Kollageenin hyödyt ja käyttö – palaudu raskaudesta nopeammin

thumbnail

Kun pari vuotta sitten ylitin kolmen kympin rajapyykin, aloin huomata ikääntymisen merkkejä kasvoissani. Totesin, että oli aika lisätä ruokavaliooni ihon ikääntymistä hidastava ravinne – kollageeni.

Luonnollistahan se on, että iho vanhenee, kun ikää tulee. Ikuinen rypyttömyys ei ole ihannoitavaa, eikä ryppyjen pelkääminen järkevää.

Siitä huolimatta ihon ikääntymistä kannattaa tutkailla, sillä iho heijastaa ulospäin sen, mitä meidän elimistössä tapahtuu sisäisesti.

Kun ihosi vanhenee, tarkoittaa se, että kaikki muutkin kudoksesi vanhenevat – toisin sanoen koko kehosi luita, verisuoinia ja sisäelimiä myöten. Et vain näe sitä samalla tavoin kuin ihosi ikääntymistä, vaikka kyse on samasta prosessista.

Ihosta näet paljon muutakin kuin elimistön vanhenemisen. Epäpuhtaudet, ihottumat, punoitus, kuivuus jne. ovat merkkejä siitä, että elimistössä on meneillään jokin epätasapainotila, johon kannattaa reagoida.

Esimerkiksi:

 • tulehdusta
 • hormonaalisia ongelmia
 • liiallisia myrkkyjä
 • ruoka-aine yliherkkyyksiä
 • suoliston heikkoa toimintaa
 • suolistobakteerien epätasapainoa

Ei siis ole lainkaan turhamaista pitää ihosta huolta, sillä se, mitä teet ihosi hyvinvoinnin eteen, tekee hyvää kaikille muillekin kudoksillesi.

Kaikista tehokkainta ja tärkeintä on hoitaa ihoa sisältä päin. Paraskaan voidepurnukka ei pelasta tilannetta, jos elämäntavat ovat huonot. Eli sen sijaan, että lähdet etsimään ratkaisua kosmetiikkahyllyltä, kannattaa kurkata keittiön kaappeihin.

Vaikka oma keittiöni on pullollaan terveellistä ruokaa, puuttui sieltä ehkäpä tärkein ihon (ja muidenkin kudosten!) vanhenemista hidastava aines: kollageeni.

Miksi kollageenia?

 • Kollageeni on proteiini, joka on tärkein sidekudostemme rakennusaine
 • Keskimäärin kollageenia on 30 % kudoksistamme
 • Eniten sidekudosta on ihossamme, jonka kuivapainosta kollageenia on noin 70 %
 • Ihon lisäksi kollageeni on tärkeää myös mm. luille, jänteille ja solukalvoille, hiuksille ja kynsille
 • Kollageeni lisää ihon ja muiden kudosten joustavuutta, kimmoisuutta, sileyttä ja toimintakykyä.

Tiesitkö?

Kollageenin tuotanto alkaa hidastua noin 25 ikävuodesta eteenpäin n. 1,5 % vuosivauhtia ja lakkaa kokonaan noin 50-vuotiaana (monella jo aiemmin)!

Prosessia ei voi estää, mutta hidastaa voi välttämällä muun muassa:

 • tupakointia
 • stressiä
 • sokeria
 • ravinneköyhää ruokaa
 • UV-säteilyä

Kollageenin vähenemistä voi myös paikata. Monelle kollageeni on tuttu ihovoiteista, mutta todellisen hyödyn saat, kun käytät kollageeniä sisäisesti eli syöt sitä.

Itse olen syönyt jo pari vuotta miltei päivittäin kollageenilisää, ja ihoni on voinut hyvin. Siitä voin päätellä, että myös muut sidekudokseni ovat kunnossa.

Erityisen hyödyllinen kollageeni oli minulle raskausaikana, jolloin sidekudoksilta vaaditaan äärimmäistä venymistä. Arvattavaksi jää, kuinka paljon kollageenilisän ansiota oli se, ettei minulle tullut raskausarpia, enkä tuntenut raskausaikana juuri mitään liitoskipuja tai muita jomotuksia. Haittaa siitä ei ainakaan ollut.

Kollageeni oli minulle myös avuksi raskaudesta toipumiseen. Olenkin kertonut teille vatsalihasten erkauman kuntouttammisprojektistani. Kollageeni auttaa vatsalihasten välistä jännesaumaa pysymään joustavana, jolloin erkauma palautuu paremmin – kuten myös muut raskausaikana venyneet kudokset.

Laadukasta kollageenilisää on turvallista käyttää myös imettäessä. Siispä nyt kaikki (tulevat) mamat kollageenia syömään!

Vinkki makeanhimoisille:

Kollageenin on havaittu vähentävän makeanhimoa. Se tuottaa hyvän kylläisyyden ja pitää verensokerin tasaisena. Verrattuna muihin proteiinilisiin, tuo kollageeni parhaimman kylläisyyden. 

Miten kollageenia käytetään?

Jauhemainen kollageeni toimii kuten mikä tahansa proteiinijauhe eli voit lisätä sitä helposti esim. smoothien joukkoon (ks. lopusta resepti).

Markkinoilla on myös gelatiinijauhetta, joka on miltei sama asia. Käytännössä se tarkoittaa kollageenia, joka on kuumennettu (tai muuten prosessoitu).

Tässä olennaisimmat erot kollageeni- ja gelatiinilisän ominaisuuksissa:

 • Kollageeni (hydrolysoitu kollageeni) pilkkoutuu ruoansulatuksessa gelatiinia helpommin
 • Kollageeni sekoittuu ongelmitta niin kylmiin kuin kuumiin ruokiin ja juomiin
 • Gelatiinijauhe sekoittuu vain kuumaan nesteeseen
 • Gelatiini on nimensä mukaisesti geelimäistä ja sopii hyvin käytettäväksi resepteissä, joihin haluat hyytelömäisen koostumuksen

Itse olen käyttänyt sekä Puhdas+ että Great Lakes kollageenivalmistetta. Puhdas+ on kalakollageeniä, kun taas Great Lakes on ruoholla ruokittujen nautojen kollageeniä. Kasviperäistä kollageeniä ei ole olemassa.

Voiko kollageenia tai gelatiinia saada ruoasta?

Kyllä, jos syöt eläimen sidekudoksia kuten luita ja nahkaa tai niistä valmistettua luulientä. Sidekudokset ovat se osa eläintä, jota useimmat sekasyöjätkään eivät lautaselleen laita, vaikka ravitsemuksellisesti se olisi hyödyllistä. Gelatiinia saa myös liivatteesta, mutta veikkaan, että harva haluaa sitä(kään) joka päivä nautiskella.

Itse keittelen välillä luulientä, mutta pääasiassa käytän kollageenijauhetta sen helppokäyttöisyyden, miellyttävyyden ja neutraalin maun vuoksi. Lautaselle laitan sidekudosten sijaan mielummin kasviksia, mutta jos olet lihan tai kanan suurkuluttaja, kannustan ehdottomasti hyödyntämään eläimistä muutakin kuin filepalat.

Tässä resepti herkulliseen vanhenemista hidastavaan smoothieen:

Kollageenismoothie

2 dl mustikoita
1 pieni avokado
1 omena
1 rkl kollageenijauhetta (tämä tai tämä)
1/2 sitruunan mehu
vettä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Käytä vettä sen verran, että saat haluamasi koostumuksen. Veden tilalta voi käyttää myös mieleistäsi kasvimaitoa (esim. Oatly kauramaitoa) tai kookosvettä.

Jos haluat minimoida sokerin aiheuttamat haitat (niitä kun on paljon muitakin kuin kollageenin ennenaikainen väheneminen), aloita lataamalla ilmainen “Sokeriton kauppareissu” -opas.

Opas kertoo selvätajuisesti, miten vältät piilosokerin, luet tuoteselosteita ja teet terveellisiä ruokaostoksia! Oppaan voit ladata tästä!

Kannattaa myös seurata minua Instagramissa (@leeniviio), jossa jaan vinkkejä sokerin vähentämiseen – eli suoranaiseen anti age -elämäntapaan ;)

♥ Leeni

Postaus toteutettu yhteistyössä Fitnessfirstin kanssa.

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

17 Responses

  1. Totta :) Kalakollageenista mainitsin erityisesti, koska se oli synttäritarjouksessa. Itse pidän Great Lakes -kollageenista, koska he kiinnittävät todella paljon huomiota tuotteen laatuun, puhtauteen ja valmistustapaan. Mutta varmasti tuo Puhdas+ -nautakollageeni on myös todella hyvä tuote!

    1. Ja juu, Great Lakesilla on sekä hydrolysoitua kollageeniä että gelatiinia (vihreä purkki on hydrolysoitua ja punainen ei) :)

 1. Kiitos!!! Olen raskauden ekalla kolmanneksella ja kollageeni meni nyt tilaukseen. Onhan se turvallista raskausaikana? Kirjoitit, että imettämiseen se sopii.

  1. Kyllä on, aivan kuten mikä tahansa eläinkunnantuote. Toki tärkeää on käyttää laadukasta ja varmasti puhdasta tuotetta, joita molemmat postuaksessa mainitsemistani on.

 2. Olen käsittänyt että kollageenistä ei ole sen parempaa hyötyä kuin muistakaan proteiineista koska se jokatapauksessa pilkkoontuu aminohapoiksi eikä säily kollageeni ruuasulatuskanavan läpi. Oletko kuitenkin sitä mieltä että sen syöminen kannattaa?

  1. Hyvä kysymys, mihin olen törmännyt aiemminkin.

   Vaikka kollageeniproteiini toki pilkkoontuu aminohapoiksi (kuten kaikki proteiinit), antaa kollageeniproteiini elimistölle aminohappoja oikeassa suhteessa ja oikeita määriä niin, että elimistö pystyy rakentamaan aminohapoista kollageenin uudelleen.

   Tutkimuksissa on havaittu merkitseviä eroja tuohon prosessiin erilaisten proteiinien välillä ja kollageenilla on saatu parhaita tuloksia. Kollageenissä on myös yksittäisiäkin sidekudoksille tärkeitä aminohappoja, kuten lysiiniä, paljon enemmän kuin esim. herassa.

   Tuon tiedon valossa kollageenilisän nauttiminen ei ole tarpeetonta. Työssäni saan nähdä paljon tapauksia, joissa ravinnepuutokset ovat yleisiä ja lisille on tarve. Mikään lisä ei toki korvaa terveellistä ruokavaliota, mutta täydennys on yllättävän monelle tarpeen (enkä nyt siis puhu vain kollageenista).

   Itselleni olen kokenut tuon kollageenilisän hyväksi, sillä syön hyvin vähän eläinkunnan tuotteita, joten kollageenin synteesiin tarvittavia aminohappojen täydennys on tarpeen. Myös raskaana ja imettäessä elimistö tarvitsee enemmän aminohappoja, joten sitäkin ajatellen ei minulle lainkaan turha.

   Kannattaa toimia sen mukaan, mikä on oma henkilökohtainen ravitsemustasapainon tila :)

 3. Kyllä kollageeni on tosi helppo tapa parantaa oman elimistön hyvinvointia…
  Itse aloin kokeilemaan koska halusin vaan olla “nuoremman näköinen”…
  Siisä sivussa tuli muitakin positiivisia kokemuksia – ja jatkan syömistä (kokeilin 3 kk) – niistä on paljon luettavissa netistä.

  Itse käytän hydrolysoitua kollageenia – joka on tosi helppokäyttöistä ja edullistakin.
  ks. https://topshape100.com/topshape100-com-kollageeni-hydrolysoitu-edullisin/

  siellä on paljon lisätietoakin – ja linkkejä lluettavaksi !

  Terveyttä ja Hyvinvointia kaikille !

  1. Itsekin suosin hydrolysoitua kollageenia, koska se on helpommin elimistön hyödynnettävissä. Mielestäni on myös kiva, että sitä voi lisätä esim. smoothieen ilman, että syntyy hyytelöä. Toki jos haluaa hyytelömäisen koostumuksen leivonnassa, ei hydrolysoitu siihen sovi.

   On muuten ollut mielenkiintoista seurata väitteitä siitä, että kollageenin syömisen edut olisivat humpuukia. Nyt kuitenkin kollageenin puolesta puhuu yhä useampi tieteellinen tutkimus ja kollageenivalmistetta. Sen myötä kollageenivalmisteita on alettu myymään myös apteekeissa (https://apteekkimaa.fi/fi/59-terveysuutisia/113-bioaktiivisesta-kollageenista-apua-nivelvaivoihin) :)

 4. Hei, luin että kollageenijauheesta olisi apua haavaiseen paksusuoleen. Että se parantaisi suolen limakalvoja. Nyt tilasin sitä,mutta se tulee olemaan kalaperäistä. Onkohan se yhtä hyvä kuin naudasta tehty. Tähän tarkoitukseen kaiketi olisi ollut parempi se nautaperäinen.

  1. Juu tuota samaa olen itse lukenut. Toivottavasti auttaa sinulla! Valitettavasti en osaa sanoa, olisiko nautaperäinen parempi. Sinuna testaisin ensin yhden pakkauksen kalaperäistä ja sen jälkeen nautaa, niin ehkä huomaat jonkun eron.

   Tule ihmeessä tännekin kertomaan, oliko apua ja jos niin kummasta :)

 5. moi
  Osaatko sanoa saako noista molemmista yhtä paljon proteiinia? En löytänyt puhdas+ sisältöä mistään

  1. Uskoisin, että varsin samoissa menevät, koska sisältö puhdasta kollageenia. Laita ihmeessä Puhdas plussalle sähköpostia, niin saat tarkan vastauksen. Jännä, ettei tietoa löydä netistä (nopeasti itsekin yritin hakea).

 6. Onko hoitolatukun kollageeni No 75 tuote tuttu ja mistä mahtaa olla valmistettu, naudastako?

  1. Ei valitettavasti ole tuttu. Suosittelen, että kysyt suoraan valmistajalta tai jälleenmyyjältä :)

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat