Miten tänään syötäisiin?

Ruoka on ihana asia ja syöminen kivaa. Usein kuitenkin se, mitä syödään (tai ei syödä) vie huomion siitä, miten syödään. Syöminen on paljon muutakin kuin ruokaa. Tapa jolla syömme vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka ruoka muuttuu kehomme ja mielemme ravinnoksi.

Seuraavien tapojen avulla voit tehdä syömisestä entistä ihanampaa sekä tarjota kehollesi ja mielellesi hyvän olon myös ateriahetken jälkeen:

1)   Kun syöt, keskity vain syömiseen. Sammuta tietokone ja televisio. Istu alas äläkä touhua samalla muuta.

2)   Maistaminen perustuu monelta osin hajuaistiin. Ennen kuin maistat ruokaa, keskity ruoan tuoksuun. Se rikastaa makuelämystä ja on samalla kehollesi merkki valmistautua ruoan vastaanottamiseen.

3)   Jos olet koskaan ollut viinin maistajaisissa, mikset toisi samaa intensiivisyyttä myös syömiseen? Kuvaile ruokaa muutamilla adjektiiveilla – muillakin kuin ”hyvä” tai ”paha”.

4)   Pureskele, pureskele, pureskele. Huolellinen pureskeleminen tuo esiin ruoan eri makuvivahteet ja parantaa ruoan sulamista. Voit testata seuraavaa: Pureskele tärkkelyspitoista ruokaa ja huomaa kuinka sen maku muuttuu makeaksi syljen entsyymien hajottaessa tärkkelystä sokereiksi.

5)   Laske haarukka kädestä pureskelun ajaksi (yllättävän haastavaa!). Näin mielesi ei liiku seuraavaan suupalaan vielä edellisen ollessa suussa.

Mindful eating

 

6)   Kokeile syömistä puikoilla. Tämä hidastaa ateriointia, otat väistämättä pienempiä suupaloja ja keskityt syömiseen enemmän kuin tavalliseen tapaan haarukoidessa.

7)   Kiinnitä huomiota ruoan valmistukseen. Monien perinteisten uskomusjärjestelmien mukaan ruokaamme siirtyy se energia, jolla sitä valmistetaan. Vastaanota siis hyvää energiaa rakkaudella valmistetun ruoan kautta.

8 )   Laita ruoka kauniisti esille. Mikset valitsisi lempiastioitasi myös arjessa ja yksin syödessäsi? Käytä kauniita serviettejä ja sytytä kynttilä – sopii erityisen hyvin tähän pimeään vuodenaikaan.

9)   Jos tulet usein syöneeksi huomaamattasi liikaa (engl. mindless eating), kokeile seuraavaa: syö vaalea ruoka värikkäistä astioista ja päinvastoin. Tutkimusten mukaan tämä tuo tietoisuutta syömiseen ja voi olla avuksi etenkin, jos tavoitteenasi on painon hallinta.

10)   Jos mahdollista, vältä kiirettä ja stressiä myös syömisen jälkeen. Voit pitää pienen lepohetken, syvähengittää tai tehdä rauhallisen kävelyn. Rentoutuminen edistää ruoan sulamista ja tuo kokonaisvaltaisesti tyytyväisen olon sekä keholle että mielelle.

Haastan sinut kokeilemaan näitä vinkkejä seuraavan viikon ajan. Uskallan luvata, että huomaat eron!

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

2 Responses

  1. Loistavia vinkkejä! Etenkin 1, 4 ja 5 vaatii harjoittelua. Ruoka tulee hotkittua aivan turhan nopeasti ja tuloksen on usein ähky tai kipeä maha. Nyt lupaan petrata :)

    1. Taitaa olla ruuan ääreen hidastaminen usealle meistä haastavaa. Hotkimisen aiheuttama vatsan kivistys ei tosiaan ole kiirehtimisen väärti. Hitaasti syöminen on lopulta aika vaivaton tapa varmistaa vatsalle hyvä olo, eikä vatsanpuruihin tarvitse aina lähteä etsimään syytä sen kauempaa :)

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat