Gluteenittomat rieskat – helppo resepti

rieska

Gluteenittomien leipien teko on todella helppoa puuhaa. Totesin sen oikeastaan saman tien, kun karsin gluteenin ruokavaliostani noin viisi vuotta sitten. Vaikka olin aiemmin miltei elänyt ruisleivällä, en jäänyt sitä kaipaamaan; vatsakipujen katoaminen oli minulle ruisleivän makua tärkeämpää.

Samalla ruokavaliostani karsiutuivat hiiva ja sokeri. Alkuun hyvinkin tiukasti, jotta vatsa sai toipua. Ei siis tullut mieleenkään tarttua kaupan gluteenittomiin leipiin, joiden tuoteseloste oli/on tyypillisesti tämän kaltainen:

Gluteeniton vehnätärkkelys, vesi, siirappi, muunneltu maissi- ja tapiokatärkkelys, hiiva, rapsiöljy, sakeuttamisaineet (E410, E412,E417, E440, E466), sokerijuurikaskuitu, pellavansiemen 1,2%, suola, emulgointiaineet (E322 rapsilesitiini, E471), psylliumsiemenkuori, aromi, kumina.

Tuoteselosteita lukiessa saan kerta toisensa jälkeen ihmetellä, mitä varten gluteeniton leipä tarvitsee noin monta raaka-ainetta ja miksi pääraaka-aine on vehnätärkkelystä eikä luontaisesti gluteenitonta täysjyvää?

Vaikka nykyisin vatsani ei temppuilekaan, en gluteenia, hiivaa enkä lisättyä sokeria juurikaan syö. Tottumus on jo niin selkärangassa, että valinnat ovat automaattisia. Enkä kyllä koe kyseisiä ruoka-aineita tarvitsevani – ja hei, kukapa etenkään lisättyä sokeria tarvitsee! Aiheesta olen kirjoittanut niin monta postausta, että jätän sen tässä rauhaan :)

Vaikka nykyisin gluteenittomien valmisleipien tarjonta on parempi kuin viisi vuotta sitten, jätän värittömät ja mauttomat leivät edelleen suosiolla kaupan hyllylle ja teen leivät itse. Suosittelen sitä lämpimästi myös sinulle, sillä kuten jo sanoin, homma käy vaivattomasti ja lopputuloksesta on helppo saada herkullista.

 

gluteeniton rieska 1

 

Nyt jaan teille ihanan porkkana-bataattirieskareseptin, jonka suunnittelin minun ja upean Wellberries-blogin takana häärivän Tuulian yhteiskokkailupäivää varten. Seuraavissa postauksissa jaan päivän muut reseptit eli pää- ja jälkiruoan. Pysy siis kuulolla!

Tätä ja tulevia reseptejä kannattaa testata, vaikka et mitään erikoisruokavaliota noudattaisikaan. Saat yllättyä, miten helppoa ja herkullista terveellinen ruoka onkaan.

Bataatti-porkkanarieskat (gluteeniton, sokeriton, vegaani)

n. 300 g bataattia
n. 120 g porkkanaa
n. 2 dl vettä
1 dl kaurajauhoja (voit jauhaa kaurahiutaleista tehosekoittimella)
1 dl tattarijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1 tl psylliumjauhetta
n. 1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Keitä bataatti ja porkkanat kypsäksi. Kaada vesi pois. Soseuta muussiksi (tarvittaessa käytä soseuttamiseen hieman keitinvettä). Sekoita kaikki jauhot, psylliumjauhe ja suola erillisessä kulhossa. Yhdistä seos bataatti-porkkanamuussiin. Lisää loput vedestä ja öljy.

Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Mikäli taikina jää kuivaksi, lisää vettä. Muotoile taikinasta noin sentin paksuisia pyöreitä leipäsiä leivinpaperilla päällystetylle uunipelille. Voit kostuttaa kädet vedellä, jotta taikina ei tartu niihin. Halutessasi tee haarukalla kuvioita rieskojen pintaan; pisteitä tai raitoja.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin puoli tuntia (tarkista kypsyys halkaisemalla).

 

gluteeniton rieska 2

 

Mikäli innostuit leipäaiheesta enemmänkin, kokeile myös tattari– ja terveysleipää.

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!