Entä jos et metsästäisi rantakuntoa

Tähän aikaan vuodesta on miltei mahdoton välttyä ”vielä ehdit kesäksi rantakuntoon” tyyppisiltä kirjoituksilta, joita mediassa vilisee. Lyhyellä tähtäimellä vinkit saattavatkin toimia, vaikka taikaiskuksi niistäkään ei ole. Täysin toinen kysymys kuitenkin on, edistävätkö vuotuiset pikadieetit terveyttä. Entä miksi niille on joka kevät (ja myös kesän grillikauden jälkeen) tarve?

Mitä jos ruokavalio olisikin niin tasapainoinen, ettei toistuvia pikakuureja tarvittaisi? Tuntisit olosi hyväksi vuoden ympäri, eikä rantakauteen – tai muihin sesonkeihin – tarvitsisi valmistautua kehoa kurittaen. Ideaalia kyllä ja itse asiassa täysin mahdollista.

Kehollamme on luontainen kyky tasapainoon, kunhan ravitsemme sitä laadukkaasti sekä kehon että mielen tasolla. Ruokavalio on tärkeä jo itsessään, mutta todellinen terveys edellyttää kokonaisuuden hahmottamista. Kun ruokavalioon tekee korjausliikkeen, olisi hyvä kysyä, mikä on perimmiltään aiheuttanut rantakautta uhkaavat liikakilot? Ehkä syy ei olekaan yksin ruoassa vaan suhtautumisessa siihen. Ruoka ei ole vihollinen, mutta ei myöskään kaikkivoipainen. Se ei voi korjata huonoja ihmissuhteita, ikävää työpaikkaa tai epäviihtyisää asuinympäristöä.

Kun siis mieli halajaa pikaratkaisuja terveyspulmiin, on syytä palata perusasioiden äärelle. Tämä pätee myös ruokavalioon. Pikadieetit eivät kykene tarjoamaan keholle kaikkia yli puolensataa ravintotekijää, joita se päivittäin tarvitsee. Nykyisin siihen on vaikea päästä edes perusterveellisellä ruokavaliolla johtuen muun muassa suoliston huonosta kunnosta, maaperän köyhtymisestä, ruoan teollisesta käsittelystä, ennenaikaisesta sadonkorjuusta ja ravintoaineita tuhoavista ruoanvalmistustavoista – puhumattakaan stressistä, joka huonon ravinnon tavoin kuluttaa kehon ravinnevarastoja pikavauhtia.

Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksei riittävä energian saaminen useinkaan tarkoita riittävää ravinteiden saantia. Keho voi olla aliravittu, vaikka ulkoinen habitus näyttäisi hyvin syöneeltä. Sen tuntee myös olossa. Energia kun on eri asia kuin energisyys; energia tulee kaloreista, energisyys ravinteista.

Ruoka voi olla sekä syy että parannuskeino moniin kehon oireisiin. Lisäksi ravinteikas ja hyvää oloa tuova ruoka antaa puhtia tarttua asioihin, joiden myötä olo paranee entisestään. Sinulle se voi olla liikuntaan motivoituminen, mieltä vaivaavan asian sanominen ääneen, haastavan työtehtävän tekeminen tai hyvän yöunen löytäminen.

Haastan sinut nyt miettimään, minkä yhden asian, joka vie vointiasi parempaan, voisit tehdä saman tien? Entä voisitko opetella uuden elämäntavan, jota pitäisit yllä vuoden ympäri etkä vain rantakauden lähestyessä? Aloita helposta; aamuisin iso lasi vettä, jonka sekaan puristat tuoretta sitruunaa. Ei turhan vaativaa. Suurempien muutosten tekeminen vaatii ehkä hetkeksi omalta mukavuusalueelta poistumista, mutta tapojen juurtuessa rutiiniksi, niistä tulee uusi mukavuusalueesi. Tervetuloa kevät ja hyvä olo!

♥ Leeni

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!