Nuku paremmin: täysin pimentävät pimennysverhot

34A17FD9-20B5-450D-AB75-FE81A76F1CE3_1_201_a

Kaupallinen yhteistyö: SOLAR KAIHDIN

Miten saada makuuhuone täydellisen pimeäksi? Mitä tehdä kun verhojen välistä tuleva valo häiritsee unta? Mitkä ovat parhaat pimennysverhot, jotka pimentävät huoneen pilkkopimeäksi myös kesällä tai päivällä?

Tuskin olen ainoa, joka on metsästänyt tehokasta pimennysverhoratkaisua hyvien yöunien toivossa. Olen tähän mennessä kokeillut kaikki mahdolliset ratkaisut ja turhautunut jokaiseen. Luvataan pimeyttä, mutta todellisuudessa pimennusverhoina myytävät tuotteet eivät pimennä täysin. Paitsi yksi tuote, johon törmäsin viime syksynä, enkä enää vaihtaisi pois. Kyseessä on 100 % pimentävät Solar Moon -pimennyskaihtimet.

Myönnän, että olin alkuun myös Solar Moon -pimennyskaihtimia kohtaan skeptinen, sillä mikään muu kuin ikkunan päälle joka ilta vaivalla virittämäni pimentävä kangas ei ollut ajanut pimennusverhojen asiaa aiemmin. Tavallisten pimennysverhojen sivuilta, alta ja päältä pääsee valoa niin merkittäviä määriä sisään, ettei niillä saa makuuhuonetta pilkkopimeäksi – kesällä hädin tuskin kunnolla edes hämäräksi.

Olin lopen kyllästynyt virittelemään pimennysverhokankaita meidän aikuisten ja lasten makuuhuoneiden ikkunoihin joka ilta. Kahden lapsen kanssa en kaipaa iltapuuhiin yhtään lisäaskelta tai hidastavaa tekijää. Oli myös aika myöntää, että kangasviritelmät olivat rumia. Ei niitä toki yöllä kukaan katsellut, mutta omaa esteettistä silmääni ne silti häiritsivät. Muuton myötä päätin, että enää ei viritellä niitä rumiluksia ikkunoihin, vaan etsitään kivan näköinen ja toimiva ratkaisu.

Tässä sitä nyt ollaan viimein parhaat pimennysverhot ikkunoissa. Erilaisiin ratkaisuin ehti mennä rahaa, aikaa ja vaivaa vuosien varrella melkoisen paljon. Yhdessä kodissa jopa teetimme pimennysverhot kangaskaupassa vain saadaksemme todeta, ettei niistä ollut pimentämään isoja ikkunoitamme kuin heikohkosti. Voi kunpa Solar Moon -pimennysverhoja olisi ollut silloin saatavilla.

Solar Moon -pimennyskaihtimet pimentävät makuuhuoneemme sataprosenttisesti.

Unen merkitys terveydellemme

Miksi vannon pimeässä nukkumisen nimeen? Hyvinvoinnin ammattilaisena tiedän, että riittävä ja laadukas uni on kaiken perusta. Entisenä uniongelmaisena myös tiedän, ettei hyvä uni ole itsestäänselvyys, vaan se vaatii toimia. Tutkimusten perusteella tiedetään, että ihminen nukkuu pimeässä laadukkaampaa ja syvempää unta. Silti moni jättää panostamatta pimennysratkaisuihin. Jos ei ole kokemusta pilkkopimeässä nukkumisesta, on vaikea uskoa, miten ison eron se unenlaatuun tekee.

Moni myös ajattelee, että nukkuu hyvin, mutta todellisuudessa uni on katkonaista ja liian kevyttä. Tilastojen valossa unihäiriöt ovat lisääntyneet suomalaisten keskuudessa vauhdilla. Se on onneksi tuonut mukanaan sen, että unen merkityksestä terveydelle on alettu puhua enemmän ja unihäiriöihin etsitään apua.

Miettikää, että ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään! Sille on fysiologiset syynsä. Ilman rittävää unta, ihmisen terveys alkaa rakoilla ja aivojen toimintakyky heikentyä. Univaje aiheuttaa ei-toivottuja muutoksia hormonaalisessa toiminnassa, mikä näkyy esimerkiksi insuliinin heikentyneen tehon myötä verensokerin säätelyn haasteina (insuliiniresistenssinä).

Jokainen on myös varmasti saanut kokea, kuinka väsyneenä ruokahalu kasvaa ja etenkin mieliteot tiheäenergisiin hiilihydraattipitoisiin makeisiin ja suolaisiin herkkuihin kasvaa. Univajeessa haemme piritystä herkkujen tarjoamista nopeista kaloreista ja mielihyvästä, vaikka todellisuudessa ne eivät ratkaise ongelmaa – vaan päinvastoin voivat pahentaa sitä, sillä verensokeria voimakkaasti heilutteleva ruokavalio tuo omat lisähaasteensa laadukkaalle unelle (lue lisää kirjastani Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta).

Tuohon kun lisätään vielä fakta, että väsymys lisää fyysistä passiivisuutta, on tuloksena painonhallinnan haasteet. Se tuo puolestaan haasteita sydämelle, joka jo pelkän univajeenkin takia on pulassa, sillä vähäinen uni nostaa verenpainetta. Asiaa ei helpota se, että univajeessa elimistö erittää tavallista enemmän stressihormoneja, mikä puolestaan vaikuttaa kehonkoostumukseen sekä terveyteen laajemmin. Vähäinen uni onkin yksi vastustuskyvyn nakertajista.

Viimeisenä, muttei vähäisempänä haluan nostaa esille psyykkisen toimintakyvyn heikkenemisen. Se näkyy muun muassa keskittysmisvaikeuksina, muistivaikeuksina, mielialan laskuna ja negatiivisten tunteiden voimakkaampana kokemisena – unohtamatta pinnan virittymistä viulun kielelle, jolloin ärsyyntymiskynnys jopa pikkuasioista on erittäin matala.

Tiivistettynä voidaan siis todeta, että riittävä ja laadukas uni on keskeinen osa terveyttä ja hyvinvointiamme. Kun nukumme hyvin, stressaamme vähemmän, vastustuskykymme toimii paremmin, verensokeri pysyy tasaisempana ja verenpaine optimaalisempana, jaksamme ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja liikkua, painonhallinta on helpompaa, mieliteot pysyvät hallinnassa ja tunteiden säätely on helpompaa.

Hämärä ei takaa laadukasta yöunta. Vaadin pimennysverhoilta makuuhuoneen täydellistä pimentämistä.

Meidän perheen kokemukset

Oman kokemukseni mukaan täysin pimeässä makuuhuoneessa on helppo nukahtaa ja turha heräily on jäänyt pois. Tai jos herään yöllä, niin saan unesta nopeasti uudelleen kiinni, sillä valo ei pääse huijaamaan aivojani, että olisi aika herätä. Nukun sen verran kun kehoni tarvitsee, en sen verran, kun ulkoa tuleva valo sanelee.

Pilkkopimeä makuuhuone on ollut meille välttämätön ratkaisu myös lasten kannalta. Pimeässä he nukahtavat hyvin ja nukkuvat sikeämmin. Suurin apu pimennysverhoista on kesäaikaan, jolloin pimennysverhojen avulla lapset saa ymmärtämään, että on ilta ja aika rauhoittua unille. Puhumattakaan päiväunista, jotka voivat olla uuvuttavan nukutustaistelun takana tai loppua liian lyhyeen, jos makuuhuoneeseen pääsee päivänvaloa.

Olen huomannut selkeän hyödyn pimennysverhoista myös aamuisin, jotka etenkin taaperon kanssa voivat alkaa todella varhain aina keväästä syksyyn, kun aurinko herättää lapsen, vaikka unentarve ei olisi oikeasti täynnä. Jos meidän kuopus herää aikaisin, on hänelle helppo sanoa pimeässä huoneessa, että nyt on vielä yö, jatketaanpas unia.

Jos mietit, pelkääkö lapsi pimeeä, niin oma kokemus on, että vauvasta saakka pimeässä nukkunut lapsi ei pelkää pimeää. “Mörkövaihe” on toki normaali osa lapsen kehitystä, kun mielikuvitus alkaa vilkastua. Meidän ratkaisu on pitää makuuhuoneessa himmeää punertavaa yövaloa päällä. Punainen valo ei häiritse unta tai melatoniinin toimintaa – toisin kuin päivänvalo tai tavallinen lamppu tekevät.

Vaikka meidän perheessä ei ole vuorotyöläisiä, haluan ehdottomasti nostaa hyvien pimennysverhojen merkityksen vuorotyötä tekevien hyvinvoinnille. Tiedetään, että vuorotyö häiritsee unirytmiä ja johtaa herkästi väsymykseen sekä osan kohdalla todellisiin unihäiriöihin. Yötöitä tekevien terveyshaittoina on väsymyksen lisäksi kohonnut sairastumisriski sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen (Härmä M, Hublin C, Puttonen S. Miten yötyö vaikuttaa terveyteen? Duodecim 2019;135:27–34).

Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että elimistö saisi kaiken tuen niihin hetkiin, kun on mahdollisuus nukkua. Se tarkoittaa toki kaikkea unihygieniaa, mutta korostetusti pimeää makuuhuonetta, koska pimeän avulla aivojen on mahdollista siirtyä uneen silloinkin, kun se aika ei ole biologisen vuorokausirytmin kannalta optimaalinen. Samaan tapaan vuorotyöläisen on tärkeää oleskella oikeaan aikaan kirkkaassa valossa. Eli pimeälle ja valolle altistuminen oikea-aikaisesti on olennainen tekijä silloin, kun elimistön on sopeuduttava tavanomaisesta poikkeavaan vuorokausirytmiin.

Heräätkö kevät- ja kesäaikaan valon vuoksi aivan liian aikaisin? Aivot tarvitsevat pimeää, jotta pysymme unessa.

Mihin Solar Moon -pimennysverhojen teho perustuu?

Solar Moonien taika perustuu siihen, että ne asennetaan ikkunan väliin yhdessä pimennyslistojen kanssa, mikä tekee sen, ettei auringon- tai katulamppujen valo pääse kurkkimaan sisään hitusenkaan edes verhojen reunoista. Me valittiin Moon-verhojen väriksi musta, kuten myös pimennyslistojen, koska halusin makuuhuoneen pimenevän sataprosenttisesti. Valittavana on kuitenkin useita eri värivaihtoehtoja, mutta kannattaa muistaa, että täydellisen pimentävyyden saa valitsemalla mahdollisimman tumman kankaan sekä mustat pimennyslistat. Kaikkien Moon-pimennysverhojen ulkopuoli on valkoinen.

Jos sinulla on jo ikkunoiden välissä tavalliset sälekaihtimet, voit huoletta asentaa Moonit ilman, että otat toisia kaihtimia pois. Niin mekin tehtiin, sillä tavallisia sälekaihtimia voidaan säädellä huoneen valoisuutta päivällä – kun taas Moonit ovat tarpeen öisin.

Meidän valintana oli mustat pimennyskaihtimet ja mustat pimennyslistat. Päivisin ne ovat huomaamattomat.

Pimennysverhot myös eristävät – energiatehokas ratkaisu!

Solar Moon -pimennyskaihtimet ovat enemmän kuin vain pimennysverhot. Ne nimittäin eristävät sekä lämpöä että kylmää. Verhojen kennokangas heijastaa 86 prosenttia auringon lämpösäteilystä pois huoneesta. Se on kesällä erittäin toivottavaa, koska auringon paistaessa hyvät unet ovat vaakalaudalla valoisuuden lisäksi myös, mikäli makuuhuone on helteen porottama pätsi.

Solar Moonien eristävyydestä on iloa myös talvella. VTT:n vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan kennokangas parantaa ikkunan lämmöneristävyyttä jopa 27 prosenttia. Täten ne pitävät kylmän ulkona ja tekevät kodista energiatehokkaamman.

Pisteenä iin päälle, Solari Moon -verhot ovat Suomessa valmistettu Avainlipputuote, ja yrityksen takana on 35 vuoden vankka kokemus.

Solar Moon -pimennyskaihtimet voiva olla samassa ikkunassa sälekaihdinten kanssa.

Alennuskoodi Solar Moon -pimennyskaihtimiin

Olen ollut niin tohkeissani Moon-pimennyskaihtimista, että halusin pyytää teille alekoodin maailman parhaisiin pimennysverhoihin. Koodilla Leeni10 saatte 10 % alennuksen kaikista Solarin pimennyskaihtimista.

Koodi käy lisäksi ylhäältä ja alhaalta säädettäviin vekkikaihtimiin, jotka asennutimme olohuoneeseemme, ja joihin myös olemme olleet todella tyytyväisiä.

Alennuskoodi on voimassa toistaiseksi, ja sen pääset hyödyntämään Solarin verkkokaupassa tai eksperttineuvonnassa (ks. alta).

Varaa aika ilmaiseen eksperttineuvontaan

Jos kiinnostuit verhoista, suosittelen lämmöllä Solarin maksutonta experttineuvontaa. Asiantuntija vastaa kysymyksiin ja kartoittaa tarpeenne. Neuvonta ei sido mihinkään, se järjestetään vaivattomasti etäyhteydellä ja voit osallistua siihen mistä vain.

Ajan varaaminen experttineuvontaa on helppoa. Täytä tältä sivulta löytyvä lomake ja sinuun otetaan nopeasti yhteyttä. Mikäli päädyt tilaamaan verhot, saat 10 % alennuksen mainitsemalla koodin Leeni10.

pimennysverhot leeni viio

Olohuoneessamme on ylhäältä ja alhaalta säädettävät vekkikaihtimet. Myös niistä saatte 10 % alennuksen.

Yhteenveto – tämän takia Solar Moon -pimennysverhot

En vaihtaisi Solar Mooneja enää mihinkään muihin pimennysverhoratkaisuihin, koska:

  • Sataprosenttinen pimennys; mustilla pimennysverhoilla ja pimennyslistoilla.
  • Siisti ulkonäkö; asennetaan ikkunalasien väliin mittojen mukaan.
  • Päivällä huomaamaton; pimennyskaihtimet voidaan vetää täysin ylös.
  • Huoneen saa nopeasti pimeäksi; ei joka iltaista asettelua ja vaivaa.
  • Parantaa ikkunan lämmöneristävyyttä; energiatehokkuus paranee.
  • Suomalainen tuote viiden vuoden takuulla.

Kauniita unia toivotellen,

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!