Oil pulling eli öljypurskuttelu – kaikki mitä sinun tulee tietää (sis. ohjeet)

Oil pullingista eli öljypurskuttelusta kysellään minulta jatkuvasti, joten lienee hyvä aika kirjoittaa menetelmästä päivitetty ja kattava postaus. Itsehän kokeilin oil pullingia ensimmäisen kerran vuonna 2013 Tuolloin en odottanut menetelmältä ihmeitä, vaan kokeilin sitä lähinnä uteliaisuudestani. Tulokset olivat kuitenkin niin hyviä, että menetelmä lunasti paikkansa aamurutiineissani.

Öljypurskuttelurutiiniin on tullut ajoittaisia taukoja, koska olen halunnut nähdä, mitä taukojen aikana hampailleni tapahtuu ja pitävätkö tulokset pintansa.

Vastaus on ollut joka kerta sama; Pidemmät tauot oil pullingista näkyvät ja tuntuvat hampaissa; ikään kuin tavallinen hammaspesu ei enää riittäisi – olenhan päässyt kokemaan jotain paljon tehokkaampaa.

 

oil pulling 1

 

Tauottelun jälkeen olen ottanut purskuttelun taas ihan joka-aamuiseksi tavaksi, sillä hampaitani on alkanut hiljalleen vihloa. Lisäksi yleensä joka aamu nauttimani mustikkasmoothie tuntuu aiheuttavan värjäymää hampaideni pintaan.

Olen nyt purskutellut ahkerasti viikon, minkä myötä vihlonta vähentynyt sekä hampaiden luonnollinen valkoisuus alkanut palata. Projektista olenkin jo raportoinut instagramissani (@leeniviio), jonne päivitän hyvinvointivinkkejä päivittäin.

…Mutta jos nyt mietit mikä ihmeen oil pulling, miten se tehdään ja mitä hyötyä siitä on, lue eteenpäin. 

Oil pullingin tausta

Oil pulling eli käytännössä öljyllä purskuttelu on perinteinen auyrvedinen menetelmä suun ja sen kautta koko kehon terveyden parantamiseksi. Oil pullingista löytyy mainintoja ja ohjeita tuhansia vuosia vanhoista auyrvedisistä teksteistä (mm. Charaka Samhita), joten menetelmän voi toden totta sanoa kestäneen ainakin aikaa.

Oil pullingin idea

Oil pullingissa öljy toimii puhdistavana aineena keräten patogeenisia bakteereja itseensä, ja sen myötä parantaa suun ja hamapaiden terveyttä. Oil pullingilla on mahdollista vaikuttaa suun kautta koko kehon terveyteen, sillä haitallisten bakteerien ovat alttiita leviämään suun verenkierron kautta myös muualle elimistöön aiheuttaen ikävää oireilua ja sairauksia.

Mitä sanoo tiede

Menetelmä voi kuulostaa hörhöltä, mutta sen teho on todistettu myös tieteellisesti. Tulokset ovat olleet toistuvasti saman suuntaisia; oil pulling vähentää patogeenisten bakteerien määrää suussa, vahvistaa ikeniä ja vähentää plakkia. Vaikutus on havaittu kohdistuvan etenkin Mutans steptokokki -bakteeriin eli yleisimpään hampaiden reikiintymistä ja hammasmätää aiheuttavaan bakteeriin (mm. African Journal of Microbiology Research, 2008).

 

oil pulling 2

 

Välittömät vaikutukset

Oil pullingin ensimmäiset vaikutukset tuntuvat ja näkyvät suussa: ikenet eivät vuoda, hampaat eivät vihlo, hammaskivi vähenee eikä sitä muodostu enää entisen lailla, ikenet ovat terveen pinkit, suu on raikas, hampaiden värjäymät häviävät eikä uusia synny vaikka jotain värjäävää söisikin.

Toki voin varmuudella puhua vain omista tuloksistani. Samanlaisia kokemuksia ovat kuitenkin raportoineet niin asiakkaani, tuttavani kuin internetin ihmeellinen maailma.

Pidemmän aikavälin vaikutukset

Suun kunnon parantuessa vähenee riski sairastua sairauksiin, jotka ovat yhteydessä huonoon suuterveyteen. Esimerkkejä tällaisista sairauksista ovat:

 • valtimokovettumatuti
 • sydän- ja aivoinfarktit
 • reuma
 • keuhkokuume
 • hengitystieinfektioit

Oil pulling kannattaa ottaa rutiineihin myös mikäli olet raskaana tai tavoitteenasi on tulla raskaaksi. Huono suuterveys on nimittäin yhdistetty vauvojen alhaiseen syntymäpainoon.

Muut vaikutukset

Jos kyselytutkimuksiin on uskominen, voi oil pullingista etsiä apua myös mm.

 • allergioihin
 • iho-ongelmiin
 • migreeniin
 • hormonien epätasapainoon
 • unettomuuteen
 • nivelkipuihin

Itselläni ei ole ollut kyseisiä oireita tai sairauksia, jotta olisin voinut niihin oil pulllingin tehoa testata, mutta arvelisin, että ko. hyödyt perustuvat oil pullingin kehoa puhdistavaan vaikutukseen.

Sanotaan, että öljy vetää puoleensa rasvaliukoisia haitta-aineita, jotka voivat saada kehon oireilemaan em. tavoilla, ja täten purskuttelun myötä oireet vähenevät. En ota tuohon väitteeseen enempää kantaa kuin että toki jokainen voi testata omalla kohdallaan, vaikuttaako purskuttelu mihinkään mitenkään. Vaikka merkittäviä hyötyjä ei tulisikaan, ei harmittoman menetelmän kokeilussa ole mitään menettänyt (kuin ehkä vähän aikaa ja vaivaa).

Oil pulling ohjeet / aloittelijat

 1. Tee oil pulling mihin aikaan päivästä tahansa.
 2. Ota noin teelusikallinen kookos- tai seesaminsiemenöljyä.
 3. Purskuttele öljyä suussa 5-10 minuuttia.
 4. Sylje öljy pois.
 5. Huuhtele suu vedellä.
 6. Valmis!

 

Oil pulling ohjeet / edistyneet

 1. Tee oil pulling aamulla ennen aamiaista.
 2. Ota noin teelusikallinen kookos- tai seesaminsiemenöljyä.
 3. Purskuttele öljyä suussa 15-20 minuuttia.
 4. Sylje öljy pois.
 5. Huuhtele suu vedellä.
 6. Ota suuhun hieman suolaa ja hörppää vettä päälle.
 7. Puskuttele ja kurlaa suu suola-vesisekoituksella.
 8. Valmis!

 

Oil pulling ohjeet / oma rutiinini

 1. Teen oil pullingin aina aamuisin ennen aamiaista.
 2. Aloitan harjaamalla hampaat ja puhdistamalla kielen.
 3. Juon ison lasin lämmintä/kuumaa vettä (nesteyttää kehoa yön jälkeen sekä stimuloi ruoansulatusta).
 4. Otan teelusikallisen kookosöljyä.
 5. Purskuttelen noin vartin. Samalla teen aamiaista, vastailen sähköposteihin, siistin asuntoa tms.
 6. Syljen öljyn biojätteeseen.
 7. Jämäöljyt huuhtelen suusta vedellä ja kielen päältä kielikaapimella/kieliharhalla
 8. Lopuksi purskuttelen suun ja kurlaan kurkun suolavedellä.
 9. Valmis!

 

oil pulling 3

Huomioitavaa

 • Kookosöljyn on maultaan monelle mieluisin purskutteluöljy. Se on myös ominaisuuksiltaan antibakteerinen, antiviraalinen ja antifungaalinen, joten se sopii tähän patogeenejä karkottavaan toimenpiteeseen enemmän kuin hyvin.
 • Älä kurlaa öljyllä, vaan purskuta sitä suun etuosassa. Jos leukasi väsyvät, pidä pieni tauko.
 • Jos kookosöljy on aloittaessasi kiinteää, annan sen sulaa suussa tai ”pureskele” se nestemäiseksi. Öljy sulaa ruumiin lämmön vaikutuksesta hyvin nopeasti.
 • Älä niele öljyä, sillä menetelmän nimen mukaisesti öljy “vetää” itseensä haitta-aineita, jotka on tarkoitus saada pois elimistöstä – ei niellä vatsaan.
 • Sylje öljy viemärin sijaan biojätteeseen, sillä öljy tukkii viemäristöä.
 • Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy. Suolavedellä kurlaaminen myös desinfioi kurkkua ja auttaa mahdolliseen kurkkukipuun.
 • Oil pulling ei muuta hammasluusi väriä, vaan valkaiseva vaikutus kohdistuu värjäymiin, joita ruokavalio, tupakointi, punaviini yms. ovat hampaillesi aiheuttaneet. Et siis voi saada paperinvalkoisia hampaita, jos se ei ole hammasluusi luonnollinen väri :)
 • Oil pulling ei yksin riitä pelastamaan purukalustoa ja pitämään sitä kunnossa, vaan sen eteen on tehtävä muutakin. Aloita vaikkapa sokerin karsimisella.
 • Ihka ensimmäisen oil pulling postaukseni löydät TÄÄLLÄ.
 • Toisen oil pulling postaukseni löydät TÄÄLLÄ.

 

Nyt haluan kuulla, onko oil pulling sinulle tuttu. Millaisia vaikutuksia olet huomannut tai mitä vaikutuksia odotat siltä?

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!