Oil pulling eli öljypurskuttelu – kaikki mitä sinun tulee tietää (sis. ohjeet)

Oil pullingista eli öljypurskuttelusta kysellään minulta jatkuvasti, joten lienee hyvä aika kirjoittaa menetelmästä päivitetty ja kattava postaus. Itsehän kokeilin oil pullingia ensimmäisen kerran vuonna 2013 Tuolloin en odottanut menetelmältä ihmeitä, vaan kokeilin sitä lähinnä uteliaisuudestani. Tulokset olivat kuitenkin niin hyviä, että menetelmä lunasti paikkansa aamurutiineissani.

Öljypurskuttelurutiiniin on tullut ajoittaisia taukoja, koska olen halunnut nähdä, mitä taukojen aikana hampailleni tapahtuu ja pitävätkö tulokset pintansa.

Vastaus on ollut joka kerta sama; Pidemmät tauot oil pullingista näkyvät ja tuntuvat hampaissa; ikään kuin tavallinen hammaspesu ei enää riittäisi – olenhan päässyt kokemaan jotain paljon tehokkaampaa.

 

oil pulling 1

 

Tauottelun jälkeen olen ottanut purskuttelun taas ihan joka-aamuiseksi tavaksi, sillä hampaitani on alkanut hiljalleen vihloa. Lisäksi yleensä joka aamu nauttimani mustikkasmoothie tuntuu aiheuttavan värjäymää hampaideni pintaan.

Olen nyt purskutellut ahkerasti viikon, minkä myötä vihlonta vähentynyt sekä hampaiden luonnollinen valkoisuus alkanut palata. Projektista olenkin jo raportoinut instagramissani (@leeniviio), jonne päivitän hyvinvointivinkkejä päivittäin.

…Mutta jos nyt mietit mikä ihmeen oil pulling, miten se tehdään ja mitä hyötyä siitä on, lue eteenpäin. 

Oil pullingin tausta

Oil pulling eli käytännössä öljyllä purskuttelu on perinteinen auyrvedinen menetelmä suun ja sen kautta koko kehon terveyden parantamiseksi. Oil pullingista löytyy mainintoja ja ohjeita tuhansia vuosia vanhoista auyrvedisistä teksteistä (mm. Charaka Samhita), joten menetelmän voi toden totta sanoa kestäneen ainakin aikaa.

Oil pullingin idea

Oil pullingissa öljy toimii puhdistavana aineena keräten patogeenisia bakteereja itseensä, ja sen myötä parantaa suun ja hamapaiden terveyttä. Oil pullingilla on mahdollista vaikuttaa suun kautta koko kehon terveyteen, sillä haitallisten bakteerien ovat alttiita leviämään suun verenkierron kautta myös muualle elimistöön aiheuttaen ikävää oireilua ja sairauksia.

Mitä sanoo tiede

Menetelmä voi kuulostaa hörhöltä, mutta sen teho on todistettu myös tieteellisesti. Tulokset ovat olleet toistuvasti saman suuntaisia; oil pulling vähentää patogeenisten bakteerien määrää suussa, vahvistaa ikeniä ja vähentää plakkia. Vaikutus on havaittu kohdistuvan etenkin Mutans steptokokki -bakteeriin eli yleisimpään hampaiden reikiintymistä ja hammasmätää aiheuttavaan bakteeriin (mm. African Journal of Microbiology Research, 2008).

 

oil pulling 2

 

Välittömät vaikutukset

Oil pullingin ensimmäiset vaikutukset tuntuvat ja näkyvät suussa: ikenet eivät vuoda, hampaat eivät vihlo, hammaskivi vähenee eikä sitä muodostu enää entisen lailla, ikenet ovat terveen pinkit, suu on raikas, hampaiden värjäymät häviävät eikä uusia synny vaikka jotain värjäävää söisikin.

Toki voin varmuudella puhua vain omista tuloksistani. Samanlaisia kokemuksia ovat kuitenkin raportoineet niin asiakkaani, tuttavani kuin internetin ihmeellinen maailma.

Pidemmän aikavälin vaikutukset

Suun kunnon parantuessa vähenee riski sairastua sairauksiin, jotka ovat yhteydessä huonoon suuterveyteen. Esimerkkejä tällaisista sairauksista ovat:

 • valtimokovettumatuti
 • sydän- ja aivoinfarktit
 • reuma
 • keuhkokuume
 • hengitystieinfektioit

Oil pulling kannattaa ottaa rutiineihin myös mikäli olet raskaana tai tavoitteenasi on tulla raskaaksi. Huono suuterveys on nimittäin yhdistetty vauvojen alhaiseen syntymäpainoon.

Muut vaikutukset

Jos kyselytutkimuksiin on uskominen, voi oil pullingista etsiä apua myös mm.

 • allergioihin
 • iho-ongelmiin
 • migreeniin
 • hormonien epätasapainoon
 • unettomuuteen
 • nivelkipuihin

Itselläni ei ole ollut kyseisiä oireita tai sairauksia, jotta olisin voinut niihin oil pulllingin tehoa testata, mutta arvelisin, että ko. hyödyt perustuvat oil pullingin kehoa puhdistavaan vaikutukseen.

Sanotaan, että öljy vetää puoleensa rasvaliukoisia haitta-aineita, jotka voivat saada kehon oireilemaan em. tavoilla, ja täten purskuttelun myötä oireet vähenevät. En ota tuohon väitteeseen enempää kantaa kuin että toki jokainen voi testata omalla kohdallaan, vaikuttaako purskuttelu mihinkään mitenkään. Vaikka merkittäviä hyötyjä ei tulisikaan, ei harmittoman menetelmän kokeilussa ole mitään menettänyt (kuin ehkä vähän aikaa ja vaivaa).

Oil pulling ohjeet / aloittelijat

 1. Tee oil pulling mihin aikaan päivästä tahansa.
 2. Ota noin teelusikallinen kookos- tai seesaminsiemenöljyä.
 3. Purskuttele öljyä suussa 5-10 minuuttia.
 4. Sylje öljy pois.
 5. Huuhtele suu vedellä.
 6. Valmis!

 

Oil pulling ohjeet / edistyneet

 1. Tee oil pulling aamulla ennen aamiaista.
 2. Ota noin teelusikallinen kookos- tai seesaminsiemenöljyä.
 3. Purskuttele öljyä suussa 15-20 minuuttia.
 4. Sylje öljy pois.
 5. Huuhtele suu vedellä.
 6. Ota suuhun hieman suolaa ja hörppää vettä päälle.
 7. Puskuttele ja kurlaa suu suola-vesisekoituksella.
 8. Valmis!

 

Oil pulling ohjeet / oma rutiinini

 1. Teen oil pullingin aina aamuisin ennen aamiaista.
 2. Aloitan harjaamalla hampaat ja puhdistamalla kielen.
 3. Juon ison lasin lämmintä/kuumaa vettä (nesteyttää kehoa yön jälkeen sekä stimuloi ruoansulatusta).
 4. Otan teelusikallisen kookosöljyä.
 5. Purskuttelen noin vartin. Samalla teen aamiaista, vastailen sähköposteihin, siistin asuntoa tms.
 6. Syljen öljyn biojätteeseen.
 7. Jämäöljyt huuhtelen suusta vedellä ja kielen päältä kielikaapimella/kieliharhalla
 8. Lopuksi purskuttelen suun ja kurlaan kurkun suolavedellä.
 9. Valmis!

 

oil pulling 3

Huomioitavaa

 • Kookosöljyn on maultaan monelle mieluisin purskutteluöljy. Se on myös ominaisuuksiltaan antibakteerinen, antiviraalinen ja antifungaalinen, joten se sopii tähän patogeenejä karkottavaan toimenpiteeseen enemmän kuin hyvin.
 • Älä kurlaa öljyllä, vaan purskuta sitä suun etuosassa. Jos leukasi väsyvät, pidä pieni tauko.
 • Jos kookosöljy on aloittaessasi kiinteää, annan sen sulaa suussa tai ”pureskele” se nestemäiseksi. Öljy sulaa ruumiin lämmön vaikutuksesta hyvin nopeasti.
 • Älä niele öljyä, sillä menetelmän nimen mukaisesti öljy “vetää” itseensä haitta-aineita, jotka on tarkoitus saada pois elimistöstä – ei niellä vatsaan.
 • Sylje öljy viemärin sijaan biojätteeseen, sillä öljy tukkii viemäristöä.
 • Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy. Suolavedellä kurlaaminen myös desinfioi kurkkua ja auttaa mahdolliseen kurkkukipuun.
 • Oil pulling ei muuta hammasluusi väriä, vaan valkaiseva vaikutus kohdistuu värjäymiin, joita ruokavalio, tupakointi, punaviini yms. ovat hampaillesi aiheuttaneet. Et siis voi saada paperinvalkoisia hampaita, jos se ei ole hammasluusi luonnollinen väri :)
 • Oil pulling ei yksin riitä pelastamaan purukalustoa ja pitämään sitä kunnossa, vaan sen eteen on tehtävä muutakin. Aloita vaikkapa sokerin karsimisella.
 • Ihka ensimmäisen oil pulling postaukseni löydät TÄÄLLÄ.
 • Toisen oil pulling postaukseni löydät TÄÄLLÄ.

 

Nyt haluan kuulla, onko oil pulling sinulle tuttu. Millaisia vaikutuksia olet huomannut tai mitä vaikutuksia odotat siltä?

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

23 Responses

 1. Olen kokeillut oil pullingia satunnaisesti aiemminkin, mutta se on aina syystä tai toisesta päässyt tippumaan aamurutiinien joukosta. Nyt olen purskutellut viikon ajan joka aamu 10-20 minuuttia. Mitään silmiinpistäviä tummentumia tms. mulla ei ole ollut, mutta silti väittäisin hampaiden värin “kirkastuneen” ja hampaat tuntuvat selkeästi puhtaammilta ja sileämmiltä koko päivän, ja koko suu raikkaammalta. Ihmettelen, kuinka en aiemmin ole saanut otettua tätä tavaksi! Purskuttelu tuntuu myös mukavalta jumpalta unisille kasvoille. :)

  Miksi muuten juot aamuisin nimenomaan kuumaa vettä?

  1. Kiva kuulla, että olet saanut purskuttelusta otteen ja huomannut myös hyötyjä. Aikansa kun jaksaa tehdä, niin sen jälkeen on vaikea olla ilman.

   Kuuma vesi (ei toki suuta polttava) huuhtelee elimistöä kylmää vettä tehokkaammin ja myös stimuloi ruoansulatuskanavaa aamiaista varten. Itse pidän myös sen lämmittävästä vaikutuksesta etenkin tähän aikaan vuodesta. Jos ei kuuma vesi uppoa, niin sitten suosittelen huoneenlämpöistä (voit antaa seistä lasissa yön yli). Myös sitruunaveden juominen tuo samoja vaikutuksia, mutta tällä hetkellä en halua hörppiä sitä hammaskiilteen säästämiseksi :)

 2. Hei, olen joskus pari vuotta sitten kokeillut ihan mielenkiinnosta, kuten sinäkin, mutta tavaksi se ei jäänyt. Kokeillan nyt uudestaan, kiitos selkeästä postauksesta! Pesetkö tämän lisäksi ihan normaalisti myös hampaat tahnalla ja harjalla? Vai olisiko esim, pesu pelkällä harjalla ja oil pulling hyvä? Et ole hammaslääkäri, ymmärrän :) mutta ehkä sinulla on kokemuksia/tietoa… Hyvää joulunaikaa!

  1. Pesen aivan normaalisti tahnalla ja sähköhammasharjalla sekä lisäksi lankaan iltaisin. Hammastahnoista suosin Weledaa ja Salutemia. Käytän muutenkin luonnonkosmetiikkaa, joten suussanikin haluan välttää pahimpia kemikaaleja.

   Kiva, että ohjeista oli höytyä ja tsemppiä purskuttelun ottamiseen tavaksi. Aika nopeasti siihen tottuu :) Ja ihanaa joulua sinullekin!

 3. OnkO joku erityinen syy tee oil pulling juuri aamulla? Itse kokyilin ensimmäistä kertaa eilen illalla. Vaatii totuttelua, kun en yleensä purskuttele hampaista ollenkaan. Tämä kuulosti niin hyvältä, että oli pakko kokeilla. Toivottavasti saan purskutteluaikaa lisättyä.

  1. Tässä syyt siihen, miksi suosittelen oil pullingia tehtäväksi mieluiten aamuisin:

   Purskuttelu on kehon “detoxaamista”, joten on suositeltavaa, ettei kehon tarvitse silloin keskittyä ruoan sulattamiseen ja lähtökohta on paaston (eli yön) aikainen tila. Jotkut myös kokevat purskuttelun aktivoivan kehoa niin, että myöhään illalla tehtynä se vaikuttaa unen saamiseen. Itse olen tykästynyt aamupurskutteluun, koska se tuo ihanan puhtaan olon suuhun koko päiväksi ja suojaa hampaita tulevilta happohyökkäyksiltä.

   Toki ilta on parempi kuin ei mitään, joten tee sen mukaan, kun päivärytmiisi sopii. Myös purskutteluajan pituudesta voi joustaa, ja useimpien kohdalla se on niin, että aluksi kannattaa totutella ihan muutamalla minuutilla ja pidentää pikkuhiljaa. Tämä ei tosiaan ole kovin tiukkapipoista hommaa :)

   PS. Aihe on herättänyt paljon kysymyksiä, joten jos jokin arveluttaa, suosittelen, että lukaiset kommentteja näiden postausten lopusta:
   https://leeniviio.com/2013/09/13/valkoiset-hampaat-luonnollisesti/
   https://leeniviio.com/2014/05/14/valkoiset-hampaat-luonnollisesti-tilannepaivitys-oil-pulling-ohjeet/

 4. Minua harmittaa ihan hirveästi koska kokeilin laittaa teelusikallista kookosöljyä suuhun niin aloin yökkäämään niin paljon että piti sylkeä heti pois. En tiedä johtuiko se koostumuksesta,suutuntumasta vai mistä koska kookoksen tuoksu ja maku ei aiheuta mitään ongelmia vaan ihan tykkään siitä. Pitää ehkä aloittaa ihan tosi pienellä määrällä niin jos siihen tottuisi koska olen aika vaikuttunut lopputuloksista luettuani eri juttuja tästä menetelmästä.

  1. Juu aloita pienemmällä määrällä. Moni on sanonut samaa, mutta tottunut parissa viikossa eli älä vielä luovuta :) Itselläni on ollut nyt tauko oil pullingista, koska olen kokeillut viime aikoina paljon puhuttua aktiivihiilitä valkaisijana. Muutaman kk kokeilen jälkeen täytyy sanoa, ettei ole oil pullingin voittanutta eli palaan takaisin siihen! Pidän peukkuja, että sinullekin alkaa tuntua helpommalta :)

 5. Jes, kyllä alkaa sujumaan ja yllättävän nopeasti! Lusikoin pienen määrän ihan suun etuosaan sulamaan niin ettei öljy heti koske kielen keskelle tai muualle suuhun. Vähitellen se liukenee ja pystyy ihan normaalisti purskuttelemaan. Konstit ovat monet ja vaikutus on kyllä ihmeellinen :D

