Gluteenittomat falafelit uunissa + dippi

vegaani falafel resepti

Nyt on falafelien ystäville hyviä uutisia: Falafel-resepti, joka ei vaadi aikaa eikä vaivaa juuri yhtään. Raaka-aineita on kaksi (kyllä, tässäkin reseptissä), ja lopputulos gluteeniton ja toki myös vegaaninen, kuten falafelien kuuluukin olla.

Heti alkuun täytyy paljastaa, etten ole koskaan tehnyt itse “oikeita” falafelejä. Olen myös vähän valikoiva falafelien suhteen. Ravintolat tarjoavat usein runsaassa öljyssä paistettuja falafelejä, jotka eivät maistuvat suuhun pääosin käristyneeltä rasvalta. Paistoöljy ei usein ole myöskään laadukasta, ja senkin maistaa lopputuloksesta (ja tuntee kitalaessa). Lemppariosa falafelistä minulle onkin mehevä sisus.

Toinen paljastus tulee tässä: Reseptissä käytetään valmista falafel-ainesta. Yleensä teen ruoat alusta asti itse, mutta poikkeuksiakin löytyy. Jos käsiini osuu fiksu ja laadukas puolivalmiste, voin käyttää sitä hyvillä mielin. Kiireisessä arjessa mutkia kannattaa välillä oikoa, jotta terveellisestä syömisestä ei tule stressiä.

Tämän reseptin pohjana toimii siis Luomu falafel -kasvispyörykkäaines (saa mm. Ruohonjuuresta). Tuote on jauhetta, johon lisätään vain vesi.

AINESOSAT: Kikherne (rouhe ja jauho), merisuola, kumina, persilja, valkosipulijauhe, korianteri, valkopippuri. Kaikki suolaa lukuunottamatta luomua.

En kuitenkaan malttanut olla muokkaamatta alkuperäistä ohjetta, vaan tuttuun tapaan piilotin joukkoon kasviksia. Harva meistä syö kasviksia riittävästi, joten kaikki mahdollisuudet kasvisten lisäämiseen kannattaa käyttää.

Tällä kertaa lisäsin joukkoon yksinkertaisuuden vuoksi vain porkkanaa. Sen voisi (osittain) korvata myös kesäkurpitsalla tai jollain muulla vihanneksella oman makusi mukaan. Tämä ei ole tiukkapipoista hommaa!

Falafelien kaveriksi tein dipin, joka on todella helppo sekin (taas se 2 raaka-ainetta, heh). Dippi sopii todella monen ruoan kaveriksi, salaattiin “kastikkeeksi” tai vaikka leivän päälliseksi, joten resepti kannattaa ehdottamasti ottaa talteen.

Nopeat falafel-pyörykät

1 paketti kasvispyörykkäainesta (itselläni tämä)
2 keskikokoista porkkanaa

Raasta porkkanat suureen kulhoon (itse käytin hienointa terää). Lisää joukkoon kasvispyörykkäaines ja noin 2 dl vettä. Anna turvota 15 minuuttia (massan kuuluu olla varsin jämäkkää, joten mielummin lisää vettä tarvittaessa turpoamisen jälkeen, kuin että laitat heti alussa liikaa).

Muotoile taikinasta pyöryköitä (veteen kostutetut kädet ovat avuksi). Kypsennä uunissa 200º n. 15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat saaneet vähän väriä.

Nämä falfafelit valmistuvat siis paistinpannun sijaan uunissa. Se on ensinnäkin helpompaa ja nopeampaa, sillä aikaa ei kulu paistinpannun vieressä seisomiseen. Toiseksi se ei vaadi rasvassa käristämistä.

Vaikka paketin ohje sanookin siis muuta, mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan uunikypsennystä. Uunissakin pinnasta tulee rapea, mutta samalla falafelit pysyvät mehevinä.

“Juustoinen” tomaattidippi

3 rkl paseerattua tomaattia
3 rkl ravintohiivahiutaleita (oma suosikkini)

Sekoita ravintohiivahiutaleet paseeratun tomaatin joukkoon. Mitä enemmän hiutaleita, sen paksumpaa saat eli voit säätää koostumusta mielesi mukaan. Halutessasi lisää joukkoon laadukasta suolaa tai muita mausteita.

Taas pääsen hehkuttamaan ravinto- eli oluthiivahiutaleita. Meillä niitä lisäillään ruokiin päivittäin (taapero rakastaa!) Ravintohiivahiutaleissa on juustoinen maku, mutta ne ovat täysin kasviperäisiä. Alkuperänä on saccharomyces cerevisae -hiiva, joka käsitellään siten, ettei se aktivoidu ruoansulatuskanavassa eikä aloita käymistä ruoanvalmistuksessa (eli eri asia kuin leivinhiiva).

Hyvän maun lisäksi ravintohiivaa kannattaa suosia ravinteikkuuden vuoksi. Kunniamaininnan saavat B-ryhmän vitamiinit, jotka tukevat aivotoimintaa ja mielialan säätelyä. Ravintohiivaa myydään myös nimellä oluthiiva. Löydät sen luontaistuotekaupasta ja nykyisin myös S-ryhmän kaupoista.

Nyt testailemaan näitä superhelppoja falafel- että dippi-reseptejä!

Ja hei kurkatkaa myös minun ja Monan kanavalta vinkit terveelliseen syömiseen kiireen ja väsymyksen keskellä!

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!