Terveellistä purtavaa Tukholmassa (osa II)

Nyt on jälleen aika antaa muutama ravintola- ja kahvilasuositus. Tällä kertaa – tai itse asiassa jälleen – Tukholmasta. Tässä aiempi postaukseni Tukholman ravintolatärpeistä, joita kaikkia voin edelleen suositella lämmöllä (huom: Hermans remontissa ainakin kesäkuuhun saakka).

 

Lista saa nyt täydennystä muutamasta uudesta suosikistani, joiden joukosta löytyy muutama oikeastikin uusi paikka. Nämä sopivat niille, joiden etsivät vatsantäytettä keskustan ja Östermalmin alueilta. Ja kyllä, tälläkin kertaa ollaan tyydyttämässä ennen kaikkea lounasnälkää tai haukkaamassa pientä purtavaa – ei etsimässä tunnelmallista kynttiläillallista. Siihenkin Tukholmsta löytyy loistavia paikkoja, mutta jätetään ne toiseen postaukseen.

 

 

Yogayma (Jungfrugatan 8)

 

Tämä aivan Östermalmin torin lähellä sijaitseva ravintola toimii joogastudion ja joogakaupan yläkerrassa, mutta sekaan mahtuu hyvin, vaikka jooga ei harrastuksiin kuuluisikaan.Lounasvaihtoehtoja on neljä, joista kaikki anasaitsevat suosituksen: Päivittäin vaihtuva annos on kalaa tai kanaa lisukkeiden kera. Raw-annos on runsas salaatti raakojen cashewpohjaisten falafelpyöryköiden kera. Intialainen lautanen (Veckans Thali) sisältää mm. linssimuhennosta ja erillaisia lisäkkeitä. Nejäntenä vaihtoehtona on päivän keitto, jonka oheen kuuluu vihersalaattia (pinaattia, rukolaa, tammenlehvää).

 

Annokset ovat jo itsessään runsaita (keittoa saa santsata), ja mutta suurempikin nälkä lähtee varmasti, nimittäin jokaiseen annokseen kuuluu leipää (myös gluteenitonta) sekä hummusta ja kermaviilidippiä – sekä kahvi / chai-tee. Mikäli sää sallii, ravintolasta pääsee sisäpihan kattoterassille, joka on ihanan hiljainen spotti kaupungin hälyn keskellä.

 

Huom: Lounasta tarjoillaan arkisin klo: 11.30-14.00. Keittolounas saatavilla klo: 11-16.  Tarjolla on myös aamiaista mm. raakaherkkuja sekä smoothie-juomia.

 

Café Fresco (Grev Turegatan 10)

 

Tänne päädyin luettuani riittävän monta kertaa Lindan hehkutukset paikan salaateista. Olihan ne kokeiltava ja onneksi kokeilin! Täydet kymmenen pistettä sekä raaka-aineista, annosten koosta että vaihtoehdoista – erilaisia salaatteja kun on listalla yksitoista, joista kaikki kokeilemani ovat olleet maukkaita.

 

Miinuksena täytyy todeta, ettei paikka itsessään ole kovin viihtyisä. Herkulliset salaatit onneksi kompensoivat tilanteen. Lisäksi kauniilla ilmalla voi istua terassilla, kivasti suojassa liikenteen melulta (Grev Turegatan on kävelykatu).

 

Pepstop (Riddargatan 3)

 

Aivan Frescon lähellä sijaitseva, vastikään avattu Renée Voltaire -tuotemerkkiä myyvä “health food” kauppa ja ravintola. Raaka-aineet ovat luomua, mahdollisimman vähän prosessoituja sekä ilman turhia lisäaineita. Tarjolla aamiaista, lounasta, makeita herkkuja sekä syötävää pikkunälkään. Paikan keulakuvana ovat itse puristetut mehut sekä niistä koostuvat detox-paketit.

 

Huom: Täysin vegaaninen. Asiakaspaikkoja on melko vähän, joten ruuhka-aikaan suosittelen take awayta.