  1. Kiva kuulla! Tuosta vinkistä voi muutkin “yökkijät” hyötyä, kiitos siitä siis :)

 6. Tuli hommattua kookosöljyä miehen päänahan hoitoon ja siitä sitten muita käyttökohteita hakemalla päädyin tänne. Heti piti tehdä koepurskuttelu vaikka ilta onkin. Ja olen kovin vaikuttunut suutuntumasta mikä jäi. Huomisaamusta lähtien otan tavaksi ja taidanpa seuraavalla kauppareissulla hommata myös luonnonmukaista hammastahnaakin. Ja aion ihonhoitoon itsellekin kookosöljyn ottaa ja varmaan deodorantin tilallakin pitänee testata. Ihan intopiukeena täällä olen ja ällistelen miksi en aikaisemmin ole tätä monikäyttöisiä tuotetta hoksannut.

  1. Nyt on neljä aamua purskuttelua takana ja eron huomaa jo nyt selvästi. Hampaat on vaaleammat ja puhtaan tuntuiset koko päivän. Olen muutenkin hölväillyt ton öljyn kanssa. Deodoranttikäyttö aloitettu ja naama/vartalorasvana käytetty ja aurinkoa myös otettu kookosöljyn suojaamana. Ei moitteen sanaa mistään. Tai no koukuttavuudesta ehkä.

   1. Sheivausta kokeiltu. Jestas miten siloiset sääret. Eipä tarttenu erikseen rasvailla. Tuntuu vaan jäävän terän aikas tikeästi kiinni tuo öljy. Huuli-/käsirasvana ihana, jostain pitäis vaan nyt kehittää joku ihan mini purkki käsilaukussa pidettäväksi.

    1. Totta, terä pitää puhdistaa huolella. Suosittelen rasvaa liuottavaa nestettä (esim. tiskiaine). Hammasharja hyvä apuväline (haha ei toki sama kuin, millä hampaat pesee). Itse en tykkää käyttää rasvana päivisin, sillä mielestäni ei imeydy riittävän hyvin. Oma suosikkini on öljytä koko vartalo ennen suihkua, jolloin iho on ihanan pehmeä suihkun jälkeen. Tuo öljyäminen on myös ihanan rentouttavaa puuhaa :)

 7. Oil pulling ollut nyt aamurutiineissa mukana muutaman viikon ajan. Aloitin sen, koska kärsin poskiontelotulehduksista ja kun vaivat jatkuu, kaikki keinot on kokeiltava. Nyt purskuttelen noin 3 kertaa viikossa. Hampaat on valkoisemmat mutta mitään muuta eroa en huomaa, sillä samalla olen alkanut paremmin pitämään myös huolta ikenistä ja käytän säännöllisesti hammasväliharjaa myös. Poskionteloissa en myöskään huomaa eroa, nyt on lämpösempi, joten vähemmän jomottaa. Katsotaan syksyllä taas ja toivotaan parasta.:)

  Kookosöljy on nyt myös löytänyt ruuanlaittoon tiensä. Käytän sitä esim munakokkeleiden paistirasvana ja ai että, mikä hyvän maun se antaa niihin! :)

  Atooppinen ja ruusufinnistä kärsivä naamani taas ei kookosöljystä välitä mutta vartalolla se toimii.

  1. Toivottavasti saat poskiontelotulehdukset kuriin, ja kiva, että olet huomannut hyviä vaikutuksia ainakin hampaisiin. Kaikkien kasvoille kookosöljy ei tosiaan sovi ja itse huomaan, että paras se on puhdistukseen eli niin, että sen pyyhkii/pesee lopuksi pois. Vartalolle toimii paremmin, mutta sa hieroa hyvin, jotta imeytyy :)

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat