Guteenittomat bataattirieskat – vain 2 raaka-ainetta

kaksi raaka-ainetta bataattirieskat

Jos minun pitäisi nimetä yksi resepti, johon tukeutua “kun en keksi mitään tarjottavaa” tai kun “on saatava tuoretta leipää”, olkoon se tämä gluteeniton, kahden raaka-aineen bataattirieskaresepti. Resepti on niin yksinkertainen, että uskallan suositella sitä ihan kaikille – leipurin taitoja ei todellakaan vaadita. Kaikille se sopii myös raaka-aineidensa puolesta, sillä resepti on gluteenittomuuden lisäksi maidoton ja kananmunaton.

En edes muista kuinka monta vuotta sitten bataattiriskoja ensimmäistä kertaa tein, tai kuinka monissa illanistujaisissa, brunssihetkessä ja juhlassa näitä on mutusteltu. Mutta mitä ihmettä – en ole jakanut reseptiä täällä blogissa! Täytyi moneen kertaan tarkistaa, sillä mielikuvissani resepti on päätynyt blogiin jo ajat sitten. Mutta ei! Onneksi sentään instagramissa olen ymmärtänyt reseptin jakaa…

Ennen kuin korjataan virhe, haluan varoittaa, että bataattirieskakuume on tarttuva tauti. Kuumeen on saanut muun muassa äitini, joka hänen luona käydessäni tuikkaa usein kotiinviemisiksi muutaman rieskan. Yleensä ne uppoavat tyttäreni masuun, sillä hän jos joku bongaa nämä rieskat jo kaukaa (rieskat ovat siis hyvin lapsiystävällisiä…)

gluteenittomat bataattirieskat

Raaka-aineita bataattirieska vaatii valmistuakseen minimissään vain kaksi: bataatin ja kaurajauhot. Niitä meiltä löytyy miltei aina. Kaurajauhot teen jauhamalla tehosekoittimessa kaurahiutaleita. Edullista ja nopeaa. Suosittelen kokeilemaan!

Bataattirieskat 12 kpl (gluteeniton, maidoton, kananmunatot)

4 dl bataattia soseutettuna
n. 2 dl kaurajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öliiviöljyä

Keitä bataatti ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella. Lisää sekaan kaurajauhot (ks. vinkki ylempää) ja suola. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lopuksi lorauta sekaan hieman öljyä ja sekoita viimeisen kerran.

Kostuta kädet vedessä ja annostele taikinasta leivinpaperille pieniä kasoja. Painele kasat noin sentin paksuisiksi rieskoiksi (sekin onnistuu kostutetuilla käsillä helposti). Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia).

Huomiot reseptiin:

  • Ohjeen mukainen määrä bataattisosetta tulee kolmesta pienestä bataatista (luomu).
  • Kahurahiutaleiden määrä ei juuri muutu jauhaessa (eli 2 dl hiutaleita >> 2 dl jauhoja).
  • Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, vaan sekoitat välillä, jotta näet, milloin taikina on sopivaa.
  • Taikinan koostumuksen on tarkoitus olla tahmeaa, ei kuivaa (lisää jauhoja tai vettä, jos tarpeen).
  • Oliiviöljyn voit jättää pois tai korvata sen muulla öljyllä/voisulalla.
  • Jätä suola pois, jos syöjinä pieniä lapsia (bataattirieskat sopivat myös vauvoille 6 kk eteenpäin).
  • Jos syöjänä on keliaakikko, varmista gluteenittomuus käyttämällä 100 % gluteenitonta kauraa (puhdas kaura).

vegaaniset bataattirieskat

Jos innostut rieskojen tekemisestä enemmänkin, kurkkaa arkistoista tämä resepti (postauksessa on “hyvä” esimerkki siitä, mitä gluteeniton leipä kaupasta ostettuna voi tarkoittaa). Rieskojen päälle voit laittaa vaikka hummusta tai valmistaa tätä ihanaa levitettä.

Nyt bataattirieskakuumetta tartuttamaan!

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!