 

B

 

StrÅ (Klarabergsgatan 50, Åhlens City)

 

Viime syksynä Åhlens City -tavarataloon avattu avattu “juicebaren”, joka tarjoaa tuorepuristettujen mehujen lisäksi tuorepuuroja sekä wrapeja. Raaka-aineet ovat monelta osin luomua ja vaihtoehtoja löytyy myös gluteenitonta ja maidotonta etsiville. Punaista lihaa eikä laktoosia sisältäviä annoksia ole listalla lainkaan.

 

Annokset voi nauttia paikan päällä, mutta tämä on hyvä vaihtoehto myös take awaytä kaipaavalle. Listalla on myös 1-3 päivän mehupakettaja, joiden avulla voi toteuttaa mini-detoxin.

 

Huom: Wrap-leipä ei ole gluteeniton, mutta täytteet ovat. Ikävä kombo niille, jotka eivät syö gluteenia.

 

Blueberry (useita sijainteja)

 

Nopeaa evästä astetta terveellisemmin. Listalla smoothie-juomia, tuorepuristettuja mehuja, täytettyjä leipiä, salaatteja, keittoa sekä raakaherkkuja. Itse turvaudun tähän vain, jos muuhun ei ole aikaa, mutta jotain taikaa paikassa on oltava; Ketju on onnistunut levittäytymään Tukholmassa viiteen sijaintiin, joista ainakin NK:lla sijaitsevaan pisteeseen saa usein jonottaa. Jos kaipaat rauhallisempaa ympäristöä ja haluat varmistaa istumapaikan, suuntaa Blueberryn Östermalmille (Sibyllegatan 15).

 

Huom: Osa smoothieista on omaan makuuni varsin makeita, mutta “terveellisen makuista” kammoavalle veikkaan niiden olevan hyvä valinta.

 

Naked (Stureplan 4, Sturegallerian)

 

Tätä en ole vielä itse kokeillut, mutta vaikuttaa varsin samanlaiselta konseptilta kuin Blueberry. Tarjolla gluteenittomia ja maidottomia vaihtoehtoja, mutta rajoiteutusti. Hyvä vaihtoehto, jos tarvitsee napata mukaansa jotain karkkipussia tai hampurilaista terveellisempää, mutta ei ole kaipaa “terveyshifistelyä”.

 

Huom: Sturgalleriassa toimiva piste toimii take away -periaatteella (ei asiakaspaikkoja).

 

 

Joe & the Juice (useita sijainteja)

 

Moni on varmasti tähän mehubaariketjuun matkustaessaan törmännyt, ja uskallan veikata, että se rantautuu pian myös Suomeen. Tuorepuristettujen mehujen lisäksi listalta löytyy smoothie-juomia, salaatteja ja täytettyjä leipiä. Mainitsemisen arvoista on, että smoothiet (tai ‘shakes’, kuten listalla lukee) koostuvat vain 1-3 raaka-aineesta. Siitä voi kukin ottaa inspiraatiota myös kotiin, jos monimutkainen väkertely blenderin äärellä ei innosta.

 

Sattva Naturbakeri (Stora Nygatan 6)

 

Nimensä mukaisesti leipomo eli varsinaista ruokaa ei täältä saa. Sen sijaan sitäkin herkullisempia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Se, mikä saa itseni piipahtamaan paikalla, on Sattvan gluteenittomat, maidottomat ja sokerittomat leipomukset. Kaikki Sattvan tuotteet ei ko. kriteerejä täytä, joten kannattaa tarkistaa, mitä tilaa.

 

Pieni ja varsin vaatimaton kahvila sijaitsee Vanhassa kaupungissa. Lisäksi Sattvan tuotteita on saatavana myös useissa terveyskaupoissa.

 

Huom: Ainakin ennen Sattva löytyi myös Kungsholmenilta, mutta nykytilanteesta en ole varma.

 

 

Näissä vinkeissä riittää nauttimista vähäksi aikaa! Seuraava reissupostaus tuleekin aivan jostain muualta…

 

 

PS.  Kuvasatoa enemmän Instagramin puolella: @leeniviio

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat