Oil pulling: valkoiset hampaat luonnollisesti

*Edit* Uusimmat oil pulling -aiheiset postaukset päivitetyillä ohjeilla löytyvtä täältä ja täältä.

Minulta on viime aikoina kysytty useaan otteeseen, olenko valkaissut hampaani. En ole. En ainakaan siinä mielessä, mitä hampaiden valkaisulla tavallisesti tarkoitetaan. Mutta myönnän kyllä tehneeni jotain, jonka ansiosta hampaani ovat kirkastuneet.

Se jokin on oil pulling.

Oil pulling on perinteinen ayurvedinen hoitokeino suun ja sen kautta koko kehon terveyden parantamiseksi. Moni jättää suun terveydestä huolehtimisen hampaiden harjaukseen ajattelematta, kuinka suuri merkitys suun terveydellä on kokonaisterveyteen. Esimerkiksi suun tulehdukset ovat alttiita leviämään verenkierron kautta muualle elimistöön, eikä tulehduskierre voi pysähtyä ennen kuin suu on terve.

Mutta mikä ihmeen oil pulling? Käytännössä kyseessä on öljypurskuttelu, jossa öljy toimii puhdistavana aineena keräten bakteereja itseensä. Kokemukset kertovat, että suun kunnon paranemisen ja hampaiden vaalentumisen ohella purskuttelusta on ollut apua moniin vaivoihin poskiontelontulehduksista, ihottumiin, maksan ylikuormittumiseen, unettomuuteen ja nivelvaivoihin.

Oil pulling

Tiedän, tiedän. Kuulostaa erikoiselta ja aiheuttaa kulmakarvojen kohoamista. Ennakkoluulottomasti päätin kuitenkin ottaa purskuttelun osaksi suunhoitorutiineitani ja nyt pari viikkoa purskutelleena voin sanoa, että koukussa ollaan. Vaikka tulehduksia ei suussani ollutkaan ja ahkera hampaiden hoito on pitänyt rivistöni hyvässä kunnossa, huomaan suun olevan kertakaikkisesti uudessa uskossa. Plakki on vähentynyt, ikenet eivät vuoda hampaita langatessa, vihlomisesta ei ole tietoakaan, kieli on terveen punainen – ja kyllä, hampaat ovat selkeästi valkoisemmat.

Jos uteliaana päätät kokeilla, kannattaa homma tehdä kunnolla. Aiemmat ”silloin kun muistan” purskuttelukokeiluni eivät tuoneet itselleni havaittavia hyötyjä, joten säntillisyys näyttää olevan asian ydin. Näistä ohjeista ei siis parane joustaa:

 1. Tee oil pulling ensimmäisenä aamulla ennen kuin syöt mitään. Itse harjaan ensin hampaat, mutta toiminee ilmankin.
 2. Ota 1 tl – 1 rkl kylmäpuristettua kasviöljyä suuhusi. Kookosöljy tai seesamiöljy ovat suositeltavia.
 3. Purskuttele öljyä huolellisesti 15 minuuttia. Ei siis riitä, että pyörittelet öljyä suussasi laiskasti (sitäkin kokeilin). Huolehdi, ettet niele vahingossa öljyä.
 4. Sylje öljy pois (viemärin sijasta biojätteeseen) ja kurlaa suu vedellä.
 5. Puhdista suu purskuttelemalla huolellisesti lämpimällä suolavedellä. Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy.
 6. Lopuksi harjaa hampaat tavalliseen tapaan (kevyesti riittää). Suosittelen mitä lämpimimmin myös kieliharjan käyttöä.

Rutiini vie hieman aikaa, mutta purskutellessa voit hyvin hoitaa muita aamutoimia. Kokeile säntillisesti viikko tai kaksi ja raportoi tulokset kommenttiboksiin. Itse jatkan empiiristä kokeiluani hymyillen entistäkin leveämmin!

*Edit* Asia on herättänyt keskustelua kommenttiosiossa. Kannattaa siis käydä lukaisemassa tarkentavia kysymyksiä vastauksineen.


Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

207 Responses

 1. Ihana hymy :) Ainoa kysymys: 15 minuuttia? Apua, mitenhän tuon ehtisi jokaisena kiireisenä arkiaamuna?

  1. 15 minuuttia voi tuntua pitkältä ajalta, mutta voit hyvin purskutella suihkussa, meikatessa tai muiden aamutoimien lomassa. Jos aika on silti liian pitkä, niin kokeile vaikka kymmentä minuuttia. Uskon silläkin vaikutuksia tulevan. Tsemppiä purskutteluun ja raportoihan myöhemmin tuloksista!

 2. Kokeilin heti tänä aamuna ja suu tuntuu jo nyt puhtaammalta kuin pelkän hampaiden harjauksen jälkeen. Kysyisin vielä haittaako, jos öljyä hieman nielee?

  1. Mukava kuulla Emmy, että pistit heti toimeksi! En suosittele öljyn nielemistä. Öljy kerää purskuttelun aikana itseensä bakteereja, joiden olisi parempi päätyä viemäriin kuin vatsaasi. Sen vuoksi suu on myös kurlattava ja hampaat harjattava huolellisesti operaation jälkeen. Muuten jälkifiilis ei ole välttämättä kovin fresh.

  1. Hei Sanna! Molemmat öljyt käyvät oikein hyvin, enkä itse ole huomannut käytössä juurikaan eroa. Perinteisestihän oil pulling on tehty seesamöljyllä, ja moni sanoo sen olevan tehokkain. Jos haluat purskutella varman päälle, niin vaihtele öljyjä esim. vuoroviikoin :)

 3. Moikka ! Olisin vaan kysynyt, että pesetkö iltaisin / makean syönnin jälkeen hampaat ihan normaalisti ? Entä käytätkä suuvettä, hammaslankaa tai jotain muuta lisäjuttuja ? :)

  1. Hei Josefina!
   Iltaisin pesen hampaat normaalisti. Käytän luonnonmukaista hammastahnaa (esim. Weleda), hammaslankaa sekä kieliharjaa. Jos on tarve harjata hampaat myös päivällä, en tee sitä välittömästi syömisen jälkeen (etenkin, jos olen syönyt happamia ruoka-aineita). Happohyökkäyksen vuoksi kiille on altis vaurioille, joita harjaaminen aiheuttaa. Odottamalla puolisen tuntia syömisen jälkeen, on kiille taas kovettunut ja harjaaminen ok.

 4. Hei,

  Aloitin eilen Oil pulling -kokeilun ohjeesi mukaan kookosöljyllä ja olen ällikällä lyöty!!!!
  Hampaani ovat jo NYT valkoisemmat ja kirkkaammat kuin aiemmin, vasta kahden kerran purskuttelun jälkeen??
  Samoin suu tuntuu puhtaammalta ja plakkia on vähemmän kuin aiemmin!
  Suosittelen todellakin! Ja kiitän mahtavasta neuvosta Leeni!!!

  1. Loistavaa kuulla, Suski! Purskuttelu on tosiaan palkitsevaa puuhaa heti alusta alkaen. Varoitan, että saatat jäädä koukkuun ;)

 5. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Tätä täytyy kokeilla. Osaatko sanoa, onko tätä parempi tehdä kuuriluontoisesta (esim. kuukausi ja sitten vähän taukoa) vai kannattaako purskutella jatkuvasti?

  1. Taukojen pitämisen tarpeellisuudesta en osaa sanoa… Itse purskuttelen miltei joka aamu, eikä haittavaikutuksia ole näköpiirissä. Toki luonnostaan tulee kyllä taukoja esim. reissatessa. Jos jatkuva purskuttelu arveluttaa, on varmasti kuukauden kuuristakin paljon hyötyä, kunhan toistaa sen sopivin väliajoin. Kuten on tullutkin jo todettua, muutamankin päivän purskuttelu tuo tuloksia, joten se kannustaa lyhyeenkin kuuriin!

   1. Alunperin luin ohjeeksi, että puoli vuotta pitäisi alkajaiksi purskutella, ja 20 minuuttia kerralla. Sitä ajattelin noudattaa, kookosöljyä on kotona.

 6. Onko joku arkiaamun vinkki purskutetun öljyn pois heittämiseen? Kun ei ole hyvä sylkäistä viemäriin puhdasta öljyä.

  1. Totta, viemäriin ei olisi hyvä laittaa öljyä. Paras olisi sylkäistä öljy roskiin tai sellaiseen paikkaan, josta se päättyy jätehuoltoon.

 7. Hei, täytyy kommentoida tuota, ettei öljyä saisi bakteereineen niellä. Ihmisen fysiologiasta sen verran tietäneenä, uskon, että vatsalaukkumme tymäkät eli erittäin happamat olosuhteet tappavat kyllä bakteerit tehokkaasti. Suun bakteerit voivat olla haitallisia kun pääsevät verenkiertoon, mutta vatsalaukkuun joutuessaan niistä ei ole vaaraa. Sinne joutuu jatkuvasti bakteereja ruoan ja juoman mukana.

  Mutta tää oil pulling voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu! :) Kärsin ajoittain kuivasta suusta.

  1. Olet oikeassa, että vatsahappojen yksi tarkoituksista on tappaa bakteereja, joten sinänsä bakteeripitoisen öljen nieleminen ei ole vaarallista. Itse en kuitenkaan koe miellyttäväksi niellä pitkään suussa pyörinyttä öljyä ;)

   Lisäksi on mahdollista, että joillain henkilöillä on madaltunut vatsahappotaso, jolloin bakteerit eivät kuole tehokkaasti. Myös amalgaamipaikoista voi liuteta raskasmetalleja öljyyn, joten siinäkään tapauksessa en öljyä nielisi. Toki paikkojen poistaminen olisi vielä suositeltavampaa kuin purskuttelu :)

   Ota ihmeessä oil pulling kokeiluun ja tule toki kommentoimaan, jos saat siitä apua kuivaan suuhun!

 8. Tein juuri tänään ensimmäistä kertaa ja oli paljon helpompaa ja mukavampaa kuin mitä ajattelin rasvan purskuttelun olevan. Jälkimaku ei niin kiva, mutta jälkifiilis kyllä huippu! Aion ottaa joka päiväiseksi tavaksi. Purskuttelun aikana vastailin sähköposteihin eli voi tehdä samaan aikaan varmaan mitä vain. Tämä blogi sattui nyt osumaan “sattumalta” silmään kun kävin Facebookissa. Kiitos hyvistä ohjeista!

  1. Kiva kuulla, Ilkka. Jälkifiilis on tosiaan niin hyvä, että aamusta lohkaisee mielellään vartin purskutteluun ja samalla hoituu kätevästi liuta sähköposteja. Uusi vuosi, uudet aamurutiinit!

 9. Hei, pakko kysyä sellaista; kun suosittelit tuossa kahta öljyä. Kylmäpuristetua kookosöljyä ja seesamöljyä.
  Niin nämä kaksi öljyähän ovat koostumukseltaan aivan erilaiset huoneenlämmössä. (kookos kiinteää ja seesam juoksevaa) niin kertoisitko näistä vielä että kumpaa ja onko merkitystä?
  kuulostaa mielenkiintoiselta.

  1. Hei Heikki, samaa kyseltiin jo aiemmin, joten voit kurkata vastaukseni siitä. Ja tosiaan vaikka kookosöljy on huoneenlämmössä viileää, muuttuu se suussa saman tien juoksevaksi, joten suutuntumassa ei ole eroa. Suosittelen kokeilemaan kummalla tahansa!

   1. Kookos ei ihan heti muutu juoksevaksi, mutta ei siinä kauaa mene. Kookosöljy makuna tuntui itselle parhaalta, ilman, että muita on kokeillut :)

    1. Juu, nopeasti notkistuu ja on maultaan miellyttävää. Seesamöljyn maku on puolestaan hyvin neutraali, joten sitä suosittelen, jos ei satu kookoksen mausta pitämään.

 10. Hei!
  Olen kovasti kiinnostunut tuosta oil pullingista, sillä lukuisten suuleikkauksien takia suussani on jatkuvasti jokin tulehdus meneillään. Lisäksi minulla on suussa kiinteä tekohammas-proteesi. Tiedätkö onko öljystä haittaa, sillä tuossa proteesissa on metallia ja siihen kuuluu myös metalliset renkaat, sellaiset joita on “normaaleissa” hammasraudoissakin. Olen yrittänyt selvittää asiaa, mutta törmännyt vain vastauksiin, kuten: “ota proteesi irti oil pullingin ajaksi”. Harmi vain, ettei tätä minun saa irroitettua. Lähinnä mietin juuri tuota metallin ja öljyn yhteisvaikutusta.
  Kiitos!

  1. Hei Enni,
   Varmaa tietoa minullakaan ei ole, mutta jos proteesissasi käytetty metalli on kirurginterästä, uskon sen kestävän purskuttelua. Kannattanee vielä tarkistaa asia proteesin valmistajalta. Toivottavasti saat helpotusta tulehduksiin!

 11. En suosittele sylkemään viemäriin, kookosöljy ainakin jähmettyy ja saattaa siis tukkia paikat. Itse syljen talouspaperiin ja laitan roskiin :)

  1. Hyvä täsmennys, Oili. Asiasta olikin puhetta jo aiemmissa kommenteissa, joten öljy viemärin sijasta roskiin siis :)

 12. Käytän vanhan neuvon mukaisesti kylmäpuristettua aurinkokukkaöljyä. Olen joskus saanut kuulla, että se aamulla öljyllä suun porskutelu poistaa myrkkyjä elimistöstä. Oli miten oli, mutta aamurutiinien yhteydessä porskutelu melkein aina onnistuu. Suu tuntuu porskutelun jälkeen raikkamalta.

  1. Totta, myös auringonkukkaöljyä on perinteisesti käytetty oil pullingissa, joten toiminee. Aamua itsekin suosittelen ja tarinoiden mukaan “myrkkyjenpoistovaikutus” silloin tehokkainta. Asian tieteellisyydestä en tiedä, mutta ainakaan omalla kohdallani ei tuloksissa ole valittamista ;)

   1. Alunperin lukemassani ohjeessa mainittiin myös oliiviöljy, mutta vaikka siitä muuten pidänkin, oli se suussa aika vastenmielistä. Vaihdoin jo toisena aamuna kookosöljyyn, ja se käy minulle.

 13. Kookosöljy on ainakin antibakteerista, joten luulisi vartin purskuttelun ainakin jotenkin vaikuttavan bakteereihin. Itse olen öljyn niellyt. Ja uskoisin että illalla jos tuon tekee myös niin ei välttämättä olisi edes tarpeellista huuhdella suuta sen jälkeen, jos ajatellaan, että se kookosöljy jää sinne huoltamaan suuta ja tappamaan bakteereja…

  1. Totta, kookosöljyn antibakteeriset ominaisuudet tukevat purskuttelun puhdistavaa vaikutusta. Seesamöljyllä tehdyissä kokeissa puhutaan “saippuoitumisesta”, mutta en tiedä, tapahtuuko sitä myös muilla öljyillä. Aiemmin kommentoinkin, että öljyjä voi vaihdella, niin varmistaa monipuoliset hyödyt.

   Suun huuhtelusta: Suosittelisin purskuttelun jälkeen huuhtelemaan suun vanhasta öljystä. Se kun on kerännyt itseensä bakteereja, eikä ole enää niin puhdasta, kuin sisäiseen käytön kannalta on optimaalista. Mutta yöksi voit toki sivellä hampaisiin ja ikeniin puhdasta öljyä, jotta ikenet saavat ekstrahoitoa. Ja tosiaan kookosöljy kannattaa ottaa myös osaksi ruokavaliota, niin sen nauttiminen ei jää purskuttelun varaan ;)

 14. Moikka! Huomenna aijon kokeilla :) Siitä suolavedestä? onko se esim 1dl vettä 1tl suolaa? vai millainen suhde? ja ihan sitä tavallista vai merisuolaa?

  1. Hei Iitu, suolan ja veden suhdettta en ole mittaillut. Käytäntönäni on ottaa teelusikalla pieni annos puhdistamatonta merisuolaa (“tavallista” suolaa en omista) ja perään hörppästä vettä. Purskuttelen, kurlaan hetken ja syljen pois. Sen jälkeen harjaan hampaat ja kielen tavalliseen tapaan. Hyvin on siis toiminut ilman tarkkoja mittoja :) Mukavia purskutteluhetkiä!

   1. Hei Leeni! Ja kiitos hienosta kirjoituksesta :)
    Käsittääkseni syönnin jälkeen ruoka pehmentää hammaskiilteen, jonka vuoksi pitäisi pitää odottaa puolituntia ennen kuin harjaa hampaat. Eikö sama päde öljyn purskutteluunkin? Eikö sekin pehmennä hammaskiilteen?

    1. Hyvä kysymys! Öljyn ei pitäisi aiheuttaa happohyökkkäystä, joten sen jälkeen kiille ei harjaamisesta vaurioidu. Kysy toki vielä hammaslääkäriltäsi, jos arveluttaa ja kerro minullekin, mikäli hän sanoo jotain muuta :)

 15. Hei Leeni!
  Ihan mahtavalta kuulostaa, ja käyttäjien kommentit ovat innostavaa luettavaa. Vielä pyytäisin pientä täsmennystä tuohon suolavedellä purskutteluun. Missä suhteessa vettä ja suolaa, vai onk sillä väliä? Entä onko suolan laadulla merkitystä?

  1. Hei Saara, kurkkaapas vastaukseni Iitulle tuosta ylhäältä. Siinä suolasta tarkemmin :)

 16. :) Kiitos , just purskuttelen :) pitikö sitten pestä “tavalliseen tapaan” hammastahnalla?

  1. Itse pesen hampaat tahnalla jo ennen purskuttelua, joten purskuttelun jälkeen en koe tahnaa välttämättä tarpeelliseksi. Pääasia, että suu puhdistuu öljystä. Suolavesi, hajaus sähköhammasharjalla + kieliharja toimivat hyvin käyttää tahnaa tässä vaiheessa tai ei. USkallan luvata, että lopputulos on fresh!

 17. Moi. Kysymys tuosta kohdasta, että harjaa hampaat tavalliseen tapaan purskuttelun jälkeen. Jos harjaa hampaat ennen purskuttelua, niin kannattaako käyttää hammastahnaa? Sitten kun harjaa purskuttelun jälkeen niin kannattaako silloinkin käyttää?

  Niin ja onko öljyn purskuttelua järkevää tehdä jos on alaetuhampaissa hammaskiveä? Tai onko purskuttelusta haittaa silloin jos on?

  1. Omaan kokemukseeni perustuen suosittelen ilman muuta purskutusta, jos on hammaskiveä. Purskuttelulla hammaskivi on vähentynyt ja uutta ei ole enää muodostunut!

   Hammastahnan käytöstä kysyttiin aiemmissa kommenteissa, joten voit lukaista vastaukseni sieltä :)

   1. Mulla hammaskivi suorastaan “lohkesi” irti hampaista ensimmäisen purskuttelin jälkeen! Viimeistelin lopputuloksen hammastikulla.
    Öljy pehmitti kiven niin pehmeäksi että irrottaminen oli paljon miellyttävämpää kuin suuhygienistin tekemänä.

    1. Jep, sama kokemus itsellä. EIkä tosiaan hammaskiven poistaminen suuhygienistillä ole niitä kaikista miellyttävimpiä hetkiä, joten hyvä näin ;)

  1. Aamupalan voi nautiskella purskuttelun jälkeen. Sitä ennen suosittelen hörppimään ison lasillisen vettä, jossa on mukana puristettua sitruunaa. Nesteyttää kehoa yöllisen paaston jälkeen ja stimuloi aineenvaihduntaa.

 18. Kuullostaa sen verta mielenkiintoiselta, että tätä pakko testata käytännössä. Olisin jo aloittanut heti huomena, mutta meillä ei ole kuin rypsiöljyä ja oliiviöljyä kotona. Käykö niistä jompikumpi ennen kun saan hankittua jotain muuta tilalle/lisäksi?

  1. Voit aloittaa purskuttelun millä tahansa kylmäpuristetulla kasviöljyllä. Perinteitä kunnioittaen suosittelen pitkässä käytössä kuitenkin seesamöljyä tai itse hyväksi kokemaani kookosöljyä. Myös niiden makun on huomattavasti miellyttävämpi purskutteluun kuin monien muiden öljyjen. Jos pitäydyt rypsi- tai oliiviöljyssä, niin tule toki kommentoimaan, kuinka toimivat!

 19. Hei! Olen käyttänyt nyt kolmen päivän ajan oliiviöljyä purskutteluun ja tuntuu sekin tehoavan tosi hyvin. Ainakin itse luulen että hampaat ovat paljon valkoisemmat :) Ajattelin kysyä, kuinka olennainen osa tuolla suolavedellä purskuttelulla on valkaisussa? Olen tehnyt senkin joka päivä, mutta tuntuu 15min purskuttelun jälkeen tympäisevältä alkaa läträtä vielä suolankin kanssa ;)

  1. Hyvä tietää, että oliiviöljykin toimii! Suola ei vaikuta valkaisuun, mutta tekee kylläkin hyvää suun terveydelle. Itse en koe sitä isoksi vaivaiksi suolapurkki kun löytyy kylpyhuoneesta käden ulottuvilta ja huuhtelu käy siinä missä suun purskuttaminen ilman suolaa. Mutta ei siitä stressiä kannata ottaa – tekee sen, mikä hyvältä tuntuu ;)

   1. Olen lukenut että myös suolaveden purskuttelulla voi saada valkoisemmat hampaat. Suolapurskuttelustakin saa “terveellisemmän” kun käyttää kristallisuolaa :)

    1. Suolavettä suosittelen tosiaan viimeistelemään purskuttelurutiinin puhdistavan vaikutuksen, mutta sen valkaisevaa efektiä en ole sen tarkemmin “tutkinut”. Mielenkiintoinen pointti siis :) Kannattaa toki huomioida, ettei hampaita harjaa niin, että suolakiteitä on vielä suussa. Hankaus suolan kanssa aiheuttanee vaurioita kiilteeelle, ja niitä ei sitten öljypurskuttelukaan korjaa ;)

 20. Hei Leeni! Tuli mieleen, kun mainitsit, että “Kokemukset kertovat, että suun kunnon paranemisen ja hampaiden vaalentumisen ohella purskuttelusta on ollut apua moniin vaivoihin poskiontelontulehduksista, ihottumiin, maksan ylikuormittumiseen, unettomuuteen ja nivelvaivoihin.” .. Onko sinulla ollut ihottumaa, joka on selvästi parantunut tämän oil pullingin avulla? Itelläni todella hurjat ihottumat ja aion kokeilla tätä, jos se auttais :)

  1. Minulla aiho-ongelmat hävisivät tasapainoisen ja ravitsevan ruokavalion myötä, joten purskuttelun vaikutusta asiaan en ole päässyt seuraamaan. Mutta tosiaan, jos oil pullingin suosijoiden kokemuksiin on uskominen, voi ihottumaan tämä keino auttaa. Henkilökohtaisesti suosittelisin kuitenkin sen oheen myös ruokavaliomuutoksia, yliherkkyyksien selvittämistä, kemikaalien karsimista ihonhoitotuotteista (+ pyykinpesuaineista yms.) ja stressin vähentämistä (henkisen ja fyysisen).

   Tässä postauksessa olen käsitellyt yleisiä ohjeita terveeseen ihoon. Varsinaisiin iho-ongelmiin suosittelen kuitenkin henkilökohtaista ohjausta, koska yleispätevillä ohjeilla ei vielä välttämättä päästä ongelman ytimeen.

   Raportoihan myöhemmin, miten oil pulling vaikuttaa. Haittaa siitä tuskin on!

   1. Ja meinasi unohtua se tärkein: suoliston tasapainon palauttaminen. Usein iho-oireiden syy juontaa juurensa suolistoon, minkä vuoksi ulkoiset hoito-toimenpiteet eivät riitä ja parhaimmillaankin helpottavat oireilua vain väliaikaisesti.

 21. Kokeilin kookosöljyllä kahdesti, mutta molemmilla kerroilla meinasin saada yrjön kylään! Tosi harmi, koska kuulostaa tehokkaalta ja on vielä luonnonmukainenkin konsti. Ehkä ostan vielä seesamöljyä ja kokeilen sillä.

  1. Et ole tosiaan ainoa, jolla öljy aiheuttaa yökötystä. Seesamöljy voi olla helpompi neutraalin makunsa vuoksi. Suosittelen myös vähentämään öljyn määrää. Purskutellessa suu alkaa tuottamaan sylkeä, joten isoa öljyannosta ei tarvita. On myös hyvä keino puuhailla samalla jotain muuta, niin saa ajatukset pois öljystä. Kannustan siis vielä kokeilemaan, josko hiljalleen tottuisit :)

 22. Moikka!
  Olen nyt kolmena peräkkäisenä aamuna koittanut tätä, ja olen oikein tyytyväinen tuloksiin! Suu tuntuu puhtaammalta, hampaat valkoisemmilta eikä se öljyn purskuttelu tuntunutkaan yhtään niin kamalalta kun mitä kuvittelin ennen kokeiluja! :)

  Jostakin muualta luin, että tuolla suolavesihuuhtelulla on ideana tehdä suusta emäksinen, eli siis epäsopiva elinympäristö bakteereille. Itseäni on vaan mietityttänyt se, että eikö olisi sitten fiksumpaa pestä ensin hampaat normaaliin tapaan, sitten tehdä öljypurskuttelu huuhtelemaan viimeisetkin bakteerit suusta, ja tämän jälkeen suolahuuhtelut jotta suuhun jää bakteereille epäsopiva elinympäristö. Onkohan hampaille haittaa suolajäämistä tuon suolapurskuttelun jälkeen? Mitä mieltä täällä ollaan asiasta?

  1. Jeps, saman totesin suolaveden funktiosta myös tässä postauksessa :) Eli suolajäämistä ei ole haittaa! Enkä tosiaan suosittele, että hampaita harjataan vimmatusti purskuttelun jälkeen. Ennen kaikkea ohjeistus on tilanteeseen, joissa hampaita ei harjata purskuttelun aluksi tai jos vieno öljyn ja suolan maku jää häiritsemään.

   Itse harjaan hampaat aina alkuun ja lopuksi hyvin kevyesti (usein ilman tahnaa tai suolahammastahnalla). Kielen harjaamista sen sijaan suosittelen tässäkin vaiheessa kaikille. Sen kun oottaa tavaksi, niin ei voi ymmärtää, miten on joskus voinut olla tekemättä sitä. Suositus ei siis koske vain oil pullingin harrastajia..

   Ja siis loistavaa, että olet jo parin kerran jälkeen saanut tuloksia, Jenna! Tervetuloa oil pullingin fanikerhoon ;)

   1. Hei, tuosta kielenharjauksesta… Itse ole jo vuosia puhdistanut kielen – ja totta! – ilman sitä ei suu tunnu puhtaalta. Mutta minä en harjaa vaan käytän kielenkaavinta, joka taitaa olla kiinalaisten keksintö. Olen kokeillut monenlaisia mutta mielestani paras on HALITA-merkkinen kielenkaavin, joita on myynnissä joissakin apteekeissa. Sillä on nopea puhdistaa kieli pitkältä matkalta, kolme vetoa, ei ennätä yököttää, purskuttelu ja “suu on laakista raikas”, lainaten vanhaa Heikki Kinnusen Illodin-mainosta. Öljyllä purskuttelun otan pian käyttöön ☺

    1. Hei Tiina! Käytän myös itse nykyisin kaavinta kielen puhdistamiseen ja se todella toimii harjaa paremmin! Hyvä tietää HALITA-merkistä. Omani on metallinen (hankin sen joltain matkalta), ja koen että se on vielä hygieenisempi kuin muovi ja sopii erityisesti sellaisille, jotka haluavat välttää muovin käyttöä. Loistokapine kaiken kaikkiaan :)

 23. Mie oon ny päässy vajaassa viikossa tuohon varttiin, vaikka ajattelin, ettei sitä jaksa purskutella. kookosöljyn syöminen tökkii mutta purskuttelu ei töki yhtään ( eikä se, että käytän naamarasvana iltaisin :) ). Ja valehtelematta voin sanoa, että hampaat on vaalenneet ja kun kielellä kokeilee, pinta tuntuu paljon sileämmältä ja puhtaammalta kuin ennen. Kipeä kieli ei myöskään ole niin kipeä kuin ennen. Ja olen purskutellut vain iltaisin….

  1. Mahtavaa! Ja toden totta, hampaat tuntuvat todella puhtailta miltei koko päivän.

 24. Hei. Minä kokeilin tätä oil pullingia. 8 min. jälkeen piti kts kelloa että kauanko vielä. Teki vähän tiukkaa. MUTTA hampaat aivan tosissaan puhdistui/vaaleni jo eka kerrasta. Tosin mulla on keltainen hammasluusto mutta värjäymät lähti jo. Käytin mekaanisesti puristettua neitsytoliiviöljyä.
  Ehdottomasti suosittelen. Oli minulle täysin uusi kokemus. Positiivisesti yllätyin.

  1. Kiva, kun kävit kommentoimassa eli kyselijöille tiedoksi, että oliiviöljykin toimii. Itse en enää edes katso aikaa kellosta. Joskus menee varmasti vartti, toisinaan enemmän tai vähemmän. Jos tökkii, niin en väkisin jatka. Säännöllisesti tehtynä en usko vaiktusten olevan minuuteista kiinni ;)

 25. Kahtena aamuna olen yrittänyt ja en ole pystynyt edes 10 minuuttiin, kun tulee yökötys ja pakko sylkee pois. Täytyisi olla ajattelematta mitä tekee…. Kokeilin ensin rypsillä ja ostin seesamiöljyä, mutta sama reaktio. Lieneekö mitään hyötyä noin lyhyistä purskutteluista?

  1. Varmasti 10 minuuttiakin on parempi kuin ei mitään. Ja ehkäpä ajan myötä totut ja voit pidentää aikaa. Kannattanee kokeilla myös kookosöljyllä, josko se olisi miellyttävämpi. Makuna ainakin monelle se paras! En kuitenkaan lähtisi oksennksen uhalla purskuttelemaan ;)

 26. Onko kukaan kokeillut pelkkää suolahuuhtelua? Kemistinä kyselen, mihin öljyn valkaisuteho perustuu?

  1. Hyvä kysymys, johon en ainakaan itse osaa vastata… Jos saat selville tai joku muu tietää, niin kuulen mieluusti!

   1. jossakin puhuttiin, että öljy saippuoituu kun sitä tuollain purskuttelee. ja kyllähän se erinäköisenä suusta tuleekin ulos, kun millaisena se laitetaan suuhun. Öljyllä ehkä purskuttelussa myös parempi pääsy hampaiden koloihin ja ikenien väliin ja ottamaan liat ja bakteerit sieltä mukaansa? varmuutta asiaan ei ole, kuulopuheita nämä vain :)

 27. Onko mielestäsi eroa sillä, tekeekö tämän rutiinin aamuisin vai iltaisin?

  1. Oil pullingista sanotaan, että vaikutus on tehokkaampi aamuisin. Purskuttelu on kehon “detoxaamista”, joten on suositeltavaa, ettei kehon tarvitse silloin keskittyä ruoan sulattamiseen ja lähtökohta on paaston (eli yön) aikainen tila. Jotkut myös kokevat purskuttelun aktivoivan kehoa niin, että myöhään illalla tehtynä se vaikuttaa unen saamiseen. Itse olen tykästynyt aamupurskutteluun, koska se tuo ihanan puhtaan olon suuhun koko päiväksi ja suojaa hampaita tulevilta happohyökkäyksiltä. Mutta toki ilta on parempi kuin ei mitään, joten tee sen mukaan, kun päivärytmiisi sopii. Tämä ei ole kovin tiukkapipoista hommaa ;)

 28. Hei! Osaatko sanoa, voiko oil pulling pahentaa aknea tai oikeastaan ruusufinniä? Ihoni on ollut todella hyvässä kunnossa jonkin aikaa, paremmassa kuin vuosiin, on ruokavalio ja kaikki muutkin ihonhoidon aakkoset täysin kohdallaan, mutta kun lauantaiaamuna aloitin oil pulling-kokeiluni, niin jo seuraavana aamuna oli komea finninalku otsassa. Nyt minulla on kuusi todella suurta ja kipeää pahkuraa naamassa :( En ole syönyt mitään erityistä, en vaihtanut mitään ihonhoitotuotetta ja ainoa syy, mistä paukamat voivat johtua, on oil pulling. Luin puhdistavasta vaikutuksesta, mutta en osannut varautua näin rajuun reaktioon. Kannattaako minun jatkaa?

  Muutenhan tuo oil pulling on ihan mahtavaa ja toimivaa! Hampaat ovat puhtaamman tuntuiset ja kirkkaat, kookosöljy ei tunnu suussa öljyiseltä ja purskuttelu on aika vaivatonta, mutta kipeästä naamasta en tykkää.

  1. Oh-hoh, aika raju reaktio! Se voi toki liittyää kehon puhdistumiseen, mutta en kyllä tiedä, miksi öljypurskuttelu olisi edesauttanut kuonan tulemista ihon läpi. Ideana on, että öljy kerää itseensä suun verenkierron kautta myrkkyjä, jotka sitten poistuvat kehostamme öljyn mukana. Jos putsattavaa on ollut enemmänkin, niin ehkä purskuttelu on triggeroinut kuona-aineiden kulkeutumista myös ihon läpi. Tämä on toki vain arvailua, enkä osaa antaa tilanteestasi varmaa “diagnoosia”. Tuli myös mieleen, että voitko olla yliherkkä kookosöljylle, entä onko käyttämäsi öljy varmasti hyvälaatuista?

   Jos joku lukija on asiassa viisaampi, niin kommentit ovat tervetulleita!

   1. Voi hyvän tähden. Järkikin sanoo, että öljy ei kerää verestä yhtään mitään. Jotta suussa purskuteltava öljy keräisi verestä “kuona-aineita”, niin suussa pitäis olla VUOTAVIA HAAVOJA.

    1. Niinhän se sanoo, mutta niin ne vaan muuta silti väittää :) Kukin voi tehdä eksperimentaatiota itsellään. Jos öljyllä haluaa suun bakteeristoa haluaa, niin siitä on ihan tieteellistäkin faktaa; Öljy estää streptokokki bakteerin kasvua ja sitä kautta kariesta.

  2. Hei. Aknrihon reagointi saattaa johtua tuosta öljystäkin. Kun aknehan saattaa ärsyyntyä rasvaisista juustoista, suklaasta jne. Mutta toinen idea akneihon ongelmiin on sinkki!
   Kokeileppa. Ihan perussinkki valmistetta nautit päivittäin. Joko luontaistuotekaupasta tai apteekista. Molemmissa myydään ihan samaa tuotetta.
   Uskon että yllätyt.
   Veljen tyttö ei enää malta lopettaa sinkkivalmisteen syöntiä kun pelkää että akne tulee takaisin. Nykyään hällä kaunis iho.

   1. Outi! Sinkki erinomaista iholle ja limakalvoille. Estää myös flunssaa… Sinkkiä ei kuitenkaan saa syödä jatkuvasti. On kuparin vasapari ja mikäli sinkkiä tulee elimistöön jatkuvasti kuparia enemmän, kuparitasot laskevat ja se ei ole hyvä juttu. Eli jos haluaa syödä sinkkiä lähes jatkuvasti, tulee kuparinsaannnista myös huolehtia. Samalta valmistajalta saa sekä sinkki- että kuparitabletteja. Itse pidän sinkistä taukoja ja otan aina välillä kuparikuurin. Öljypurskuttelua aion kokeilla heti! :-)

 29. tätä pitää kyllä kokeilla.. :) minkälaista hammastahnaa käytätte? itellä fluoritonta ja hampaat kyllä tykkää.

  1. Öljypurskuttelun kokeileminen muuttuu helposti tavaksi.. :) Itselläni on pitkään ollut käytössä Weledan hammastahnat. Ko. merkin suolahammastahna mielyttää eniten, mutta muutkin ovat olleet hyviä. Hampaiden hoidosta muutama sananen: Hampaiden ja suun terveyttä kannattaa tukea hyvillä ruokavalinnoilla. Hammasharjan lisäksi kannattaa ottaa käyttöön kieliharja (josta tekstissä mainitsinkin) sekä hammaslanka. Suosittelen myös tavallisen harjan sijaan sähköhammasharjaa. Nämä asiat kun on kunnossa, niin öljypurskuttelustakin saa isomman ilon eikä hammastahnankaan valinta muodostu niin kriittiseksi kysymykseksi ;)

 30. Neljättä päivää mennään ja paranevin tuloksin! Ero näkyi jo ensimmäisen kerran jälkeen. Purskuttelun jälkeen on suu kuin hoitoainekäsittelyn jäljiltä. Mieheni, jolla on melko tummentuneet hampaat, aloitti homman tänään ja hänelläkin ensimmäisen kerran jälkeen selkeästi vaalentuneet hampaat. Hieno hoitokeino kerrassaan!

 31. ilman sähköhammasharjaa ja hammasvälilankaa ei kyllä pärjäis.. :)

 32. Kiitos ihanasta blogista :) Olen purskutellut pari viikkoa ja alusta lähtien puhdas olo suussa on ollut huimaava. Hampaat ovat kirkkaammat ja tummentumat sekä hammaskivi on vähentynyt selvästi. Pari päivää sitten huomasin vielä yhden vaikutuksen – tai ainakaan en keksi muuta selitystä, koska täällä on 30 astetta pakkasta ollut jo pidempään ja sisäilma tosi kuivaa. Käsieni atooppinen punerrus ja kuivuminen on poissa! Ihan huikeaa!!!! Sormien iho on terveen väristä ja kimmoisaa! Ei ikinä ennen millään konstilla ja tämän ihoni kanssa olen taistellut vuosi kymmeniä. En ikinä jätä öljypurskuttelua! Kiitos!

  1. Mahtavaa kuulla Sari, oil pulling tosiaan auttaa myös “pintaa syvemmältä”!! Itse asiassa hampaiden vaalenemista en itse edes lähtenyt tavoittelemaan, vaan se oli kiva yllätys muiden vaikutusten oheen. Jatketaan siis purskuttelua ja mukavaa, että olet blogin taajuudella :)

 33. Olen innostunut asiasta, mutta meidän kyläkaupassa öljyvalikoima on heikko. Käykö paahdetusta seemansiemenistä puristetty öljy?

  1. Hyvä kysymys, Päivi. En suosittele paahdettua seesamöljyä. Sen maku on todella vahva ja jotkut ovat havainneet sen aiheuttavan jopa pinttymiä. Öljyissä kannattaakin aina pitäytyä kylmäpuristetuissa on kyse sitten ruoanlaitosta tai kauneuden-/terveydenhoidosta. Kannattaa myös huomioida, etteivät kasviöljyt kookosöljyä lukuunottamatta kestä kuumennusta korkeissa lämpötiloissa myöskään kotioloissa.

   Löytyisiköhän kaupastanne kylmäpuristettuna jotain muuta kasviöljyä? Kommenttien perusteella oliiviöljy toimii ihan hyvin ja asiakkaistani muutama vannoo auringonkukkaöljyn nimeen. Kylmäpuristettua (kookos)öljyä voi toki tilata myös netin terveyskaupoista. Kurkkaa esim. Ruohonjuuren ja FitnessFirstin valikoimat.

   1. Kiitos, ja vaikka muutaman päivän ehdin purskutellakin kyseisellä öljyllä, niin oli siitä yksi hyvä kokemus. Purskuttelussa niin leukalihakset kuin ihanat alapuolella roikkuvat heltat tuntuivat liikkuvan hyvin. Näytti siltä, että kasvolihaksetkin kuntoutuvat ja heltat toivottavasti saavat kyytiä todella.

     1. Olen nyt purskutellut kyläkaupasta saamalla oliivi- & rypsiöljyn sekoituksella. Upean ihan valkoiset ovat hampaani. Kiitos Leeni ja muut vinkeistä. Tästä tavasta en sitten luovu ja olinkin n. puoli vuotta jo epätoivossa, kun mikään hammastahna ei tuntunut auttavan. Ihanaa, elämä taas tuntuu “maistuvan” hyvältä!

     2. Joskus ratkaisua on tosiaan hyvä etsiä vähän epätavallisemmista vaihtoehdoista ;)

 34. ekaa kertaa tässä kokeilen, kookosöljyä purskuttelen ja jatkuvasti meinaa tulla nielaistua.. saapa nähä mitä tästä tullee :D pittää ilmoitella parin viikon kuluttua tuloksista jos tätä pystyy jatkamaan!

  1. Homma saattaa vaatia vähän totuttelua. Kannattaa aloittaa pienellä määrällä öljyä ja purskuttella vähän vähemmän aikaa. Raportoihan myöhemmin, kuinka onnistui!

 35. Hei. Ihan mahtava fiilis. Puhtaat hampaat ja ienrajat. Kieli karhea ja puhdas. Mutta parasta: kuorsaus loppunut. Ja siksipä varmaan myös unen laatu parantunut. Vai liekö päivän pidentymisen aiheuttamaa. Mutta kuorsaus siis pois.
  Aion uusia 2 viikon kuurin 3 kk päästä uudelleen. Ehdottomasti suosittelen!

 36. Päälle kaksi viikkoa nyt touhunnut tätä, hampaat tuntuvat suussa paljon paremmalle. Saattaa olla että ovat jopa valkoisemmat, mutta kun en tyhmänä ottanut kuvia, on vaikeaa vertailla. Joka tapauksessa mahtava homma ja kiitos, että tästä kerroit. Tätä tapaa on helppo pitää yllä! :)

  1. Kiva, että ennakkoluulottomasti kokeilit :) Ja tosiaan vaikka oil pulling ei täydellistä jenkkihymyä toisikaan, niin varmasti parantaa suun terveyttä ja häätää kuonaa kehosta.

 37. Oil pullingia oli tietenkin pakko heti kokeilla. Sesam-öljy ei toiminut. Ei se pysynyt suussa kuin 2 sekunttia ja oksennus meinasi tulla. Mutta ei voinut antaa periksi, joten kookosöljy kokeiluun ja sillä onnistui. Toki ensin 10min ja ehkä viikon päästä menee jo toi 15 min. Jos tämä toimii, niin aivan mahtavaa!

  1. Kookosöljy on monen (myös minun) suosikki purskutteluun ja varmasti saat sillä tuloksia!

 38. Kookosöljy on minunkin suosikkini. Lisäksi laitan välillä sekaan pari tippaa kurkumaöljyä joka sekin auttaa valkaisemaan hampaita luontaisesti sekä ehkäisemään tulehdusta. Lisäksi voi oil pullingin jälkeen purskutella suolavedellä (jotakin laatusuolaa, kuten celtic) – tämän pitäisi auttaa vahvistamaan (mineralisoimaan) hampaita. Suolavedellä purskuttelu tuntuu myös mukavalta öljyn jälkeen, sanoisin että se raikastaa olon suussa, vaikka suolainen makuna ei sinänsä ole mielestäni “raikas”.

  1. Kurkuma onkin yksi lempimausteitani, tosin oil pullingin yhteydessä en sitä ole kokeillut… Kiitos vinkistä! Suolavedestä postauksen yhteydessä ohjeistinkin ja se tuo kyllä kivan loppusilauksen rutiinille ja edistää myös itsessään suun terveyttä. Ja jos suolan makuinen hammashygienia miellyttää, niin suosittelen kokeilemaan Veledan suolahammastahnaa. Se on yksi omista suosikkitahnoistani.

 39. Hei! Kuulosti niin mielenkiintoiselta, että aloin purskutella kookosöljyä pesemättä hampaitani aluksi, koska mulla ei ollut fluoritonta hammastahnaa. Purskuttelun jälkeen käytin suolavesipurskutteluun Meiran hienoa merisuolaa, koska ei ollut myöskään käsittelemätöntä merisuolaa, ja samalla kuivaharjailin pitkästä aikaa. Tämän jälkeen pesin hampaat ilman hammastahnaa, ja hampaat kyllä vaikuttavat selkeästi erilaisilta, ehkäpä valkoisemmiltakin, mutta erikoinen reaktio tapahtui kyllä ihossani: joka paikassa, mistä olin harjannut alkoi tulla punaista ihottumaa ja pieniä näppyjä, ja ihoa alkoi kutittaa muutenkin, mutta nyt se alkaa laskea n.puoli tuntia operaation jälkeen. Mutta tässähän saattaa tosiaan olla yliherkkyyttä kolmen asian suhteen: öljyn, suolan tai harjan suhteen, joten näitä yksittäin vaihtamalla toivon onnistuvani toivottavasti pienemmillä reaktioilla.

  1. Hmm.. veikkaisin, että ihosi reagoi harjaukseen, koska ihottuma esiintyi juurikin niissä kohdissa, joita olit harjannut. Jos siis jatkat oil pullingia ja pidät breikin kuivaharjauksesta, eikä reaktiota enää tule, voisi sen ajatella johtuvan siitä. Kuivaharjaushan saa ihon punoittamaan, koska verenkierto kohdealuella lisääntyy, mutta ei sen pitäisi ihottumaa / näppyjä aiheuttaa. Kannattaa tarkistaa, että harja on luonnosharjasta. Harja kerää myös likaa, joka voi alkaa ärsyttämään, joten harjan putsaus säännöllisesti on tarpeen – ja toki sen pitäminen vain omassa käytössä. Toivottavasti reaktio jäi kertaluonteiseksi, niin ei tarvitse harjauksesta kokonaan luopua!

 40. Hei!
  Minäkin aloin testaamaan tätä, kun kuulostaa toimivan.
  Ostin aluksi kaupasta seesamöljyä, mutta vasta kotona huomasin katsoa, että eihän siinä ainakaan erikseen mainita sen olevan tuota kylmäpuristettua. Haittaako se?
  Olisi minulla kotona kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä.

  Passaako kumpikaan? :)

  1. Jos seesamiöljy on paahdettua, niin maku on aika tuhti ja värikin tumma, eikä se sovellu purskutteluun. Jos taas “ei-kylmäpuristettu” tarkoittaa kyseisen öljyn kohdalla sitä, että se on saattanut puristamisen aikana kuumentua ja on ns. heikkolaatuisempi, voi sillä oil pulling onnistua. Katso pakkauksesta, mitä puristamisesta sanotaan eli onko tehty ainoastaan mekaanisin menetelmin, entä lukeeko ‘roasted’ (eli paahdettu). Rypsiöljyn soveltuvuutta en ole kokeillut, mutta oliiviöljyllä jokunen kommentoija sanoi saaneensa hyviä tuloksia. Suosittelen satsaamaan kylmäpuristettuun öljyyn. Voit sitten käyttää sitä hyvillä mielin myös ruuanlaitossa (älä kuitenkaan kuumenna). Ehkäpä näillä ohjeilla pääset vauhtiin :)

 41. Jäin kyllä oitis koukkuun tähän purskutteluun :) Hampaat on puhtaammat, suu on raikas, langatessa ikenet ei vuoda ja mikä parasta tästä on ollut apua jopa unettomuuteeni!!! Kuukauden verran olen purskutellut ja sen aikana on kaksi unetonta yötä, joista olen kärsinyt. Kaksi ollut sellaista, että olen vaan yksinkertaisesti nukkunut niin hyvin, että uni loppui jo aamuyöstä, mutta olin pirteä koko päivän :) Ennen se oli 2-4 unetonta yötä per viikko.

  Olen niin hehkuttanut tätä kaikille ja lähes kaikki epäilee, ettei tämä apu unettomuuteen voi johtua tästä purskuttelusta. Itse olen kyllä 100% varma. Onko sinulla selitystä, että mihin tämän purskuttelun vaikutus unettomuuteen perustuu?

  1. Loistavaa! Et tosiaan ole ainoa, joka on saanut purskuttelusta apua unettomuuteen. Asiaa on selitetty sillä, että suun ohuiden limakalvojen kautta öljy kerää verenkierrosta toksiineja, jotka osaltaan aiheuttavat erilaisia oireita pääkivusta, iho-ongelmiin, unoteemuuteen, nivelsärkyihin jne. Toki asian tieteellisyyttä voi epäillä, mutta itselleni ainakin riittää se, että homma toimii – etenkään kun siitä ei mitään haittaakaan ole.

   Ja itse asiassa tuohon “toksiiniteoriaan” nojaavat myös monet muut holistisen terveydenhoidon menetelmät. Lyhykäisyydessään: kehoon kerääntyy erilaisia myrkkyjä ja epäpuhtauksia (hengitysilmasta, ruoasta, kosmetiikasta jne.), jotka kumuloituessaan alkavat rasittaa kehon optimaalista toimintaa. Toki terve puhdistuelimistö kykynee poistamaan myrkkyjä, mutta nykyaikana altistuminen on niin suurta, että puhdistuselimistö tarvitsee lisätukea. Sen vuoksi erilaiset puhdistustoimet silloin tällöin ovat erittäin suositeltavia ja toki myös elämäntapojen muuttaminen niin, ettei turha toksiinikuorma vähenee (esim. luonnonkosmetiikkaan siirtyminen). Mihinkään ihmeitä lupaavaan detox-kuuriin ei asiaan perehtymättä kuitenkaan kannata ryhtyä. Niitä kun tuntuu olevan markkinoilla joka lähtöön ;)

   Jopas innostuin “paasaamaan”, mutta ainakin hyvän asian puolesta ;)

   1. Kiitos nopeasta vastauksesta… minullekin riittää, että homma toimii :)

 42. Tätä pitääkin alkaa kokeilemaan! Jos tällä saisi valkoisen kielenkin muuttumaan normaalin punaisen väriseksi :) ja ei enään tulisi tulehduksia, nyt menossa juurihoito. Pitää käydä ostaan tuota kookosöljyä. Löytyykö sitä tavallisista ruokakaupoista? Mikä on hyvä merkki? Tuosta järjestyksestä on vähän epävarmuutta missä järjestyksessä kannattaisi tehdä. Nyt minulla on meridol halitosis kielenpuhdistaja ja saman merkkinen hammas- ja kieligeeli 12ml (viime sunnuntaina ostin apteekista). Aiemmin olen käyttänyt sensodyneä ja aiemmin ei ollut tuota kielenpuhdistajaa. Olisiko tämä oikea järjestys? Ensin hammaslankaimella puhdistaa hampaiden välit, sitten puhdistaa kielen kielenpuhdistajalla tahnan kanssa (tuossa lukee et “huuhtele nopeasti vedellä” pitääköhän tuo puhdistus tehdä nopeasti?) ja sit huuhtelee suun ja sit harjaa sähköhammasharjalla tuolla samalla tahnalla hampaat ja sit huuhtelee suun ja sit purskuttelee tuolla kookosöljyllä 15 min ja sit huuhtelee suun ja lopuksi vielä huuhtelee suolavedellä suun. Ois se kiva kun ei enään tulisi tulehduksia eikä ikenet vaivaisi :) muutamasta kohti on vaivannut hampaiden välistä.

  1. Hei Juha,

   Kiinalaisessa lääketieteessähän kielen sanotaan heijastavaan koko kehon terveyttä. Vaalea kate kielen päällä yhdistetään useimmiten bakteerien liikakasvuun ja hiivainfektioihin (yleisimmin liialliseen candidakasvustoon).

   Öljypurskuttelu voi toki antibakteerisena toimenpiteenä auttaa, mutta sen ohella kannattaa ottaa käyttöön myös muita toimia. En siis voi tietenkään diagnosoida tilannettasi tarkemmin, mutta tällaista nousi mieleen :)

   Purskutteluun käy mikä tahansa kylmäpuristettu ja luomulaatuinen kookosöljy. Hyvinvarustetuista ruokakaupoista löytyy kyllä (ainakin pääkaupunkiseudulla), mutta eko- ja terveyskaupoista parhaiten.

   Järjestyksestä: En koe hampaiden lankaamista aamulla tarpeelliseksi, vaan jättäisin sen iltaan. Aamulla siis ensin hampaiden + kielen harjaus normaalisti, sitten purskuttelu öljyllä 15 min., suun huuhtelu ja lopuksi purskutus suolavedellä. Kevyt hampaiden ja kielen harjaus on myös loppuun ok, mutta tahnaa en koe silloin enää välttämättömäksi.

   Kokeilehan siis näillä ohjein ja raportoi myöhemmin, miten vaikutti!

 43. Minäkin olen nyt muutaman päivän purskutellut. Ongelman tuottaa aamupalan ajankohta. Jos ensimmäisenä teen tuon pullingin ja pesen hampaat, niin tuntuu hullulle syödä aamupala ja sitten taas pestä hampaat? Jos vielä pesee hampaat myös ennen pullingia, niin aamulla ne pesee yhteensä 3 kertaa, aika hurjaa :)

  Kookosravinto sivuilta luin, että pulling tehtäisiin 1-3 kertaa päivässä, mutta ilmeisesti yksikin kerta riittää.

  1. Juu, kolme kertaa harjausta on melko paljon ;) Suosittelen, että harjaat hampaat ennen oil pullingia ja kevyesti sen päätteeksi (tässä vaiheessa ilman tahnaakin ok). Aamupalan jälkeen en enää pesisi hampaita. Kiille on altis vaurioitumaan, jos happohyökkäyksen aikana harjailee.

   Ja tosiaan itselleni riittää kyllä yksi pulling kerta vuorokaudessa. Tulokset ovat olleet hyviä niinkin!

 44. Täällä myös yksi koukuttunut purskuttelija :) Nyt noin kuukauden purskutellut hyvin säntillisesti aamuin illoin noin 20 min Cocovin luomukookosöljyllä. Ruokalusikallinen kiinteää öljyä oli minulle liikaa, siirryin ottamaan hieman kukkuraisen teelusikan niin jaksan hyvin purskutella puolikin tuntia. Ja sitten biojätteeseen ja suolaliuosta päälle. Minä ainakin purskuttelen aamulla samalla kun pesen kasvot ja meikkaan ja laitan hiukset, se on erittäin hyvää aikaa siihen! Ihmisellä tuppaa olemaan ihmeellisiä selityksiä ja kuvitelmia omasta ajankäytöstään, kun vuorokaudessa on 24 tuntia ja ihmetellään että mitenkä ihmeessä voisin puoli tuntia vuorokaudesta “uhrata” tälle. Samalla voi tehdä melkein mitä tahansa -paitsi puhua ja laulaa!

  Ikeneni ovat nyt erittäin hyvässä kunnossa, hampaat valkoiset (no, oli ne aika valkoiset jo entuudestaan) ja mihin huomasin olleen vaikutusta, on nenän tukkoisuus! Allergikkona ja eläinlauman keskellä eläessä minulla on aina ollut nenä tukossa ja saanut niistellä ja aivastella, mutta se on nyt vähentynyt huomattavasti. Oikein joudun välillä ihmettelemään että nenäliinoja ei menekään enää nippua päivässä, hyvä jos yhden tarvitsen ulkoilun jälkeen :) Ja siis tämä allerginen nuha minulla on ollut lapsesta asti. Ja ehkäpä yhdistelmä aloe vera-mehua ja öljypurskuttelua on tepsinyt, mutta ihan mahtava fiilis!

  1. Onpa mukava kuulla, että purskuttelu auttaa muihinkin kuin suun alueen vaivoihin! Ei ihme, että olet koukussa ;)

   Olen kanssasi samoilla linjoilla ajankäytöstä – etenkin kun purskutteluun riittää vartti. Eiköhän aika järjesty niihin asioihin, jotka kokee tarpeellisiksi ja tärkeiksi. Ja juu, ruokalusikallinen öljyä on aika paljon. Itsellänikin usein menee pienempi määrä. Korjaankin sen tuohon ohjeistukseen :)

   1. ^ja tuon on myös muutkin jo huomanneet, että nenäni ei ole enää tukossa! Tällä viikolla viimeksi yksi työkaveri sanoi että miten et enää niistele ja aivastele, ja sun nenäkin on ihan auki? Olen täällä jo mainostanut paljon tätä purskuttelua ja levittänyt tavan jo parillekymmenelle kaverille, on tämä niin ihme juttu. Nyt on siitepölykausi alullaan ja en aio kiskoa mitään allergialääkkeitä, seurailen miten hyvin tämä auttaa siihenkin. Kiitos siis tästä vinkistä ja en enää voisi kuvitellakaan elämää ilman purskuttelua! :)

 45. 3.päivä kokeilussa menossa! En ehdi juuri nyt lukea koko viestiketjua. Kenties tästä on jo kyselty; käykö tavallinen elintarvikkeeksi tarkoitettu kookosöljy? On paljon sakeampaa, kuin Lifen kylmäpuristettu. Onko oleellista tekeekö aamulla vai illalla?

  1. Hei Saara,

   En ole varman millaista kookosöljyä tarkoitat. Itse olen testaillut vain ekokauppojen kookosöljyjä, jotka siis ovat luomuja ja kylmäpuristettuja – elintarvikkeeksi tarkoitettuja toki. Jos purkissa lukee kookosöljy, uskon sen sopivan tähän tarkoitukseen. Kyse ei siis ole kovetetusta kookosrasvasta (=munkinpaistorasvaa). Voi olla, että ero sakeudessa johtuu puhtaasti lämpotilasta. Kookosöljyhän on (viileässä) huoneenlämmössä sakeaa, kun taas reilussa 20 asteessa muuttuu juoksevaksi.

   Kysymykseen purskuttelun ajankohtaa koskien olen aiemmin vastannut näin: “Sanotaan, että vaikutus on tehokkaampi aamuisin. Purskuttelu on kehon “detoxaamista”, joten on suositeltavaa, ettei kehon tarvitse silloin keskittyä ruoan sulattamiseen ja lähtökohta on paaston (eli yön) aikainen tila. Jotkut myös kokevat purskuttelun aktivoivan kehoa niin, että myöhään illalla tehtynä se vaikuttaa unen saamiseen. Itse olen tykästynyt aamupurskutteluun, koska se tuo ihanan puhtaan olon suuhun koko päiväksi.”

   Toki ilta on parempi kuin ei mitään, joten tee sen mukaan, kun päivärytmiisi sopii :)

   1. kiitos vastauksesta. Kokeilin aamulla sitä ruokakaupan kookosrasvaa, juuri sitä munkkirasvaa. En suosittele! On siis jotenkin käsiteltyä ja ällöä suussa. Ostin lisää lifestä tuota aiemmin jo ihovoiteena käyttämääni hyvää kookosöljyä ja nyt laajennan käytön tähän purskutteluun.

    1. Jeps, munkkirasvana tunnettu kovetettu kookosrasva on tosiaan kaikkea muuta kuin terveystuote…! Mainiota, että löysit Lifesta käsittelemätöntä öljyä. Sitähän sopii käyttää myös sisäisesti. Tässä tekstissä olen avannut kookosöljyn käyttöä ja hyötyjä tarkemmin :)

   2. Voiko kookosöljyn jälkeen kun on pessyt hampaat käyttää listerine suun puhdistus ainetta ja sitten kun on syönyt niin voiko käyttää xylitoli purukumia.

    1. En näkisi mitään syytä, ettei niitä suuvettä voisi yhdistää oil pulling rutiiniin. Kemiallisia suuvesiä en tosin itse suosi, vaan pitäydyn mahdollisimman luonnollisissa vaihtoehdoissa ts. tehokas, mahd. myrkytön hammastahna (esim. Salutem), hammaslanka ja kielenpuhdistin. Purukumiostoksilla kannattaa katsoa, että tuote on 100 % xylitolia :)

 46. Heippa!

  Löysin tänne eilen ja lukemani tuli uniinkin. Unessa sain valkoisen hohtavat hampaat mutta ne näyttivät lähinnä muovisilta palikoilta, kuin oikeilta hampailta.

  No, nyt aamulla testasin. Kookosöljy vaan on aika jähmettyneessä muodossa tuolla kaapissa ja sai aikaan pari yökkäystä, ennenkuin suli suussa. Ehkäpä huomenna kokeilen nestemäistä öljyä.

  Purskuttaminen sinällään ei tuottanut ongelmaa, meni siinä samassa, kun laitoin naaman ja tukan kuntoon. Tosin, meikatessa purskuttaminen ikäänkuin unohtui..vaikea keskittyä kahteen asiaan samaan aikaan ;) Eli olisi mennyt pidempikin aika ihan heittämällä.

  Ainoa mikä nyt mietityttää on oma olotila purskuttamisen jälkeen. Syön aamiaisen vasta töissä, kun kotona en ehdi rauhoittua, enkä saa itseäni aikaisemmin ylöskään, jotta aamiaiselle jäis kunnolla aikaa. Nyt purskuttamisen jälkeen, kun lähdin koirien kanssa aamulenkille, tuntui siltä, että keho olisi vaatinut syötävää. Sellainen tuntemus, että vatsa alkaisi sulattamaan jotain, mitä sinne ei mennyt.

  Tuli muuten ihan ala-asteen purskutukset mieleen..

  1. Enneuni selvästi – paitsi voin kyllä lohduttaa, että kookosöljyllä hampaat kirkastuvat luonnollisen valkoisiksi ;)

   Kokemasi näläntunne voi johtua yksinkertaisesti siistä syystä, että ruuan maku ja haju (tässä tapauksessa kookosöljyn) on keholle signaali, että ruokaa on pian tulossa. Se saa aikaan ruonasulatusnesteiden virtaamisen ja tuon “vatsa alkoi sulattamaan jotain” tuntemuksen.

 47. Pieni tarkennus tuon suolaveden suhteen. Mitä suolaa olette veteen liuottaneet? Mikä suola käy tuohon tarkoitukseen?

  1. Heip, itse käytän puhdistamatonta merisuolaa. Tavallista pöytäsuolaa ei kaapeistani löydy, mutta eiköhän sekin toimisi. Ja tosiaan sen kummemmin enn jää suolaa liottelemaan, vaan hulautan sen veden mukana suuhun ja purskuttelen sekaisin. Tuntuu toimivan :)

 48. Hei!
  Olen purskutellut nyt pari viikkoa, mutta pienen lapsen äitinä, aamulla sille ei todellakaan löydy aikaa, niinpä siirsin sen iltaan kun lapsi jo nukkuu.Mutta minua on jäänyt mietityttään, voiko purskuttelu aiheuttaa happohyökkäyksen kun teen sen siis ennen nukkumaanmenoa, hampaiden pesun jälkeen?

  1. Hyvä kysymys! Arvelisin, että öljy ei aiheuta happohyökkäystä. Happohyökkäyshän syntyy, kun suun bakteerit alkava muokata ruoan sokereista happoja – eikä öljyssä sokereita ole. Lisäksi purskutellessa syntyy runsaasti sylkeä. Sylki sisältää mineraale, jotka tukevat hampaiden terveyttä. Eli tässä valossa purskuttelu iltaisin on varmasti ihan kelpo idea :)

 49. Hei! Olen lueskellut aiheesta pitkin nettiä; aloitin OP’n reilu vko sitten. Vähän aiemmin olin lisäksi alkanut käyttää Sole-juomaa. Muiden ongelmieni muassa hormonitoimintani on pahasti pielessä (taustalla vuosia sitten tapahtunut vakava onnettomuus, mistä alkoi terveyden syöksykierre huonompaan), mistä syystä kasvojeni iho on melkoisesti kärsinyt. Olen suht pitkään onnistunut välttämättään järkyttävän kipeät ja suuret ihonalaiset patit, mutta nyt naama on yhtäkkiä “räjähtänyt”. Oletko törmännyt tapauksiin, joissa alkuvaiheessa oireet (esim akne) olisi pahentuneet? Kehonihan on aika pahassa jamassa, vaikka olenkin vuosien aikana saanut apua esim. ruokavalion putsaamisella, tietyillä ravintolisillä jne. Myös stressihän happamoittaa elimistöä ja johtuen tosiaan melkoisen kuluttavasta elämästäni, lisämunuaisetkin väsähtivät stressin takia. Stressi on siis myös ihan kehon tasolla: jatkuvassa ylikuormituksessa. Ikävä kyllä lääkkeitä joudun käyttämään päivittäin ja niistä en luultavasti tule pääsemään eroon: ovat pienempi paha tämän kokonaistilanteeni huomioiden. Nehän kuormittavat maksaa aika lailla ja siksi toivoin, että Sole ja tämä OP voisivat helpottaa elimistöni taakkaa ja ehkä jopa saisin pientä helpotusta monituisiin oireisiini. Ennen onnettomuutta olin terveyden perikuva ja iho virheetön :-/
  Nyt siis mietin, toivon, voisiko tämä räjähdys olla voimakasta puhdistusreaktiota OP’sta johtuen? Pääasissa, aiheesta googletellessa, tulee esiin itse tekniikka ja OP’n monet hyödyt, mutta kovin vähän olen törmännyt mahdollisiin detox-alkuoireiden raportointeihin.

  1. Hei Jonsku,

   En pidä mahdottomana, että kyseessä olisi oil pullingin aikaansaama puhdistusreaktio. Yleisestihän kehon puhdistumisessa voi tapahtua ns. detox-oireita, joilla tarkoitetaan usein aluksi hieman ikäviäkin reaktioita, joita myrkkyjen, kuonan yms. liikkeelle lähteminen saa aikaan. Ihon oireileminen on yksi niitä. Itselläni ei kuitenkaan tullut vastaan tapausta, jolloin iho olisi kuvailemasi mukaan räjähtänyt, enkä tiedä, kuinka voimakkaita puhdistusreaktioita öljypurskuttelu voi aiheuttaa.

   Kyse voi toki siis olla muustakin. Kerroit, että ole kiinnittänyt elämäntapoihisi huomiota jo vuosia, joten se huomioiden on aika yllättävää, että OP saisi aikaan noinkin rajun puhdistumisen. Kaikille kookosöljy ei vain sovi, vaikka sitä terveystuotteeena voi pitääkin. Oleko käyttänyt sitä aiemmin joko sisäisesti tai ihonhoidossa? Jos olet, niin oletko huomannut mahdollisia yliherkkyyden merkkejä?

   Jos tilanne ei ota talttuakseen, pitäisin purskuttelusta taukoa ja katsoisin, mitä tapahtuu. Jos sen jälkeen löytyy halua purskutella, voit tehdä sen jollain toisella kasviöljyllä (esim. oliiviöljyllä moni on saanut tuloksia, eikä se ole yleisesti yliherkkyytä aiheuttava ruoka-aine). Raportoi ihmeessä, miten kokeilu etenee. Ehkäpä joku toinenkin on kokenut vastaavaa.

   1. Hei Leeni! Kiitos vastauksestasi! Olen käyttänyt kookosöljyä jo vuosia: sekä ruoanlaitossa että ihon- ja hiustenhoidossa. Joskus jos tulee pidempää taukoa sisäisestä käytöstä, niin huomaan sen kyllä aika nopeasti ihossa. Kookosöljy kyllä ehdottomasti siis sopii minulle. Ostin tänään seesamöljyä, jota kokeilen vaihteeksi. Ihan senkin takia, että pelkään, että kehitän inhon kookosöljyyn tuon OP’n myötä…. Aion kokeilla joka tapauksessa eri öljyillä, myöhemmin myös oliiviöljyllä. Ihan vaan vaihtelunkin vuoksi. Vaikka olenkin erittäin terveysorientoitunut ja onnistunut löytämään pieniä helpotuksia olooni, niin ongelmatiikkani on sen verran vaikea, etten sinänsä ihmettele, vaikka tulisikin rankempaa puhdistureaktiota. Kun melkein samaan aikaan vielä aloitin tuon Solen, niin ehkä yhdistelmä on turhan voimakas. Mietin, että kuitenkin hormonitoiminnan takia elimistön tasapaino niin pielessä ja lääkkeet, joita joudun käyttämään, kuomittavat kehoa omalla tavallaan vaikka ovatkin tosiaan välttämättömiä käyttää.
    Edelleen siis toivon kovasti, että tämä olisi puhdistusreaktiota ja tilanne lähtisi helpottamaan reippaasti entisestä.
    Jatkan testailua ja tulen kertomaan myöhemmin mitä tapahtuu :-)

    1. Hyvä, että tiedät kookosöljyn sopivan. Jospa kyseessä siis olisi puhdistusreaktio, joka helpottaa, kun “alkushokista” on selvitty. Jään odottelemaan jatkoraporttia ;) Mukavaa viikonloppua!

     1. Yksi kommentoija kertoi saaneensa hyviä tuloksia oliivi- & rypsiöljyn sekoituksella, mutta itse en ole kokeillut. Jos rypsin maku ei purskutellessa töki, niin kokeile toki. Ja kerrohan sitten, toimiko :)

     2. Tervehdys pitkästä aikaa! :-)

      Olen OP’ia tehnyt säännöllisesti joka aamu aloittamisestani lähtien. Ensin otan Sole-juoman, jonka jälkeen purskuttelen seesamöljyllä (satunnaisesti kookoksella) 15-20min. Tämän jälkeen purskuttelen hetken aikaa pienellä tilkalla Solea ja sitten pesen hampaani.
      Olen melko vakuuttunut, että oli keholle aikamoinen shokki, kun aloitin Solen ja OP’n melkein samaan aikaan tuolloin maaliskuussa.

      OP tuntuu hyvältä: puhdistaa hampaita selvästi ja olen vakuuttunut, että myös ehkäisee hieman värjäytymistä. Tosin koska olen joutunut käyttämään nestemäistä rautaa (ja jodia), niin värjäymiä tulee väkisin eikä lähde OP’illakaan kokonaan pois, mutta varmasti tarttuu hampaisiin vähän heikommin sen ansiosta.
      Edelleen tulee hormonikierron mukaan satunnasia patteja, mutta nyt iho on aivan eri tasolla kuin sen
      alkuräjähdyksen aikana.
      Odotan innolla seuraavaa hammaslääkärikeikkaani: koska lääkkeiden takia ongelmana on ollut suun kuivuminen erityisesti öisin (sitä ei OP’kaan ole pystynyt estämään), niin olen vakuuttunut, että OP on pitänyt suuta kuitenkin paremmassa kunnossa. Kovasti odotan kuulevani mitä hammaslääkäri sanoo suuni tilasta seuraavalla kerralla :-D

      En ole muita öljyjä so far käyttänyt kuin seesamia ja satunnaisesti kookosta. Käytän edellä mainittua mieluummin siksi, että kookoksen kanssa jostain syystä sylkeä joko erittyy voimakkaammin tai se vaahtoutuu herkemmin, en tiedä, mutta tuntuu, että pienelläkään tilkalla ei ehdi purskutella kuin hetken, kun jo suu on niin täynnä, ettei mahdu kunnolla purskuttelemaan. Hampaiden puhdistumisen puolesta en ole huomannut eroa, yhtä hyvin tuntuu toimivan siinä, mutta tosiaan sesam on ollut minusta miellyttävämpi käyttää. Alkuun irtosi voimakkaasti nielusta ja poskionteloista tavaraa, mutta sitä tapahtui vain ne alkukerrat.

      Sole-juoma on kyllä tehnyt myös valtavan vaikutuksen ja suosittelen tutustumaan! Olin lukenut ennen aloittamistani sen vaikutuksista mm. pms-kipuihin, mutta koska mulla on tosiaan niin valtaisa ongelmavyyhti, niin en uskonut sen tekevän suurempaa vaikutusta sillä saralla. Toivoin lähinnä josko sillä vähän saisi korjattua kehon ph-tasoa. Mutta. Mun pms-kivut on vähentyneet niin radikaalisti, että pakko se on uskoa! Myös toistuvat hiivatulehdukset ja ientulehdukset ovat vähentyneet.

      Nyt en osaa enää lähteä uutta päivää kohti ilman Sole&OP-rutiiniani :-D

     3. Kiitos kokemusten jakamisesta ja loistavaa, että olet saanut ko. menetelmistä helpotusta! Solea en ole itse kokeillut, mutta sanoisin, että mikä tahansa turvallinen hoitomuoto/tuote toimii, niin go for it. Perustuu niiden vaikutus lopulta vaikka “vain” uskomukseen (ns. placebo), niin pääasia, että toimii. Ja jos omasta kokemuksesta joku muukin saa vinkkiä hyvinvointinsa parantamiseen, niin vielä parempi :D

  2. Hei kohtalotoveri! Minulla on iho-ongelmana ruusufinni ja vaikka ruokavalio on kunnossa ja teen ihan kaikki temput ihoni hoitamiseksi, niin iho on silti ongelmainen!

   Olen kookosöljyä käyttänyt lähinnä sisäisesti, koska muutama kokeilu kasvojen iholle osoitti sen, että kaikki mahdolliset öljyt tukkivat ihoni todella pahasti. Pelkäsin öljykammoni vuoksi oil pullingin aiheuttamia reaktioita, mutta turhaan. Mitään vakavia sivuoireita ei tullut, muuta kuin se, että naamani räjähti täyteen todella suuria ja kipeitä finnejä, mutta reaktio meni ohi. Uskon siis, että kyseessä on puhdistusreaktio. Puhdistusta tuntuu muutenkin, sillä sisäilmaoireilun aiheuttamaan tukkoisuuteen oil pulling auttaa hienosti ja todella vetää ylimääräisen “tavaran” poskionteloista ja kurkusta pois ja purskuttelun jälkeen on helpompi hengittää. Ihan mahtavaa!

   Uskon Jonsku, että meillä on samanlainen tilanne siinä mielessä, että kroppa on sekaisin vaikka ruokavlaio on kunnossa ja lisäravinteet ym. auttaa, mutta kropan puhdistuminen on rajumpaa kuin muilla, koska sitä puhdistettavaa on enemmän.

   1. Hei M-M! :-)

    Sori kun nyt vasta vastaan. Joo uskon samoin, että on niin pahasti kehon tasapaino sekaisin, että vaikka sitä onkin saanut helpotettua oikeaan suuntaan monilla konsteilla, niin vielä on paljon pielessä ja kroppa reagoi voimakkaasti. Siihen päälle kun on vielä herkkyyksiä, niin on soppa aika sakea.

    Toivottavasti OP toimii sulla edelleen! On ihan parasta kun pystyy oloaan ja tilannettaan helpottamaan edes joillain luonnonmukaisilla ja sinänsä yksinkertaisillakin toimenpiteillä!

 50. Heippa Leeni.
  Kuulin tästä öljypurskuttelusta tänään kaveriltani ja tulin heti tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Tämähän kuulostaa todella hyvältä – ei kun kokeilemaan :) . Se, mitä jäin miettimään on, että kun juon sitruunamehua aamuisin (kehon ph:n tasapainottamiseen ym)niin onko merkitystä missä järjestyksessä asiat tekee? Jos siis samana aamuna pitäisi harjata hampaat, juoda sitruunamehu, purskutella öljyllä ja suolalla niin mikä on oikea järjestys? Ja kuinka kauan pitäisi olla taukoa niiden välillä?
  Kiitos upeista sivuista :)

  1. Heippa,
   Sitruunamehu onkin hyvä kehon käynnistäjä aamuisin, mutta hampaiden harjaamista sen jälkeen on syytä välttää ainkain 30 min., jotta kiille ei vaurioidu. Eli pursukuttelurutiinin suhteen se tarkoittaa, että ensin hamapaiden harjaus, sitten sitruunamehu ja lopuksi purskuttelu + suolavesi. Tai toki voit nauttia sitruunamehun myös purskuttelun jälkeen, jos maltat odotella sen yli :) Eli tärkeintä on, ettei hampaisiin kohdistu hankausta sitruunamehun nauttimisen jälkeen (ja sama koskee toki kaikkea happohyökkäykysen aiheuttavaa).
   Tsempit uuteen aamurutiiniin!

 51. Hei.

  Mihin perustuu tuo, että nimenomaan aamulla tekee tuon. Eikö suu ole illalla likaisempi kuin aamulla? Onko väliä jos tekeekin sen illalla?

  1. Tämä kysymys on askarruttanut muutamaa muutakin kommentoijaa. Sanotaan, että oil pullingin vaikutus on tehokkaampi aamuisin. Purskuttelu on kehon “detoxaamista”, joten on suositeltavaa, ettei kehon tarvitse silloin keskittyä ruoan sulattamiseen ja lähtökohta on paaston (eli yön) aikainen tila. Jotkut myös kokevat purskuttelun aktivoivan kehoa niin, että myöhään illalla tehtynä se vaikuttaa unen saamiseen.

   Itse olen tykästynyt aamupurskutteluun, koska se tuo ihanan puhtaan olon suuhun koko päiväksi. Toki suuhun kertyy päivän aikan ruokajäämiä, mutta oil pullingilla ei varsinaisesti tähdätä niiden putsaamiseen, vaan hoitamaan suun terveyttä ja puhdistamaan suun limakalvojen kautta verenkierrossa olevia toksiineja.

   Sanoisin kuitenkin, että jos ilta toimii sinulle paremmin, niin go for it :) En usko sen dramaattisesti vaikuttavan lopputulokseen ja kokeilemallahan se selviää!

   Toki ilta on parempi kuin ei mitään, joten tee sen mukaan, kun päivärytmiisi sopii :)

 52. Viides päivä menossa. Hampaat näyttävät jo todella paljon valkoisemmilta. :) Todella tyytyväinen ja todella helppoa, minulla on mennyt 20 minuuttia aamusta tähän hammas operaatioon… Kaveri kokeili minua aikasemmin ja sen hampaat tulivat ainakin todella valkoisiksi.
  Siksi uskalsin itekkin tilata 3dwhite.fistä crestin liuskat. :D
  Kai tuo öljy juttukin ihan hyvin toimii….

  1. Heti kun on nälkä :) En usko sen vaikuttavan purkuttelun tehoon.

  1. Kiitos linkistä! Itsekin olen lueskellut raportteja erinnäisistä tutkimuksista, mutta ko. erosta en ole saanut tarkempaa tietoa. Itse vaihtelen seesam- ja kookosöljyn välillä. Hyvä pointti artikkelissa myös tuo, ettei öljypurskuttelulla kannata korvata muita hammastenhoitorutiineja. Olen samaa mieltä eli hampaiden harjaus sekä kielen- ja hammasvälien puhdistaminen kunniaan :)

 53. Hei
  Ihan mahtavaa juttu ja aloitin tänä aamuna kokeilun. Haluaisin kuitenkin kysyä, että kun ostin ihan lähi kaupasta seesamiöljyä ja siitä purkissa lukee, että “on puristettu paahdetuista seesaminsiemenistä”. Merkki on Lanfranchi ja ei lue erikseen, että olisi kylmäpuristettua. Niin toimiikohan tuo ihan samanlailla mitä nuo mistä olet maininnut vai käynkö metästämässä iha jossa lukee, että kylmäpuristettu. Seesamiöljyllä aloitin tämän, koska ei ollut kaupassa kookosöljyä. Tämän koostumus on hieman sakeaa, juoksevaa kylläkin, mutta meinas tuo aamulla vähän yökkäyttää ja se maku joka jäi suuhun, ei ollu kovin miellyttävä, vaikka tein tuon suolavesi kurlauksen ja pesin uudestaan hampaat.
  Kiitos vielä tästä jutusta, jatkan ehottomasti tätä kokeilua! =)
  Koitin kyllä lukea tuota yllä olevaa linkkiä, mutta en oikein tuota englantia ymmärtänyt niin hyvin, siksi ajattelin kysästä.

 54. Sekin vielä pitää kysyä, että pitääkö sen olla kiinteää kookos/seesamiöljyä vai sitten saako se olla juoksevaa versiota? =)

  1. Heip, kannattaa metsästää paahtamatonta. Tässä vastaus, jonka aiemmin annoin samaan kysymykseen: “En suosittele paahdettua seesamöljyä. Sen maku (ja väri) on todella vahva ja jotkut ovat havainneet sen aiheuttavan jopa pinttymiä. Öljyissä kannattaa aina pitäytyä kylmäpuristetuissa on kyse sitten ruoanlaitosta tai kauneuden-/terveydenhoidosta.”

   Ja tosiaan seesamiöljy on aina suht juoksevaa, mutta kookosöljy se sijaan kiinteää, jos huoneilma on viileää. Öljy kyllä muuttuu nopeasti suussa juoksevaksi ruumiinlämmön ansioista. Valitse siis kylmäpuristettu öljy – seesami- tai kookos-. Tuon linkin mukaan seesamiöljy olisi tehokkaampaa, joten jos löydät sitä kaupasta, niin go for it :)

 55. Kiitoksia paljon neuvoista, käympä etsimässä kylmäpuristettua öljyä =)

 56. Onkoha kukaan todennut mitään vaikutusta tällä mahahappojen esiintymiseen? Siis kun on närästystä ja siitä johtuvaa oireistoa:)

  1. Tuohon kysymykseen en ole itse ainakaan törmännyt… Jos öljypurskuttelun vaikutusmekanismeja miettii, niin ihan heti ei tule mieleen, millä tavalla se voisi vatsahappotasoa korjata. Jäädään kuulolle, jospa jollain olisi asiasta kokemuksia :)

 57. Heippa! Kokeilin tätä äsken, mutten saanut öljyä pidettyä sisälläni. :-D Väkisin yritin, kunnes pitkän yökkäilyn jälkeen oli pakko saada öljy suusta pois… :S
  Kokeilin kuitenkin uudestaan sekoittamalla hieman vettä sekaan ja se onnistui paremmin! Koostumus paljon mukavampi niin ei yököttänyt. :-) Näin ekaksi kerraksi jaksoin purskutella 10min, tuli posket niin kipeäksi että päätin tähdätä 15min vasta myöhemmin. :D

  Kysymykseni siis, haittaako jotenkin jos pistää hieman vettä sekaan? Vai meneekö koko juttu jotenkin pieleen…? :-/

  1. Heip, tuskin pieni vesimäärä tehoa pilaa. Voisit myös kokeilla vähentää öljyn määrää esim. yhteen teelusikalliseen. Purskuttellessa erittyvä sylki lisää massaa niin, että tuollakin määrällä pärjää, eikä se yökötä kuten iso määrä öljyä :)

   1. Kiitti nopeasta vastauksesta!

    Teelusikallisella oon mennytkin, kun totesin etten ruokalusikallista viitsi yrittää edes kokeilla. :D

    Ja se vaikeus on siinä etten saa pidettyä öljyä ilman vettä niin kauaa sisälläni että sylki erittyisi :D Välittömät yökkäilyt heti kun saan öljyn suuhuni, vaikka sitä olisi vain teelusikallinen… Toivottavasti ei se vesi hirveästi tehoon vaikuta, kun vesihän ja öljy ei sekoitu keskenään tai jotain…

    Mutta toivotaan, että ei näy tuloksissa tuo veden kanssa läträäminen. Näillä mennään! :-)

    1. Jep, ei tämä haudanvakavaa hommaa ole, joten anna mennä veden kanssa, jos hyvältä tuntuu :) Ja ehkä totuttuasi menee lopulta joku päivä ilmankin.

 58. Moi! Mitä mieltä olisit siitä, että purskuttelisi vesi+suolan tilalla vesi+ruokasooda? Kun kuulemma tuo ruokasooda valkaisee hieman, mutta liion käytettynä kiillettä pilaa.. Mutta miten veden kanssa?

 59. Huomenta.

  Aloitin sesamöljyllä purskuttelun toissapäivänä ja todellakin vasta kahden purskuttelun jälkeen hampaat ovat valkoisemmat!
  Myös mieheni huomasi sen, ajattelin, että jos vain kuvittelen, mutta totta se on.

  Rakastan punaviiniä ja kahvia ja hampaissa alkoi olla tummentumia. Jatkan ehdottomasti.

  Olen tosin jaksanut vain 10 min. mutta näköjään auttaa jo sekin:).

  Kiitos vinkistä!

  1. Eipä kestä :) Tosiaan tummentumiin öljy näyttää tehoavan, mutta tietenkään hammasluuta se ei vaalenna. Ero voi olla kyllä hyvinkin huomattava, jos tummentumaa on ehtinyt kertyä paljon. Itse olen huomannut myös, että purskuttelun jälkeen hampaan pinta ikään kuin hylkii tahroja, joten ehkä sillä on myös tummentumia ennaltaehkäisevä vaikutus.

 60. Moi!

  Kiitos vinkistä! Kuinka vakavaa on, jos välillä hiukan nielee sitä kookosöljyä? Nimittäin se ei suinkaan ole tarkoitus, mutta itselläni on nielemisrefleksi aika paha, ja aina välillä tuntuu olevan pakko nielaista. Koitan varoa että ainetta menisi silti kurkusta alas.

  1. Tuskin kovin vakavaa, jos kyse on pienistä määristä :) Voisit kokeilla ottaa öljyä vähemmän, josko se vähentäisiä nielemisen tarvetta.

 61. Ok, kiitos. (Kirjoittaessani purskuttelen paraikaa, ja sujuu jo helpommin!)

  Entä onko jälkeen nautittavan suolaveden suhteen joitakin vaatimuksia? =) Esim. suolan pitää olla tietynlaista? Haluan tehdä tämän homman oikein! :)

  1. Suola kuin suola desinfioi, joten voit käyttää sitä, mitä kaapista löytyy. Itse käytän puhdistamatonta merisuolaa, koska tavallisia pöytäsuoloja en osta. Perinteisestihän suolaa on käytetty monella tapaa terveydenhoitoon (esim. ihon suolahoidot) ja nimenomaan käsittelemätöntä suolaa (muuta ei edes ollut saatavilla). Puhdistamatonta merisuolaa voit ostaa hyvinvarustetuista ruokakaupoista ja luontaistuotekaupoista. Itse tilaan netistä: http://fitnessfirst.fi/catalogsearch/result/?q=suola
   Koodilla “ihana olo” saat ko. nettikaupasta -10% alennuksen. Suosittelen hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti!

 62. Pakko kiittää vinkistä, kokeilin ekaa kertaa kookosöljyllä purskuttelua kun sitä olen ihon hoidossa käyttänyt jokusen vuoden jo, niin sitä on aina kaapissa. Heti huomasin eron, mahtavaa kun tekee heti mieli hymyillä enemmän! : )

  1. Jes! Kaikki, mikä lisää hymyilyä, on taatusti hyväksi ;)

 63. Heippa! Onko öljyn oltava kylmäpuristettua? Eikö esimerkiksi tavallinen kookosöljy sovellu purskutteluun?

  1. Hei, useimmat markkinoilla olevista kookosöljyistä ovat kylmäpuristettuja, joten mitä tarkoitat tavallisella? :) Sanoisitko, minkä merkkistä öljyä sinulla on, niin voin paremmin ohjeistaa. Kylmäpuristettua öljyä suosittelen, sillä siinä kaikki öljyn hyvät, terapeuttiset ominaisuudet ovat tallella.

 64. valkaiseeko kookosöljy hampaiden muovipintoja? ei varmaankaan..

 65. Olen kokeillut tätä nyt parisen viikkoa tyttären kanssa ja on ihan mahtava juttu. Tosin itsellä tuo aamuinen hommeli ei onnistu, mutta näyttää siltä kokeilun perusteella, että illalla tehdyt purskuttelut toimii myös! Uskomaton muutos hampaissa ja ikenissä! Kiitokset vinkistä!

  1. Loistojuttu! Ja hyvä tietää, että toimii myös iltaisin tehtynä. Kiitos, kun kävit kertomassa kokemuksesi.

 66. Hei! Tuottaako suu kokemuksesi mukaan paljonkin sylkeä purskutellessa…? Ja mahtaako siitä olla jotain haittaa? Tein nyt purskuttelun ensimmäistä ja tuntuu, että sylkeä erittyi aika paljon (vrt. 1 tl öljyä). Kiitos hyödyllisistä ja asiantuntevista ohjeista!

  1. Kyllä purskuttellessa sylkeä erittyy, eikä sen vuoksi öljyä kannata tosiaan ottaa suurta määrää, jotta suu ei täyty liikaa. En siis olisi huolissaan!

 67. Aloitin noin 2 viikkoa sitten ja syynä se,että hammaskiveä tulee niin paljon,että 3-4 kertaa olen vuosien mittaan käynyt poistattamassa sitä -isot rahasummat kuluneet !!
  Nyt jo huomaan,että hammaskivi lähes poissa.Mitähän suuhygienisti sanoo elokuun lopulla ? Kerron kyllä hänelle,kuin myös vuositarkastuksessa hammaslääkärille,että oil pullin on se,mikä tepsii.Ei ne tietenkään kerro kenellekään -voisi rahantulo loppua tai ainakin vähetä :)

  1. Mahtavaa, että olet saanut oil pullingista avun hammaskiveen. Voivat hammaslääkäri ja suuhygienisti ihmetellä muutosta, mutta ainakin omani oli vilpittömän kiinnostunut, kun kerroin menetelmästä. Toki businesta ajatellen ei niin hyvä juttu… ;)

 68. Hei!
  Kuulin kaverilta, että hän pesee hampaat kookosöljyllä, joten löysin netistä tämän blogin kun aloin kaivelemaan.
  Toinen kaveri suositteli kookosöljyä iholle.
  Itseasiassa kiinnostuin tästä oil pullingista, kun luin että voi auttaa allergiseen nuhaan ja poskionteloiden vaivoihin!
  Käytän tällä hetkellä kortisonipohjaista nenäsumutetta aamuin illoin sekä turvotusta alentavaa allergialääkettä myös aamuin illoin, tuohon kylkeen vielä Duact-kuureja ja nenäkannuilua joskus kolmekin kertaa päivässä…..huh.
  Toukokuussa kävin poskionteloiden ilmastointileikkauksessa, mutta räkä lentää edelleen…..hajuaistikin jo kaksi vuotta pois…
  Nyt kyllä kokeilen tätä!
  Kerron sitten miten käy.

  1. Kiva, että kokeilet! Oil pulling on siitäkin ihana, ettei sen kokeilemisesta ole haittaa, joten vaikka ei lopulta toimisikaan halutulla tavalla, niin ei sillä hallaakaan ole saanut aikaan :) Uskon ja toivon, että sinulla toimii ja kerro ihmeessä, miten kävi!

   Ps. Pahoittelut viiveestä vastauksessa. Pienen vauvamme suupuminen maailmaan on pitänyt minut tehokkaasti erossa tietokoneesta ;)

 69. Kokeilin tätä ja vaikuttaa hauskalta.. aattelin hyödyntää aikaa ja hoitaa koiran pikku lenkin samalla kun purskuttelen(asumme tuppukylässä jossa ei nää koskaan aamulenkillä muita) paitsi silloin kun harrastan tätä öljy purskuttelua. 😂😂😂

  1. Tehokasta ajankäyttöä ja mukavaa viihdettä mahdollisille vastaantulijoille ;)

 70. Googlasin kurkumaa ja löysin vahingossa tämän ihanan pitkän ketjun! Olen ayurveda -elämäntaidon ohjaaja ja suosittelen lämpimästi tutustumaan ayurvedaan; Intiasta lähtöisin olevaan terveysoppiin, jossa ihmistä lähestytään kehotyyppien kautta (vata, pitta, kapha).

  Lyhyesti voisin vinkata, että kuivalle vata-tyypille ehdottomasti LÄMMITTÄVÄ SEESAMIÖLJY! Ja tuliselle pitta-tyypille VIILENTÄVÄ KOOKOSÖLJY. Kapha-ihmisillä hampaat ovat yleensä loistavassa kunnossa eikä kaphalle muutenkaan suositella öljyjä, mutta oil pullingissa sitä ei niellä, joten lämmittävä oljy on heillekin paras. Kehon epätasapainotila huomioiden voi öljysuositus muuttua.

  Iho ja limakalvot imee elimistöön tehokkaasti aineita (sekä hyödyllisiä että haitallisia) ja parhaat solutasolle aineita vievät ‘kuljettajat’ ovat seesamiöljy, hunaja ja ghee. Seesamiöljyn rakenne on käytännössäkin hyvin ‘ohut’. Itse voisin kokeilla lisätä purskuteltavaa öljyyn jotain sopivaa yrttiä. Kurkuma on antiseptinen ja kuonaa poistava, joskin se vähän värjää ;)

  Kuivaharjauksesta sen verran, että se sopii pyöreämmälle kapha-tyypille. Kuiva vata-iho vaatii abhyangaa eli öljyhierontaa, johon pätee em. öljysuositus.

  Kielen päällä aamulla näkyvä vaalea töhnä on kuonaa ja sen sijoittuminen kielellä kertoo kehon epätasapainotilasta, kuten myös muut näkyvät merkit. Kieli on aamuisin syytä puhdistaa ja Ayurveda suosittelee kaavinta. http://www.ayurveda.com/resources/articles/tongue-and-corresponding-organ-locations.

  Vesi kuivattaa, öljy ei -> siitä päästään nenäkannuun, jonka käytön itse lähes lopetin, koska ylitilassa olevalle kuivalle vatalle se ei ollukaan hyvä juttu… Samoin suolihuuhtelut olisi syytä tehdä öljyllä (vata, pitta).

  Kun sylkeä erittyy ja suussa on jotain “syötävää” alkaa maha valmistautua ruokailuun, siksi eräällä kokeilijalla alkoi olla aamulla vatsatuntemuksia :D

  Ayurvedan saloihin pikalinkkivinkki tässä omille pienille sivuilleni: http://www.ayurvedahanna.wordpress.com
  Siellä on edelleen linkki Navadinan kehotyyppitestiin.

  Vielä käytännön pohdintaa metalliosista suussa: vrt. moottoriöljy, aseöljy, ketjuöljy. Käytännössä suolavesi ruostuttaa ja öljy voitelee ja tekee voitelevan suojakalvon? Voisin lyödä vetoa, että öljystä ei ole metallille haittaa ;)

  Olen kiitollinen kaikille niille, jotka ovat henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan kiinnostuneita <3

 71. Eksyin tänne blogiin sattumalta ja luin kaikki kommentit kertaheitolla. Päätin lähteä kokeilemaan, jospa auttaisi tällä hetkellä päällä olevaan poskiontelotulehdukseen ja suun limakalvoihin. Ensimmäisellä kerralla pystyin purskuttelemaan vain neljä minuuttia, mutta huomasin jo siinä ajassa, että hampaat ovat puhdistuneet huomattavasti! Uskomatonta! Miinuksena tästä, että nielaisin vahingossa hieman öljyä ja siitä tuli kamala hikka :-D. Jäädään innolla odottelemaan mitä OP tuo tullessaan. Iso kiitos vinkistä! :-)

  1. Kiva, että otit menetelmän heti käyttöön. Alkuun voi vaatia totuttelemista, mutta onneksi lyhyemmässäkin ajassa tulee todennäköisesti tuloksia. Pidän peukkuja, että saat vaivat OP:n avulla kuntoon!

 72. Suolaiuoksen eli natriumkloridivesiliuoksen pH on 7 eli neutraali, joten sillä ei saa suuta emäksiseksi.

  1. En olisi asiasta noin varma. Mineraalit tekevät suolasta hieman emäksisen. Suolavedellä purskuttelu myös vähentää bakteereita. Voin toki olla väärässä, mutta ehkä hieman tutkia asiaa, koska monet tietolähteet viittaavat tähän :)

 73. Minulla on ollut vuosikaudet paha hammaskiviongelma. Sitä vaan tulee vaikka miten hampaita puhdistaisi. Etsiessäni taas kerran herra Googlelta apua asiaan, törmäsin tähän postaukseen. Näin lauantaina oli hyvä testata kotitöitä tehdessä. Laitoin n. tl kookosöljyä suuhun. Se oli kyllä todella ällöttävää :P, mutta kun se notkistui ja sylkeä erittyi niin ei se sen jälkeen ollut enää niin paha. Ja mitkä tulokset?? Siis hampaat näyttävät niin puhtailta :O Ja 7-8 min sain purskuteltua. Aivan varmasti jatkan tätä ainakin näin viikonloppuisin. Saa nähdä suuhygienistini kommentit seuraavalla kerralla kun menen sinne!! Kiitos avusta! <3

  1. Mahtavaa, että herra Google osasi opastaa oil pullingin pariin! Kuten huomasit, oil pulling palkitsee (vaikka vähän ällöttävää onkin). Toivottavasti suuhygienisti iloitsee myös :)

 74. Moikka! Tein Oil Pullingia aikanaan 2-3v ajan säännöllisesti, mutta viimeiseen 1-2 vuoteen en ollenkaan. Päätin aloittaa nyt uudelleen, koska koin silloin että hyödyt olivat kuitenkin suuret, vaikken enää muistakaan niitä kaikkia.. :-D Koska heräsin tähän nyt uudelleen, niin halusin googlata onko jotain uutta ilmennyt asian tienoilta ja törmäsin blogiisi. Luultavasti olen törmännyt silloin vuosia sitten myös! :-)
  Joka tapauksessa, silloin tein niin, että ensimmäisenä aamulla tein OP’n kookosöljyllä 20min ja sen jälkeen pesin hampaat. Nyt kun luin blogiasi ja keskusteluja, niin aloin miettiä että kannattaisi ilmeisesti harjata ensin hampaat. Käytän Sole’a (himalajansuolavesiliuos) aamuisin ja tuon suolapurskuttelun voi kai tehdä sillä myös? Etuna siinä olisi käytännöllisyyden vuoksi sekin, että suola ei ole kiteinä.
  Eli ensin normaali hampaiden harjaus, OP ja huuhtelu Solella…kuulostaisiko tämä hyvältä? Kiitos! :-)

  1. Yes, ensin harjaisin hampaat ja sitten vasta öljypurskutelu, koska öljystä saa jäädä pieni “pinnoite” hampaan päälle. Itse ainakin huomaan, että pinnoite estää hampaiden värjäytymisen esim. aamusmoothien marjoista. Siksi en siis harjaisi sitä pois, vaan ainoastaan purskuttelisin Solella tms. :)

   1. Kiitos! Kuulostaa kyllä järkevältä! En tajua miksi silloin aiemmin päädyin tekemään toisinpäin, luultavasti luin liikaa aiheesta ja sain tietoähkyn :-D
    Olen nyt parina aamuna tehnyt ensin harjauksen ja sitten OP’n ja lopuksi suolahuuhtelu päälle. Pelkäsin alkuun, että jää etova öljyinen olo suuhun, mutta ei jäänyt vaan hyvältä tuntuu! Siispä jatkan näin! :-)

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat