Miksi en pääse eroon makeanhimosta?

Suklaalevy keittiön kaapissa ei jätä sinua rauhaan, kunnes olet tuhonnut sen viimeistä murua myöten. Käsi ylös, jos kuulostaa tutulta. Tai lupaatko itsellesi ostaa irtokarkkeja “vain kourallisen”, mutta huomaat käveleväsi kaupasta jättisäkki kädessä…

Tämäkin tapahtuu todella usein: On pinnistelty itsekurin voimalla koko viikon, joten viikonloppuna itsensä saa palkita herkkuvuorella – olihan mennyt viikko stressaava ja terveelliset elämäntavat voi aloittaa taas sinä kuuluisana ensi maanantaina.

Mutta kuten tiedetään, sokerihumalan jälkeen seuraa morkkis, itsesoimaus ja paha olo. Tiedät – ja tunnet – ettei sokeri tee sinulle hyvää, mutta jostain syystä se huutaa sinun nimeäsi jokaisen kulman takana. Tiedät myös sen, mitä lautaselta tulisi löytyä sokerin, piilosokerin, valkoisten jauhojen ja niistä valmistettujen tuotteiden sijaan – mutta terveysoppi ei paljon auta, kun herkkuhimo iskee…

TM 1

Turhautumistasi ei helpota se, että joka tuutista toitotetaan sokerin olevan myrkkyä. Ja onhan se. Tunnet sen omassa olotilassasi (ja lompakossasi!) ja näet varoittavia esimerkkejä ympärilläsi jatkuvasti: Edestakaisin sahaava verensokeri, jatkuva insuliinipommitus, suoliston bakteerikannan häiriöt, hormonien epätasapaino, turvonnut vatsa, salakavalasti ylöspäin hiipivä elopaino, jatkuva väsymys, eloton iho, aiheettomat tunteenpurkaukset, levoton ja ärtyisä mieli…

Kiitos riittää!

Niin totesin itse aikoinaan, kun sokerikoukku ajoi minut päivästä toiseen nopeiden, ravinnetyhjien kaloreiden äärelle. Irtokarkit olivat suurin heikkouteni, mutta makeanhimon nostaessa päätään mikä tahansa rasvaton herkku toi helpotuksen. Kyllä, luit oikein. Tuohon aikaan takaraivooni oli iskostunut valloilla oleva rasvakammo, jonka myötä olin oppinut bongaamaan tuoteselosteista “haitallisen” rasvan kiinnittämättä huomiota (piilo)sokeriin – tai tuotteen laatuun ylipäätänsä.

Ei ihme, että sokerihammasta kolotti! Mutta ei kolota enää. Vilpittömästi voin sanoa, etten edes muista, milloin suuhuni olisi viimeksi eksynyt irtokarkkeja tai muita ravinneköyhien kaloreiden ilmentymiä.

Kyse ei ole rautaisesta itsekurista tai siitä, että kieltäisin itseltäni herkuttelun ja eläisin mauttomalla, hajuttomalla ja ilottomalla ruokavaliolla. Itse asiassa herkuttelen joka päivä – niin ruoalla kuin elämällä. Sokeri sen sijaan kykenisi parhaimmillaankin toimimaan vain hetkittäisenä piristysruiskeena tai lohtuna. Ei ratkaisuna.

TM 2

Kuuluuko kiitos karkkilakoille? Ei. Päinvastoin.

Yksikään aloittamani karkkilakko ei päättynyt hallittuun suhteeseen sokerin ja minun välillä. Enkä yhtään ihmettele, jos(?) ne eivät ole sinullakaan toimineet. Lakot kun eivät tuo pysyviä tuloksia. Piste.

Mikä sitten tuo?

Oma kokemukseni ja vuosien työ makeanhimosta kärsivien asiakkaiden auttamiseksi on tehnyt erittäin selväksi, että makeanhimo ei taltu kikka kolmosin. Ei lakoin. Ei pikakuurein. Ei kieltämällä eikä hammasta purren itsekurin kanssa taistellen. Kyseisiä keinoja näkyy kyllä tarjottavan jopa ammattilaisten taholta, joten en ihmettele, jos olet niihin tuloksetta tarttunut.

Makeanhimon voittaminen edellyttää, että oireen sijaan tartut ongelman syyhyn – tai oikeastaan syihin. Makeanhimoa ei voi taltuttaa pelkällä vihersmoothiella tai päivittäisellä puolen kilon kasvisannoksella. Ruokavalio on toki tärkeä osa sokerikierteen katkaisemista, mutta se kattaa vain yhden osan ratkaisua.

Kaikkihan me tiedämme, miten tulisi syödä. Miksemme sitten tee niin? Miksi kerta toisensa jälkeen koet epäonnistuvasti asiassa, jonka pitäisi olla erittäin yksinkertaista?

Olet varmaan kuullut: “Lopetat vain sokerin syömisen ja sillä selvä.” Niin sanoo henkilö, joka ei ymmärrä tilannettasi. Joka ei itse ole kokenut järkisyiden ulkopuolelle ulottuvaa makeanhimoa. Kokemukseni perusteella uskallan väittää, että heitä on vähemmän kuin meitä, jotka tietävät ja tuntevat, kuinka herkkuhimo vie helposti mennessään.

TM 4

Tämä on syy, miksi olen sokerikoukusta päästyäni levittänyt aktiivisesti makeanhimon voittamisen ilosanomaa. Makeanhimosta voi ja kannattaa päästä eroon! Sen eteen on tehtävä työtä – aivan kuten minkä tahansa elämäntapamuutoksen – mutta se myös palkitsee.

Olen onnellinen, jokaisen muutoksen tehneen puolesta, sillä tiedän, miten merkittävästä asiasta on kyse. Tässä muutama kokemus kurssilleni osallistuneilta:

”Olo on kevyempi, puhdistunut ja tasapainoinen. Ei ole tullut sellaista ärtymystä tai mielialojen vaihtelua mitä tuli usein kun napsin välipalaksi jotain sokeripitoista. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin. Parasta oli Leeni ja hänen asiantuntemuksensa. Kurssi oli monipuolinen ja hyvin tehty. Huomasi, että aiheeseen oli perehdytty kunnolla. Suosittelen kaikille, joilla makeanhimo karkaa helposti käsistä. Ja heille, jotka haluavat pitää itsestään parempaa huolta. Kiitos, kurssi oli koko rahan arvoinen!”

– Laura, 31 vuotta

”Olen pirteämpi, iho on jotenkin kimmoisampi (ehkä turvotus ja pöhötys on hävinnyt), kehotietoisuus on kasvanut, alan vähitellen päästä sinuiksi suolistoni kanssa. Olen ollut ilman karamellia koko ajan ja sokerisia tuotteita syönyt todella vähän. Yksi tärkein oppi oli ymmärrys sille, miksi karamelleista salmiakki on ollut minulle “the Thing”.

– Minna, 48 vuotta

“Mieli on selkeämpi ja kehossa on ikään kuin puhtaampi olo. Parasta kurssissa asiantunteva ja monipuolinen opastus, jota oli juuri sopivasti. Kiitos, että teet tätä työtä!”

– Nainen, 44 vuotta

TM 3

Jos sinusta yhtään tuntuu, että nyt on aika karsia turha sokeri. Katso nämä:

Maksuton Sokeriton kauppareissu -opas

Tehokas Taltuta makeanhimo -verkkovalmennus

Muiden kokemuksia makeanhimosta irtautumisesta

 

♥ Leeni

Seuraa minua myös: InstagramissaFacebookissa ja Bloglovinissa

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat