Liikuntamotivaatiota metsästämässä osa I

Käsi ylös, jos syksy saa sinut liikkeelle. Joko kokeilemaan uusia liikuntalajeja tai herättelemään henkiin vanhaa harrastusta.  Molempi parempi;
kuntoilu kun on mitä parhain tapa tuoda jaksamista ja iloa arkeen – ja kehokin kiittää, kunhan matkassa on järki mukana.

Mutta mitä tehdä, jotta ensimmäiset räntäsateet eivät huuhtoisi liikuntainnostusta mennessään? Ei sillä, että räntä olisi vielä ajankohtaista, mutta kerronpa vaan, että asiaan on hyvä varautua.

Keräsin yhteen valmennustyössä onnistumisenkokemuksia keränneiden keinojeni parhaimmiston. Eli kuinka ylläpitää innolla alkanut liikuntaharrastus myös mahdollisen loskan sattuessa kohdalle. Aloitetaan viidellä ensimmäisellä.

1. Mieti, miksi haluat liikkua ja kirjoita se ylös

Haluan liikkua, koska __________. Tavoite voi olla paljon muutakin kuin mitattavissa oleva suoritus tai tietty vaakalukema. Hyvä olo jo itsessään riittää, mutta mitä konkreettisemmin  ja myönteisemmin määrittelet tavoitteesi, sen parempi. Esimerkiksi ”haluan nousta rappuset hengästymättä” tai ”haluan jaksaa kannatella itseäni paremmassa ryhdissä”. Kirjoita tavoitteesi lapulle ja palaa sen äärelle, kun tarvitset lisätsemppiä.

2. Liiku itsesi vuoksi

Ulkoapäin tuleva yllyke ei riitä ylläpitämään liikuntaintoa pitkään. Jos edellisessä kohdassa kirjoitit ”haluan liikkua, koska olen vääränkokoinen” tai haluan liikkua, koska kaveritkin liikkuvat”, vaihda tavoitetta. Mieti, mitä liikkuminen tuo sinulle. Liikkuisitko, jos olisit ainoa ihminen maapallolla? Jos, niin miksi? Näin pääset todellisen motivaattorisi äärelle.

3. Tee realistinen suunnitelma

Kun syy ja tavoite ovat selvillä, on aika tehdä suunnitelma. Marie Forleon sanoin: ”If It’s Not Scheduled, It Is Not Real”. Ota kalenteri käteen ja ole realistinen. Minkä verran sinulla on aikaa liikkua? Mistä voisit löytää aikaa, jos kalenterissa näyttää ahtaalta. Kirjaa suunnitelmasi kalenteriin ja kunnioita sitä, kuten mitä tahansa sitoumusta.

4. Aloita järkevästi

Innostuksen ollessa huipussaan tulee helposti rehkittyä liikaa. Alkuhurmos vie mennessään ja virtaa riittää. Vai riittääkö? Jaksaminen on lyhytaikaista, jos liikuntasuoritukset eivät ole määrältään ja laadultaan mitoitettu omaan kuntotasoon ja elämäntilanteeseen sopiviksi. Kun aloitat kohtuudella, varmistat, että puhtia riittää vielä marraskuussa. Bonuksena vähennät loukkaantumisriskiä ja saavutat kananlennon sijaan asteittaisen ja palkitsevan edistymisen.

5. Keskity onnistumisiin

Mulle kaikki heti –maailmassa pienet saavutukset jäävät usein massiivisten tavoitteiden varjoon. Mieti jokaisen päivän päätteeksi, mitä onnistumisia koit liikkumisen saralla. Ehkä valitsit portaat hissin sijaan, kävelit kauppaan tai huolsit kehoasi venyttelemällä. ”Oikeiden” treenikertojen lisäksi voit liikkua arjessa monella tapaa. Jos siis kalenteriin merkitty liikuntakerta (ks. kohta 3.) jää jostain syystä väliin, tee edes jotain pientä tai kerää voimia jatkaaksesi seuraavana päivänä täydellä tarmolla eteenpäin. Uskallan väittää, että sohvan pohjalla itsensä soimaamisen terveysvaikutukset ovat pyöreät nolla.

Ensi kuussa palataan aiheen äärelle vielä viiden lisävinkin voimin. Nyt mars siirtämään tämän postauksen anti käytäntöön ja petaamaan mitä parhain aloitus nurkan takana odottavalle syyskuulle.

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat