13 askelta sokerittomaan ruokavalioon – hyvästi sokeririippuvuus ja makeanhimo

terveellinen jälkiruoka

Haluatko aloittaa sokerittoman ruokavalion ja päästä irti sokeririippuvuudesta? Jos tuskastelet liiallisen herkuttelun ja makeanhimon kanssa, jatka lukemista. Kerron sinulle 13 vinkkiä sokerittomaan ruokavalioon, jotta voit alkaa nauttia sen hyödyistä vaikka saman tien!

Miksi sokeriton / sokerittomampi ruokavalio kannattaa?

Lukuisten asiakaskokemusten, tutkimustiedon ja oman “sokerittomuusmatkani” perusteella uskallan sanoa, että haitallisen ja liiallisen sokerin karsiminen on yksi tärkeimmistä osatekijöistä silloin, kun halutaan voida paremmin ja pysyä terveenä.

Sokerin syönnin lopettaminen voi tuoda mukanaan monia terveyshyötyjä, koska se vaikuttaa suotuisasti muun muassa:

 • verensokerin heittelyihin
 • hiljaiseen tulehdukseen
 • unen laatuun
 • alakuloon ja ärtyisyyteen
 • painonhallintaan
 • suoliston tasapainoon
 • ihon kuntoon

Enkä puhu vain omista kokemuksistani, vaan samoista hyödyistä raportoivat jatkuvasti myös asiakkaani, jotka ovat päässeet sokerikoukusta irti. Tässä pari esimerkkiä:

“Paino tippunut 1,5kg. Paljon parempi olo, eikä ole kokoajan kuin sumussa. Olo on virkeä eikä tee mieli makeaa. Nyt tiedän mitkä kaikki asiat liittyy sokeriin.” 

– Taina S., kevät 2016

“Oloni on kevyt ja iloinen. Vatsan ja muunkin kehon (silmäluomet, jalat) turvotukset ovat vähentyneet. Vatsa on pienentynyt eikä suolistossa tunnu enää ikävää paineen/kivun tunnetta. Tunnen, että olen hoikistunut jonkin verran, vaikka vaa’alla en ole käynytkään.”

– Marjaana 61 vuotta, syksy 2017

On valitettavaa, että moni on tottunut sokerin mukana tuomiin haittoihin. Esimerkiksi reistaileva suolisto, turvotus, sinnikäs ylipaino ja jatkuva makeanhimo ovat monelle arkipäivää. Oireita ei osata kyseenalaistaa, koska ei muisteta, miltä oma vointi ilman noita ns. normaaleja oireita tuntuisi. Turrutaan siihen, että voidaan huonosti.

Hienoa siis, että luet tätä tekstiä ja voit alkaa kiinnittää huomiota omaan tilanteeseesi. Tekeekö nykyinen ruokavaliosi sinulle hyvän ja terveen olon? Onko yllä luettelemani oireet tuttuja? Voisitko hyötyä sokerittomasta ruokavaliosta?

Katsotaan nyt, mitä sokeriton ruokavalio tarkoittaa.

sokeriton ruokavalio

Mitä sokeriton ruokavalio tarkoittaa – esimerkkejä?

Sokerittoman ruokavalion voi toteuttaa monella tapaa. Se voi tarkoittaa:

 1. Sokeristen herkkujen (mm. karkit, suklaat, kakut, keksit) välttämistä
 2. Kaiken lisätyn sokerin välttämistä (eli herkkujen lisäksi ns. piilosikereita sisältävät ruoat)
 3. Lisätyn sokerin, hunajan ja siirappien välttämistä (eli myös ns. terveellisemmät makeuttajat)
 4. Noiden lisäksi makeiden hedelmien, (valkoisen) viljan ja perunan välttämistä (vähähiilihydraattinen ruokavalio)
 5. Kaikkien hiilihydraattien välttämistä (täysin hiilihydraatiton ruokavalio)

Mikä noista sokerittoman ruokavalion esimerkeistä on paras?

Vastaus riippuu kysyjästä. Jonkun on paras keskittyä varsinaisten herkkujen vähentämiseen, kun taas toisen vointi kohenee huomattavasti vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

Täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota en kuitenkaan suosittele oikeastaan kenellekään, koska silloin ruokavaliosta karsiutuu pois monet todella terveelliset kasvikset, jolloin haitat muodostuvat hyötyjä suuremmiksi. Ihmisen elimistöä ei ole rakennettu elämään pitkällä tähtäimellä ilman hiilihydraateista pilkkoutuvaa glukoosia (eli elimistön ensisijaista polttoainetta), joten glukoosin täydellinen välttäminen voi olla hyvinkin haitallista.

Tiedän, on ihmisiä, jotka kokevat olevansa elämänsä kunnossa käyttämällä rasvoja pääasiallisena energianlähteenään eli tutummin termein ovat ketoosissa. Silloin pitää kuitenkin tarkkaan tietää, mitä tekee ja ymmärtää, että ketoosin avulla saavutettava nopea laihtuminen ei välttämättä tuo hyötyjä pidemmällä aikavälillä.

Millaista sokeritonta ruokavaliota itse noudatan ja suosittelen?

Olin vuosia pahassa sokerikoukussa ja puputin karkkia päivittäin. Kokeilin tuloksetta monet karkkilakot, kunnes tajusin, miksi en pelkkiä karkkeja karsimalla pääse irti sokeririippuvuudesta. Syy siihen oli, että moni syömäni ruoka sisälsi lisättyä sokeria ja höttöhiilareita, jotka ruokkivat makeanhimoa.

Pitkän työn tuloksena löysin sellaisen sokerittoman ruokavalion, jonka avulla aloin voida hyvin. Käytännössä karsin prosessoidun sokerin ja vähensin myös terveellisemmät makeuttajat, kuten hunajat ja siirapit minimiin. Lisäksi pidin huolen, etten ruokkinut tottumustani makeaan kuivahedelmillä eli nautin niitä vain satunnaisesti.

Entä sokerittomat makeuttajat? Keinotekoiset makeuttajat jätin kokonaan pois, koska myös ne pitävät makeanhimoa yllä ja voivat altistaa ylensyömiselle. Lisäksi pidän niitä monesta muustakin syystä kyseenalaisena terveydelle – aivan kuten kaikkea keinotekoista.

Mitä luonnollisempi ja vähemmän prosessoitu, sen parempi. Kun sitä käyttää ohjenuorana, jää ravinneköyhät höttöhiilaritkin minimiin eli tärkeimpänä valkoiset viljat ja niistä valmistetut tuotteet.

Entä stevia, erytritoli, xylitoli ja muutama muu kaloriton/sokeriton makeuttaja, joiden alkuperä on luonnollinen? Niille en ole oikeastaan koskaan tuntenut omassa ruokavaliossani tarvetta, mutta kohtuudella käytettynä, esim. leivonnassa niistä on toisinaan iloa (tosin kovin luonnollisina en niitäkään pidä).

Kaiken kaikkiaan on paljon parempi tottua vähemmän makeisiin aitoihin makuihin kuin korvata valkoinen sokeri esim. stevialla, jota lisäilee “terveellisyyden nojalla” vähän sinne ja tänne (puuroihin, rahkoihin, smoothieisiin yms.).

Tuossa pääpiirteittäin oma versioni sokerittomasta ruokavaliosta tällä hetkellä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että matkani sokerittomaan ruokavalioon on käynyt yrityksen ja erehdyksen sekä erilaisten vaiheiden kautta. Alkuun hyvinkin tiukalla sokerittomalla linjalla, mutta nykyisin kohtuullisemmin, koska tiedän, kuinka makeanhimo pysyy poissa.

Sokerittomasta ruokavaliosta – tai pitäisi kai sanoa elämäntavasta – on tullut minulle niin rutiinia, etten edes ajattele kieltäväni itseltäni mitään. Esim. karkit, joita aiemmin himoitsin päivittäin, eivät ole mielessäni koskaan (paitsi alkuraskaudessa). Herkut ovat vaihtuneet paljon maukkaampiin vaihtoehtoihin.

Tuossa lyhykäisyydessään oma versioni sokerittomasta ruokavaliosta, jota suosittelen sinunkin kokeilemaan – toki huomioiden yksilölliset eromme.

Koska saan asiasta jatkuvasti kyselyitä, teen omasta “sokeritietoisesta” elämäntavastani vielä erikseen kattavamman postauksen.

Huom: Jos haluat tarkemmat ohjeet sokerittomuuteen ja oppia, mitä sokereita ja makeuttajia kannattaa vältellä, miten ne tunnistaa tuoteselosteista ja mitä niiden tilalle kannattaa ostaa, lataa maksuton Sokeriton kauppareissu -opas tästä.

Voiko sokerittomalla ruokavaliolla syödä hedelmiä?

Tähän kysymykseen törmään usein. Jälleen kerran, sinä valitset, miten pitkälle sokerittomuuden viet. Kaikki hiilihydraatit (paitsi kuidut!) pilkkoontuvat elimistössä sokereiksi. Jos sitä haluat välttää, et voi syödä hedelmiä etkä myöskään lähes mitään kasviksia, sillä niissä on sokereiksi pilkkoutuvia hiilihydraatteja. Ei kuulosta kovin järkevältä.

Hedelmiä voi olla kuitenkin syytä rajoittaa. Se riippuu kuinka herkkä sokerille olet. Makeat hedelmät sisältävät runsaasti hedelmän omaa sokeria eli fruktoosia. Jos olet tottunut juomaan päivittäin hedelmämehuja sekä nauttimaan kasvisannoksesi pääasiassa hedelminä, kannattaa tapoja muuttaa tutustumalla vähemmän makeisiin hedelmiin.

Mutta kaiken kaikkiaan hedelmät ovat terveellistä makeaa tarjoten hedelmäsokerin vastapainoksi vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja, vettä ja kuituja, joten niillä on ehdottomasti paikkansa monipuolisessa ruokavaliossa, kunhan muistat huolehtia, ettei päivittäinen kasvisannoksesi muodostu yksinomaan hedelmistä.

Jos olet sokerille erityisen herkkä, tarkkaile, ruokkivatko hedelmät makeanhimoasi. Jos kaipaat niitä ja huomaat hedelmien olevan loistava karkin korvike tai esim. jälkiruoka, älä missään nimessä pelkää syödä niitä.

Ehkä olet kuullut, että hedelmät sisältävät paljon fruktoosia, ja fruktoosi on haitallista. Olet oikeilla jäljillä, fuktoosin liikasyönti on epäterveelistä, ja se voi aiheuttaa jopa rasvamaksaa.

Kokonaisten hedelmien fruktoosi ei vaikuta samalla tapaa haitallisesti kuin esim. mehujen, limsojen ja karkkien sisältämä fruktoosi, jota en kellekään suosittele. (Haitallisista ja terveellisistä makeuttajista kerron kattavasti kurssilla).

Nyt kun olet päässyt selville, mitä sokeriton ruokavalio tarkoittaa, katsotaan miten pääset alkuun!

Ohjeet sokerittomaan ruokavalioon – 13 askelta 

1. Ole varma halustasi muutokseen

Sokerittomaan ruokavalioon ei kannata lähteä pakosta käsin. Silloin eteneminen maistuu puulta ja todennäköisesti tyssää lyhyeen. Siispä ennen kuin aloitat, tee itsellesi selväksi, miksi haluat tehdä muutoksen. Miksi se on sinulle tärkeää?

Listaa asioita, jotka motivoivat sinua ja auttavat jaksamaan myös huonompina päivinä. Mitä tarkemmin olet tehnyt tahtotilasi itsellesi selväksi, sen helpommin myös pysyt päätöksessäsi.

2. Tiedä, mitä sokereita vältät

Jos et vielä tiedä, niin ota selvää mikä on huonoa, mikä hyvää sokeria. Sen perusteella tee itsellesi selväksi, mitä sokereita aiot välttää. On paljon helpompaa ja stressittömämpää karsia sokeri, kun sinun ei tarvitse jokaisen tuotteen kohdalla miettiä, voikohan tätä syödä.

Pienen opettelun jälkeen sinulle muodostuu rutiinit sokerittomille kauppareissuille sekä sokerittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon, eikä asiaa tarvitse enää juurikaan miettiä.

3. Opi lukemaan tuoteselosteita

Ei riitä, että katsot kaupassa tuotepakkauksista vain etupuolen. Se ei kerro koko totuutta. Päinvastoin – siinä usein painotetaan hyviä asioita, jotta huonot jäisivät huomaamatta. Tyypillistä on mainita isolla esim. “gluteeniton”, josta saattaa syntyä terveellinen mielikuva. Se ei kuitenkaan vielä kerro, sisältääkö tuote lisättyä sokeria.

Myös maininta “sokeriton” voi johtaa harhaan. Usein sokeri korvataan keinomakeutusaineilla, jotka saattavat jopa pahentaa makeanhimoa eivätkä ole muutenkaan terveydelle hyväksi. Syynää siis tuoteseloste tarkkaan, ja ole selvillä, millaisten hämäävien nimien taakse sokeri ja sen johdannaiset tuoteselosteissa piiloutuvat.

4. Syö aitoa ruokaa

Kun opit lukemaan tuoteselosteita, alat löytää kaupasta tuotteita, joiden tuoteseloste on lyhyt tai tuoteselostetta ei tarvita ollenkaan.

Omenamehun sijasta ostat omenoita, valmismyslin tilalle kaurahiutaleita, pähkinöitä ja rusinoita sekä karkkipussin korvikkeeksi vaikkapa mulperimarjoja. Jogurtiksi valikoituu hapanmaitotuote ja leiväksi sataprosenttinen ruisleipä (jos leipää ja maitotuotteita käytät).

sokeriton ruokavalio ohjeet

5. Syö rasvaa ja proteiinia

Kun karsit sokerit ja höttöhiilarit, on jotain otettava tilalle. Hyvälaatuiset rasvat ja proteiini ovat tärkeä osa sokeritonta ruokavaliota, sillä ne tuovat kylläisyyttä ja tarjoavat elimistölle tarpeellisia rasva- ja aminohappoja.

Sokerijugurttia ei tule ikävä, kun teet smoothien avokadosta, marjoista ja proteiinijauheesta. Väsyttävä pasta-annos kalpenee värikkään kasvis-lohiwokin rinnalla ja irtokarkkiöverit tumman suklaan astuessa alttarille. Verensokerisi pysyy tasaisena eikä sokeriherkut pyöri jatkuvasti mielessä.

6.  Älä juo sokeria tai sokerin korvikkeita

Sokeri on haitallisimmillaan juotuna. Juoman muodossa on helppo kulauttaa muutamassa sekunnissa kurkusta alas koko päivän “sallittu” sokeriannos ilman, että se tuo minkäänlaista kylläisyysvaikutusta. Nestemäinen sokeri myös imeytyy nopeasti, jolloin verensokerisi pomppaa ylös alta aikayksikön. Valitettavasti se myös laskee yhtä saaden sinut himoitsemaan lisää nopeita kaloreita eli sokeria.

Jos siis edes yhden sokerituotteen jätät pois, olkoon se limsat ja mehut. Tämä koskee myös keinomakeutettuja tuotteita, jotka eivät ole sokeroituja parempia vaihtoehtoja. Tutkimusten mukaan ne voivat olla mm. painonhallinalle haitallisempia kuin sokeri.

7. Raivaa kaapit

Se mikä on kaapeissasi, tulee todennäköisesti syötyä, joten älä pidä kotonasi mitään, mikä ei tue sokeritonta ruokavaliota. Eli tutki keittiönkaapeissasi olevien pakettien tuoteselosteet ja hankkiudu ei-sopivista eroon. Uskon, että tulet yllättymään, mistä kaikesta tulet lisättyä sokeria löytämään.

Kun olet suursiivouksen tehnyt, täytä tyhjentyneet hyllyt terveellisillä vaihtoehdoilla. Tärkeää on, ettet nälkäisenä joudu raapimaan tyhjää jääkaappia ja suuntaamaan kauppaan, josta mukaan tarttuu alhaisen verensokerin käskyttämänä suklaapatukka jos toinenkin.

8. Ota käyttöön paremmat vaihtoehdot

Ruokavaliosi saattaa muuttua paljonkin, kun siirryt sokerittomuuteen. Keksi korvaavia ruokia ja herkkuja vanhojen tuttujen tilalle ja pidä niitä helposti saatavilla. Mitä vaivattomammin voit tarttua terveelliseen vaihtoehtoon, sen todennököisemmin sen myös teet.

Kun näet jääkaapissa itse valmistamasi herkullisen smoothien, et jää empimään. Sama pätee toisin päin; jos jääkaapissa olisi vastassa kermakakkupala, voit olla varma, että tarttuisit siihen ennen kuin järjen ääni ehtisi sanoa muuta.

sokeriton ruokavalio esimerkki

9. Älä säästä kaloreita

Kaloreiden säästämisen ansaan astuu etenkin moni nainen. Ajatellaan, että jos päivän aikana syödään vähäkalorisesti, voidaan illalla hyvällä omatunnolla “vähän” maistella jäätelöä ja suklaalevyn jämiä. Tuo strategia ei valitettavasti kuitenkaan toimi.

Mitä vähemmän syöt kunnollista ruokaa, sen suuremmat ovat sokerinhimosi ja sitä todennäköisyydessä päädyt ylensyömään herkkuja. Sokeri ei myöskään tuo kylläisyyttä ja ravinteita, joita tarvitset jaksaaksesi energisenä ja terveenä. Ei siis ole lainkaan sama saatko päivittäiset kalorit sokerista vai oikeasti ravitsevista lähteistä.

10. Tunnista heikot hetkesi

Opi tunnistamaan ne tilanteet ja altistavat tekijät, jotka saavat sinut tarttumaan sokeriin. Yhdelle se on stressi, toiselle stressin laukeaminen. Kolmannelle huonosti nukuttu yö, neljännelle sosiaaliset tilanteet, joissa sokeriherkkuja on tarjolla enemmän kuin kukaan tarvitsee.

Kun olet tunnistanut sinulle haastavat tilanteet ja tekijät, voit varautua niihin. Esimerkiksi väsyneenä huolehdit säännöllisestä syömisestä ja juhliin suuntaat nauttimaan muustakin kuin kakkupöydän antimista. Ennakointi on herkkuhimon ja sokeriövereiden paras vastustaja.

 11. Opi valitsemaan pienin paha

Täydellisiä vaihtoehtoja ei ole aina saatavilla. Silloin kannattaa valita pienin paha. Valkoinen valmissämpylä ei ole suositeltavaa evästä, mutta jos vaihtoehtona on viineri, on sen valitseminen suorastaan terveysteko.

Toki on parasta varautua heikkoon tarjontaan (esim. reissuissa) omin eväin. Samalla on kuitenkin hyvä tiedostaa, että omista periaatteista voi olosuhteiden vuoksi joskus poiketa ilman, että maailma kaatuu. Tuota tilannetta ei kuitenkaan kannata käyttää syynä kahmaista karkkipussi (koska muuta ei muka ole saatavilla), vaan etsiä vähiten huonoin eli eniten fiksuin vaihtoehto.

12. Keskity onnistumisiin

Kaikki ei mene kenelläkään koskaan putkeen. On huonoja päiviä, heikkoja hetkiä ja repsahtamisia. Niihin tulee suhtautua maailmanlopun sijaan hyväksyvästi. Kun keskityt epäonnistumisten sijaan niihin asioihin, jotka ovat menneet hyvin, pysyy fiiliksesi hyvänä etkä tarvitse sokeria hetkellisen mielihyvän lähteeksi ja lohduttajaksi.

Myönteisellä asenteella myös vältät sen, että vastoinkäyminen ajaisi sinut tappiomielialassa ahmimaan. Anna siis “pieleen meni, joten antaa mennä kunnolla” -asenteen väistyä ja ota tilalle itsesi kannustaminen – myös silloin jos repsahdat.

13. Varaudu vieroitusoireisiin

Kyllä, sokerin pois jättäminen tuo todennäköisesti mukanaan vieroitusoireita – etenkin jos olet ennen sokerittomalle ruokavaliolle siirtymistä ollut sokerin suurkuluttaja. Ensimmäiset pari päivää tai viikkoa voivat olla hieman tahmeita. Asiakkaani ovat raportoineet tyypillisimmiksi vieroitusoireiksi päänsäryn, iho-oireet, väsymyksen ja apean mielialan.

Vieroitusoireiden nostaessa päätään olisi houkuttelevaa luovuttaa ja todeta: “Sokerittomuus ei sovi minulle”. Tuon ajanjakson yli kannattaa kuitenkin tsempata, sillä sokerittoman ruokavalion hyvät vaikutukset lisääntyvät päivä päivältä.

Kannattaa myös olla tietoinen, että voit myös omilla valinnoillasi vähentää tai jopa ehkäistä vieroitusoireita – kunhan toteutat sokeritonta ruokavaliota oikein.

sokeriton ruokavalio vaikutukset

Tätä listaa voisi vielä jatkaa, mutta jo näiden sisäistäminen auttaa paljon, kun halutaan toteuttaa sokeriton ruokavalio onnistuneella tavalla!

Jos fiiliksesi on tämän luettuasi motivoitunut, kannustan tarttumaan toimeen saman tien sen sijaan, että jäisit odottamaan sitä kuuluisaa ensi maanantaita.

Jos taas fiiliksesi on ahdistunut tai olet hämillään, ei huolta. Annan sinulle vielä yhden vinkin: Parhaan lopputuloksen saavutat, kun etenet rauhallisesti.

Sokeriton ruokavalio kannattaa toteuttaa hetkellisen terveyskuurin sijaan elämäntapamuutoksena. Silloin saat siitä oikeasti hyödyt irti tavalla, joka kestää. Mielummin siis hidasta ja vaiheittaista etenemistä kuin hetken riuhtaisua ilman armoa. Mielummin yhteen kuin kymmeneen uuteen asiaan keskittymistä yhdellä kertaa.

Miltei kuka vaan kun pystyy puremaan hammasta viikon pari, mutta olennaisempaa on kysyä: Mitä tapahtuu sen jälkeen? Mikä on tilanne muutaman kuukauden tai vuoden jälkeen?

Huomioitavaa:

“Hitaalla” etenemisellä en tarkoita, että elämäntapamuutoksessa kannattaisi edetä jarrutellen. Päinvastoin! Reipas asenne ja tarmokas eteneminen on suositeltavaa. Silloin pääset nopeasti kiinni hyvän kierteeseen ja saat palkitsevan tunteen, kun sokeri alkaa menettää sinusta otetta.

Silloinkin on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että kyseessä on uusien tapojen opetteleminen eikä hetken kokeilu. Aseta siis itsellesi inhimilliset tavoitteet, joita on realistista tavoitella myös tehokkaan startin jälkeen.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua! Suosittelen lataamaan myös kirjoittamani ilmaisen Sokeriton kauppareissu -oppaan tai tulemaan mukaan sokerittomuushaasteeseen, josta et vauhtiin päästyäsi halua luopua.

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat