Kolmella tapaa täytetyt taatelit + vinkki synnytykseen

medjool-taatelit

Tämä postaus on omistettu taateleille, jotka ovat luonnon nameja parhaimmillaan – paljon parempia kuin väri- ja muilla lisäaineilla kyllästetyt keinotekoiset karkit. Ja uskallan veikata, että taatelit ovat riittävän makeita myös niille, jotka ovat “tavallisiin” karkkeihin tottuneet.

Tämän postauksen luettuasi irtokarkkipussi on helppo korvata taateleilla (ainakin sitä kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla). Luvassa on helppoja vinkkejä taateleiden käyttöön juhannustakin silmällä pitäen sekä varteenotettava syy, miksi etenkin raskaana olevien kannattaa syödä taateleita.

Aloitetaan raskaudesta ja taateleista:

Eräässä tieteellisessä tutkimuksessa taateleiden on havaittu nopeuttavan synnytystä. Syyksi tutkijat esittävät, että taatelit saavat kehossa aikaan samoja vaikutuksia kuin oksitosiini eli pääasiassa voimistavat supistuksia ja parantavat kohdun toimintaa.

Taateleiden tehoa voi perustella myös niiden laksatiivisella efektillä. Tunnettu kikkahan on käynnistää synnytys syömällä ruokaa, joka saa suolen tyhjenemään nopeasti, sillä suoliston supistelu aktivoi myös kohdun supistelua. Taatelit voivat toimia myös siinä – tai ainakin helpottaa ummetusta, josta moni kärsii raskauden aikana.

Tutkimuksessa taateleita syötiin kuusi kappaletta päivittäin viimeisen neljän viikon ajan ennen laskettua aikaa eli viikosta 36 lähtien. Toki, jos vauvan tulo viivästyy tuosta, niin taateleiden syömistä kannattaa jatkaa. Itse pidän taateleista niin paljon, että olen syönyt niitä koko raskauden ajan, vaikka ihan varmuuden vuoksi.

Aion ottaa taateleita mukaan myös synnytykseen, sillä ne tarjoavat nopeaa energiaa, jota kohtu ja koko keho tarvitsee uurastaakseen kunnialla loppuun saakka. Synnytyseväissä onkin tärkeää suosia sellaisia ruoka-aineita, joiden sulattamiseen kehon ei tarvitse tuhlata voimiaan. Hampurilaisateriat kannattaa sen sijaan säästää myöhempään.

medjool-taatelit

Vaikka et raskaana olisikaan tai vaikka em. tutkimus ei pätisikään, voi taateleista nauttia muistakin syistä, muun muassa näistä:

 • Taatelit ovat emäksistä ruokaa, joka tasapainottaa nykyistä varsin hapanta elämäntapaamme (sis. teollinen ruoka, liha, saasteet, stressi, kemikaalit yms.)
 • Sisältävät runsaasti kuitua, joka tukee suoliston hyvinvointia ja hidastaa taateleiden luontaisen sokerin imeytymistä verenkiertoon.
 • Sisältävät monia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, kuten kaliumia, folaattia, karotenoideja ja K-vitamiinia.
 • Sisältävät luontaisia sokereita, jotka antavat terveellistä makeutta ja energiaa ilman, että tarvitsee tarttua valkoiseen sokeriin.

Kuinka taateleita kannattaa käyttää?

Helpoimmillaan taateleita voi popsia suoraan paketista ilman höysteitä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan myös muita tapoja – etenkin jos kohdallasi on vaarana, että taateleita uppoaa mahaan monta sataa grammaa alta aikayksikön ja tuloksena on sokerihumala ja/tai vatsanväänteet. Näillä ideoilla saat taateleista myös tarjoilukelpoista naposteltavaa vaikkapa juhannuspöytään.

1. Tahinilla täytetyt taatelit.

Suolainen tahini on täydellinen pari makeille taateleille sekä proteiinin ja rasvan ansioista tekee herkusta täyttävän. Tahini (eli seesamsiementahna) on erittäin kalsiumpitoista. Se sisältää kahdeksan kertaa enemmän kalsiumia kuin maito.

Huom: Siementen syömistä ei suositella raskaana oleville niiden sisältämien raskasmettalien takia.

2. Tummalla suklaalla täytetyt taatelit.

Jos et ole (vielä) tumman suklaan ystävä, kannattaa tätä yhdistelmää kokeilla. Taateleiden makeus taittaa tumman suklaan kitkeryyttä, peittämättä suklaan omaa makua. Suosittelen kokeilemaan tätä jopa 90 % suklaalla. Maitosuklaassahan itse suklaa (kaakaopapu) ei juurikaan maistu, vaan sitä popsiessasi maistat pääsoin sokerin, rasvan ja maitojauheen.

3. Kookoksella täytetyt taatelit.

Tämä helppo herkku syntyy täyttämällä taatelit kookosrouheella tai lastuilla (lastuja voit saksia pienemmiksi). Myös kookosmanna sopii taateleiden sydämeksi hyvin. Ripaus suolaa sopii taittamaan makeutta, jota tulee sekä mannasta että taateleista. Tämä on siis makeimmistakin makea variaatio.

Muita ideoita:

Taatelit vuohenjuustosalaatissa; Makean ja suolaisen yhdistelmä toimii tässäkin.

Taatelit raakaleivonnassa; Auttavat sitomaan raaka-aineita yhteen ja antavat makeutta. Kokeile tätä pikaherkkua: blendaa 1 osa manteleita ja 1 osa taateleita. Pyörittele massasta palloja ja nauti!

Poista taatelin kivi ja piilota sen tilalle pähkinä.

Leipoessa korvaa taateleilla lisättyä sokeria pilkkomalla taikinaan (esim. keksitaikinaan) taateleita. Kokeile esim. TÄSSÄ ohjeessa rusinoiden (ja banaanin) tilalta.

Vinkki: Mikäli haluat oikein meheviä taateleita, valitse medjool-taateleita Ne ovat taateleiden aatelistoa!

täytetyt taatelit

Toivottavasti näistä vinkeistä jokin kolahti!

HUOM: Jos mietit, onko kannattavaa syödä niinkin sokerisia hedelmiä kuin taateleita, niin harkitse asiaa seuraavilta kanteilta; Mikäli vaihtoehtona on lisätty sokeri, karkit tai muu teollinen herkku, on taatelit ehdottomasti parempi valinta. Mikäli makeanhimosi on kuitenkin hyvin voimakas, eivät taatelit ole siihen paras apu, sillä niitäkin voi kulua helposti iso pussillinen, jolloin sokerimäärä kasvaa suureksi. Kohtuus siis tässäkin sekä vinkkien noudattamista oman kehon tuntemusten mukaan.

Kaunista juhannusta!

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

4 Responses

 1. Taatelit ja maapähkinävoi on myös mahottoman nami yhdistelmä!!

 2. mielenkiinnolla kysyn että millä viikolla vauva syntyi? olen nyt raskaana ja ajattelin itsekin kokeilla tätä.

  1. Heippa, vauva syntyi rv 40+2. Kokeile ihmeessä taateleita. Ei niistä ainakaan haittaa ole!

   Suosittelen myös vadelmanlentiteetä. Sen sanotaan vahvistavan kohdun lihaksia ja valmistavan kehoa synnytykseen. Sitä kannattaa juoda ahkerasti viimeiset viikot, mutta on ok koko viimeisen kolmanneksen.

   Huom: Neuvolassa käsketään välttää yrttiteetä, mikä perustuu siihen, ettei niistä ole tehty riittävästi tutkimusta. Vadelmanlehtiteetä juodaan kuitenkin niin yleisesti monessa maassa nimen omaan synnytys silmällä pitäen, että en tutkimustiedon puutteen takia “pelkäisi” sen käyttöä. Jokainen toki päättää itse, mikä on parhaaksi. Itse join ja synnytys meni oikein mallikkaasti ;)

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat