Terveelliset ravintolavinkkini Tukholmaan (osa I)

Onko siellä muita Tukholma-faneja? Käyn länsinaapurissa useita kertoja vuodessa ja tuntuu, että jokaisella kerralla se on astetta viehättävämpi. Kotoisa, mutta erilainen. Jos Tukholmasta jotain omaan pääkaupunkiimme saisi toivoa, valitsisin empimättä kahvila- ja ravintolatarjonnan – tai no, valitsisin muutakin, kuten ihastuttavat puisto- ja ulkoilualueet.

Mutta keskitytään nyt ruokaan. Tähän postaukseen olen listannut omat tämän hetken suosikkipaikkani, joista moni saa erityiskiitoksen gluteenittomista vaihtoehdoista ja monipuolisesta kasvisten käytöstä. Suurin osa paikoista on Södermalmilla, jonka kahvila- ja ravintolatarjonta on mukavan persoonallinen ja tunnelma rento.

Louie Louie (Bondegatan 31)

Paikka on sisustettu jenkkiläismäiseen diner-tyyliin ja tilassa toimii myös levykauppa. Listalla kiitokseni ansaitsee runsaat salaatit (avokado-hummus eritoten) sekä gluteenittomat keksit ja browniet jälkiruokavitriinissä.

Gildas Rum (Skånegatan 79)

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kynttilöiden määrään. Niitä löytyy jopa wc:stä – hälyttävän läheltä paperipyyhkeitä… Toiseksi herkulliseen salaattilistaan. Gluteenitonta haluavalle salaatit sopivat, mutta jälkkärit ja leivät täyytyy jättää välistä. Teekuppien valtava koko kompensoi tilannetta.

Kitschen (Skånegatan 81)

Edellisen naapurissa, ja vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen sisustukseltaan. Kitschiä, kuten nimikin kertoo, mutta onneksi vain sisustuksen osalta. Runsaat annokset ja herkullista gluteenitonta leipää. Huom: Lounasaikaan lista on suppea, joten tähtää paikalle vasta myöhemmin.

Shanti (useita sijainteja)

Rakastan huolella valmistettua intialaista ruokaa. Shantin ravintolat tarjoavat sitä rennossa tunnelmassa. Kolmesta ravintolasta olen testannut Skånegatanilla (71) ja Katarina Bangatanilla (58) sijaitsevat. Ensiksi mainittu on minikokoinen. Jos siis haluat laajan menuun, tilaa ympärillesi ja viihtyisän terassin kävele muutama kortteli Katarina Bangatanille.

Indian Garden (useita sijainteja)

Astetta fiinimpi intialainen. Maut aitoja ja hinta-laatusuhde erinomainen. Kun kaipaat etnistä ruokaa, mutta et halua tinkiä valkoisista liinoista ja kauniista viinilaseista, suuntaa tänne.

Hermans (Fjällgatan 23 B)

Parasta raakakakkua Tukholmassa, upea sijainti ja runsaasti pöytiä myös ulkona ”puutarhassa”. Lämmin ruoka toimii buffet-periaatteella, mutta runsas valkosipulin käyttö saa itseni pitäytymään kakuissa. Tarjolla myös vaihtuva valikoima tuorepuristettuja mehuja ja smoothieita. Kaikki ruoka on kasvista ja ravintola selkeästi hippihenkisten ja saksalaisten suosiossa :)

Falafelbaren (Hornsgatan 39)

Kuten jo totesin, rakastan intialaista, mutta niin rakastan myös falafelejä ja hummusta. Täältä niitä saa monipuolisin hyöstein. Muutamaan käyntiin saa varautua, ennen kuin kaikki ihanuudet on maisteltu läpi. Kaikki annokset ovat vegetaarisia ja falafelit gluteenittomia.

Östermalms Saluhall (Östermalmstörg 114)

Kaikkinensa käymisen väärti. Keskeinen sijainti, siisti ja monipuolinen. Kun haluan ruokaa noutoperiaatteella, suuntaan Planet Foodin tai libanonilaista keittiötä edustavan Beirut Cafén tiskille. Planet Foodin taustalla on herra, joka on kuuluisan “hälsotallrikenin” takana. Terveyslautanen on annos, jonka variaatioihin ei voi olla Tukholmassa törmäämättä. Beirut Cafén falafelit kalpenevat Falafelbarenin tuotoksille, mutta muilta osin tarjonta on mukiin menevää.

1

Ecoist (Sibyllegatan 51)

Sympaattinen ekokahvila ja kauppa, josta saa lounasta sekä pienempää purtavaa. Annoksia saa ostaa myös mukaan ja pääruokien lisäksi take away -hyllystä löytyy mm. chia-vanukasta, cashew-jugurttia ja keittettyjä kanamunia. Valikoimissa myös superfoodeja, raakasuklaata ja välipalapatukoita.

Kaffemakarn (Lästmakargatan 26)

Suosittu aamiais- ja lounaspaikka, joka panostaa raaka-aineisiin ja ekologisuuteen. Vaihtoehdoista löytää mieleisensä niin sekaruokailija, vegaani kuin raakaruokailijakin. Viimeksi käydessäni bongasin listalta myös ihastuttavan raakabrownien. Täytyy toivoa, ettei se ollut vieraileva tähti.

6

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä:

Doctor Salad

Nimensä mukaisesti salaattipaikka. Pieni sellainen, mutta annoksia saa myös mukaan. Salaattipohja on oikeasti vihreä ja ainekset muuta kuin nuupahtanutta kurkkua ja tomaattia. Pienempää nälkään voi ottaa smoothien ja herkutteluun raakajälkkärin. Kaikki annokset ovat gluteenittomia. Silti jotain olen jäänyt kaipaamaan. Läsnöoloa ja vähän tuiketta palveluun ehkäpä. Ei siis suosikki, mutta Östermalmilla pyöriessä kelpo vaihtoehto esim. piknik-ostoksille.

Matapotek (Bondegatan 6)

Jos etsit 100 % raakaruokapaikkaa, piipahda täällä. Itse olen testannut vain raakakakkua, joka ei valitettavasti nostattanut hurraahuutoja. Ehkä syynä kakkuviipaleen minimaalinen koko… Listalla myös mm. raakapizzaa ja smoothieita, joille annan vielä mahdollisuuden. Lienee syytä myös mainita, että ”ruoka-apteekin” kalusteet eivät suosi pituus- tai leveyssuunnassa kookkaita ruokailijoita :)

Chutney (Katarina Bangata 19)

Moni hehkuttaa ja väen määrästä päätellen, jotain taikaa tässä on oltava. Ehkä syynä on ilmainen santsilautanen! Itse en ilmoittaudu paikan faniksi, mutta kun mukaan ottaa sataprosenttisen kasvissyöjän, seurueen fanikiintiö on täytetty.

2

Tukholma tulee innoittamaan varmasti vielä lisää postauksia, tässä kun oli vain murunen siitä, mikä saa minut siellä hymyilemään.

Oliko joukossa sinulle tuttuja? Enkä pitäisikö listaan ehdottomasti lisätä jotain? Kertokaahan, niin seuraavalla visiitillä pääsen kokeilemaan.

 

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

6 Responses

  1. Kiitokiitoskiitos!!!! Käyn Tukholmassa töyreissuilla usein mutta päädyn aina keskustan lähikahviloihin tai hoteliin syömään. Nyt on hyvä syy kokeilla jotain muuta. Kiitos!

  2. Hyviä vinkkejä ja moni mun suosikkini myös! Olen asunut Tukholmassa pari vuotta. Ihmettelen, miksei hällsötalrik-annosta saa Suomesta! Niin hyvää ja terveellistä. Eli mun suositus on hälsötallrik missä tahansa :D

    1. Sanos muuta! Hyvä perusannos ja useimmissa paikoissa myös todella ruokaisa. Varmasti toimisi myös Suomessa.

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat