloin se vie mahdollisimman vähän tilaa laukustani. Käytän mattoa pääasiassa nukkumaan mennessäni ja nukahdan sen päälle erittäin rentoutuneena. Piikit eivät tunnu liian kovilta, vaikka täytettä ei olekaan, kun mattoa käyttää sängyn päällä. Lisäksi välissä voi käyttää ohutta paitaa, mikäli tarpeen. Parempaa unilääkettä saa etsiä!

 

Piikkityyny

Piikkimaton lisäksi pakkaan usein mukaan myös piikkityynyn (ainakin jomman kumman). Sama idea kuin matossa, mutta rentoutus kohdistuu kallonpohjan alueelle, joka menee helposti jumiin. Matkustaessa jätän itse tyynyn kotiin, ja matkakohteessa rullaan esim. pyyhkeen täytteeksi. Toimii varsin hyvin, ja taas säästyy rutkasti tilaa matkalaukusta.

Vinkki: Tästä voi lukea hehkutukseni “piikkiterapiasta”.

 

piikkimatto

 

Tempur-matkatyyny

Kyllä, haluan taata itselleni hyvät unet, missä tahansa olenkin, joten “unitavaroiden” lista jatkuu. Jos laukussa on tilaa, otan mukaan Tempurin matkatyynyn. Sen saa pakattua kätevästi rullalle omaan säilytyspussiinsa. Vaikka tyyny on pieni, toimii se aivan yhtä hyvin kuin isompikin, jota käytän kotona. Eipähän tarvitse tuskailla hotellin/majapaikan liian pehmeiden tai muhkuraisten tyynyjen kanssa.

 

Unimaski

…Viimeinen unituote tällä listalla. Optimaalisesti makuuhuoneen tulee olla nukkuessa säkkipimeä. Kotona käytän ko. tarkoitukseen pimennysverhoja, mutta niitä ei sentään reissuun kannata raahata mukaan. Sen sijaan unimaski kulkee helposti mukana, ja mahdollistaa pimeässä nukkumisen, vaikka verhot olisivat kuinka kehnot. Kannattaa satsata hyvään maskiin, joka oikeasti eristää valoa. Itselläni on ollut pitkään käytössä tämä.

 

Viherjauhe*

Kätevä tapa saada päivittäinen viherannos missä tahansa. Oma suosikkini on Foodinin viherjauhe, joka sisältää mm. nokkosta, vehnänorasta, spirulinaa ja lehtikaalia. Reissussa jauhe on helppo sekoittaa veteen ja jos maku epäilyttää, niin joukkoon voi puristaa sitruunaa. Vihreää harvalla tulee syötyä liikaa, joten jauhe on erittäin tarpeellinen lisä myös reissujen ulkopuolella. Kotioloissa viherjauhe uppoaa mielestäni kätevimmin smoothien joukkoon.

 

viherjauhe

 

Vastamelukuulokkeet

Näitä ilman en astu lentokoneeseen. Käytän lähes aina lentomatkat töiden tekemiseen, joten hiljaisuus on toivottua. Vastamelukuulokkeet blokkaavat lentokoneessa olevan hurinan, jonka voimakkuutta ei edes tajua ennen kuin saa sen vaimennettua. Vaikka kokisit, ettei ylimääräinen melu häiritse keskittymistäsi, kannattaa muistaa, että se kuormittaa keskushermostoasi, joka nyky-yhteiskunnan stimulanttipommituksessa on kuormittunut jo valmiiksi. Kuulokkeet ovat kätevät myös musiikin kuunteluun. Mikäli katson pitkillä lennoilla lentokoneen elokuvia, toimivat ne myös siihen, ja äänenlaatu on huomattavasti parempi kuin lentokoneen omissa kuulokkeissa.

 

Kevyt joogamatto

Perinteiset joogamatot vievät rullallekin käärittynä runsaasti tilaa, ja laadukkaat matot ovat varsin painavia. Matkustamiseen suosittelenkin ns. matkamattoa, joka on erittäin kevyt, ja jonka voi viikata pieneen tilaan (Itselläni on tämä Mandukan matto). Joogamatto on kätevä matkakumppani, sillä sen avulla joogahetki on helppo toteuttaa vaikka hotellihuoneessa. Hommastahan kun ei ilman mattoa tule mitään, jos hotellihuoneen lattiat ovat liukkaat tai ne on päällystetty kokolattiamatolla. Joogamatosta on ollut paljon iloa myös sellaisten hotellien kuntosaleilla, joissa ei mattoja (ei edes jumppamattoja) ole.

 

Jumppakuminauha

Nyt kun päästiin liikkumiseen, niin toinen must-tuote matkoille: jumppakuminauha. Sillä saa tehokkaan treenin aikaiseksi lähes missä vain tai vaikka ei treeniä kaipaisikaan, on se oiva apu kipeytyneiden niskojen ja hartioiden vetreyttämiseen. Matkoilla ohuesta materiaalista valmistettu ns. jumppanauha on parempi kuin vastuskuminauhat, jotka vievät paksuutensa puolesta enemmän tilaa.

 

Lentosukat

Viime aikaisin ostos, joka on tarpeen etenkin pitkillä lennoilla, jotta verenkierto jaloissa pysyy aktiivisena. Polveen asti ulottuvat sukat lämmittävät myös mukavasti lentokoneissa kun usein on kylmä. Tämän vuoksi ostin hieman paksummasta materiaalista valmistetut sukat.

 

vastamelukuulokkeet

 

Kookosöljy*

Pieni purkki kookosöljyä kulkee aina reissuilla matkassa. Ei syömistarkoituksessa vaan kosmetiikkatuotteena. Hätätapauksessa toimii niin kasvojen pesussa, voiteena, deodoranttina kuin hampaiden puhdistajana. Kannattaa muistaa, että käsimatkatavaroihin ei saa ottaa jouksevaa/pehmeää öljyä kuin 100 ml purkillisen, sillä se luetaan nesteeksi. Jos itselläni on isompi Foodinin purkki öljyä mukana, pakastan sen ennen lähtöä, jotta sitä ei lueta turvatarkastuksessa nesteeksi. Öljy ei pakastamisesta kärsi, etenkään, kun sen käyttää varsin nopeasti ja keittiön sijaan kylpyhuoneen puolella.

Vinkki: Tästä voit lukea 33 ideaa kookosöljyn käyttöön.

 

Maitohappobakteerit

Kaikki taitavat tietää tämän: ei matkalle ilman maitohappobakteereja. Niiden käyttö kannattaa aloittaa jo ennen matkaa. Auttaa suolistoa sopeutumaan vaihtuvaan ruokavalioon ja suojaa myös ikäviltä vatsapöpöiltä. Kannattaa valita tehokas tuote, kuten esimerkiksi Biomedin Acidophilus Forte.

Huom: Jos kohteessa ei ole mahdollisuutta kylmäsäilytykseen (ts. jääkaappi), kannattaa valita tuote, joka säilyy huoneenlämmössä. Suosittelen asioimaan asiantuntevassa luontaistuotekaupassa, niin saat varmasti laadukkaan tuotteen.

 

Saccharomyces boulardii*

Jotakuinkin samalla asialla kuin maitohappobakteerit, mutta kyseessä on bakteerien sijaan hiivaprobiootti. Boulardii kestää vatsan happamia oloja varsin hyvin, ja se on vastustuskykyisempi antibiooteille kuin monet maitohappobakteerivalmisteet. Täten mikäli matkalla joutuu turvautumaan antibiootteihin, kannattaa boulardii olla käden ulottuvilla (voi hyvin ottaa maitohappobakteerien kanssa rinnakkain). Suosittelen aloittamaan tuotteen käytön jo ennen matkaa. Mikäli suolisto on kiukuttelevaa sorttia tai muuten heikossa jamassa, kannattaa boulardii ottaa osaksi normaalia arkea.

Jälleen kerran suosittelen panostamaan laadukkaaseen tuotteeseen. Itse olen ollut todella tyytyväinen Puhdas + -tuotesarjan valmisteeseen, jonka sain sopivasti kokeiltavaksi juuri ennen Etelä-Afrikan reissuani.

 

Puhdas + Bulardii

 

Näillä varusteilla hyvä olo on taattu, vaikka reissussa vähän rähjääntyisikin.  Eväsideoita lentokoneeseen ja muutaman muun vinkin löydät tästä postauksesta.

♥ Leeni

*tuote saatu blogin kautta

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

4 Responses

  1. Ooh, piikkimatto ja piikkityynyjäkinkö on?!
    Vieläköhän kaupasta löytyy?
    Mulla menee, tai siis oikeastaan aina jumittaa niska-hartiaseutu ja kallonpohja myös, olen kuullut että nuista olisi apua, mutta miten niitä tulisi käyttää? Lattialla, maton vai sängyn päällä?

    1. Piikkimattoa- ja tyynyä saa teveyskaupoista sekä netistä. Itselläni on Shakti-merkkiset ja nopealla googlauksella löysin esim. täältä: http://bit.ly/1Qy1Krh Omani olen ostanut joogakaupasta Helsingistä (Shankara, nykyinen Yogishop).

      Niistä on kyllä huikeasti apua selän, hartioiden ja niskan jumeihin, joten voin suositella! Käyttö onnistuu sekä lattialla maton päällä, että sängyllä ihan sen mukaan, mikä itselle tuntuu parhaalta. Aluksi suosittelen ihon suojaksi ohutta vaatetta tai liinaa, etenkin jos ihonalainen rasvakerros on ohut. Ajan myötä piikkeihin tottuu ja makoilu onnistuu myös paljaalla iholla, ja on niin myös tehokkaampi.

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat