Miksi suoliston hyvinvointi on avain terveyteen?

Sanotaan, että terveyden juuret ovat suolistossa. Mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Miksi vatsaa kannattaa helliä ja suoliston hyvinvoinnista pitää huolta?

hb

Suolistossa on n. 1,5 kg bakteereita, jotka auttavat terveyden ylläpitämisessä ja vaikuttavat sairauksien puhkeamiseen. Bakteerien määrä on  10-kertainen verrattuna ihmiskehon solujen määrään.

Ideaalitilanteessa suoliston bakteereista noin 80 % on hyviä. Näin ei kuitenkaan useimmilla ole, vaan mm. vääränlainen ruokavalio, lääkkeet, stressi ja toksiinit ovat kääntäneet huonojen bakteerien määrän kasvuun.

Yli 70 % elimistön immunologisesta eli vastustuskykyä ylläpitävästä kudoksesta sijaitsee suoliston alueella.

Ruoansulatuskanavan limakalvon ollessa terve, ruoan mukana saamamme ravintoaineet imeytyvät kunnolla. Voidaankin sanoa ”olet sitä miten ruoka imeytyy” pikemminkin kuin ‘”olet sitä mitä syöt”.

Valtaosa serotoniinista asustaa maha-suolikanavassa ja vain noin kymmenesosa keskushermostossa. Alhainen serotoniinitaso voi juontaa juurensa huonosti voivaan suolistoon. Serotoniinivaje oireilee mm. kipuherkkyytenä, matalana mieliala ja muistihäiriöinä

Suolisto on ihmiskehon ainoa elin, joka voi toimia ilman aivojen apua. Ehkä oletkin kuullut suolistoa kutsuttavan ihmisen toisiksi aivoiksi..

Erilaiset vatsa- ja suolistovaivat ovat nykyisin hyvin yleisiä. Tavallisia oireita ovat närästys, epäsäännöllinen vatsan toiminta ja turvotus, mutta usein epätasapaino heijastuu myös muualle kehoon. Esimerkkinä iho-ongelmat, väsymys, masennus ja autoimmuunisairaudet.

Happy Belly

Omakohtaisestikin olen kantapään kautta saanut oppia, että tämä yhtälö pitää paikkansa: onnellinen vatsa ja suolisto =  elinvoimainen, iloinen ja terve sinä. Ja tottahan toki, aihe vaatii arvoisensa tapahtuman!

Tervetuloa viettämään ihana iltapäivä vatsaa hellivän ruoan ja tiedon parissa 23. helmikuuta. Happy Belly –workshopissa saat aimo annoksen hyödyllistä tietoa vatsan ja suoliston hyvinvoinnista ja mikä parasta, pääset valmistamaan ja nauttimaan vatsaystävällisiä välipaloja raakaleivonnan mestarin, ihastuttavan Maria Lönnqvistin, opastuksella.

Katso tapahtuman tiedot täältä, listen to your gut ja ilmoittaudu mukaan!


 

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat