Oil pulling: valkoiset hampaat luonnollisesti

*Edit* Uusimmat oil pulling -aiheiset postaukset päivitetyillä ohjeilla löytyvtä täältä ja täältä.

Minulta on viime aikoina kysytty useaan otteeseen, olenko valkaissut hampaani. En ole. En ainakaan siinä mielessä, mitä hampaiden valkaisulla tavallisesti tarkoitetaan. Mutta myönnän kyllä tehneeni jotain, jonka ansiosta hampaani ovat kirkastuneet.

Se jokin on oil pulling.

Oil pulling on perinteinen ayurvedinen hoitokeino suun ja sen kautta koko kehon terveyden parantamiseksi. Moni jättää suun terveydestä huolehtimisen hampaiden harjaukseen ajattelematta, kuinka suuri merkitys suun terveydellä on kokonaisterveyteen. Esimerkiksi suun tulehdukset ovat alttiita leviämään verenkierron kautta muualle elimistöön, eikä tulehduskierre voi pysähtyä ennen kuin suu on terve.

Mutta mikä ihmeen oil pulling? Käytännössä kyseessä on öljypurskuttelu, jossa öljy toimii puhdistavana aineena keräten bakteereja itseensä. Kokemukset kertovat, että suun kunnon paranemisen ja hampaiden vaalentumisen ohella purskuttelusta on ollut apua moniin vaivoihin poskiontelontulehduksista, ihottumiin, maksan ylikuormittumiseen, unettomuuteen ja nivelvaivoihin.

Oil pulling

Tiedän, tiedän. Kuulostaa erikoiselta ja aiheuttaa kulmakarvojen kohoamista. Ennakkoluulottomasti päätin kuitenkin ottaa purskuttelun osaksi suunhoitorutiineitani ja nyt pari viikkoa purskutelleena voin sanoa, että koukussa ollaan. Vaikka tulehduksia ei suussani ollutkaan ja ahkera hampaiden hoito on pitänyt rivistöni hyvässä kunnossa, huomaan suun olevan kertakaikkisesti uudessa uskossa. Plakki on vähentynyt, ikenet eivät vuoda hampaita langatessa, vihlomisesta ei ole tietoakaan, kieli on terveen punainen – ja kyllä, hampaat ovat selkeästi valkoisemmat.

Jos uteliaana päätät kokeilla, kannattaa homma tehdä kunnolla. Aiemmat ”silloin kun muistan” purskuttelukokeiluni eivät tuoneet itselleni havaittavia hyötyjä, joten säntillisyys näyttää olevan asian ydin. Näistä ohjeista ei siis parane joustaa:

  1. Tee oil pulling ensimmäisenä aamulla ennen kuin syöt mitään. Itse harjaan ensin hampaat, mutta toiminee ilmankin.
  2. Ota 1 tl – 1 rkl kylmäpuristettua kasviöljyä suuhusi. Kookosöljy tai seesamiöljy ovat suositeltavia.
  3. Purskuttele öljyä huolellisesti 15 minuuttia. Ei siis riitä, että pyörittelet öljyä suussasi laiskasti (sitäkin kokeilin). Huolehdi, ettet niele vahingossa öljyä.
  4. Sylje öljy pois (viemärin sijasta biojätteeseen) ja kurlaa suu vedellä.
  5. Puhdista suu purskuttelemalla huolellisesti lämpimällä suolavedellä. Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy.
  6. Lopuksi harjaa hampaat tavalliseen tapaan (kevyesti riittää). Suosittelen mitä lämpimimmin myös kieliharjan käyttöä.

Rutiini vie hieman aikaa, mutta purskutellessa voit hyvin hoitaa muita aamutoimia. Kokeile säntillisesti viikko tai kaksi ja raportoi tulokset kommenttiboksiin. Itse jatkan empiiristä kokeiluani hymyillen entistäkin leveämmin!

*Edit* Asia on herättänyt keskustelua kommenttiosiossa. Kannattaa siis käydä lukaisemassa tarkentavia kysymyksiä vastauksineen.


Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!