Valkoiset hampaat luonnollisesti – tilannepäivitys + oil pulling ohjeet

Viime syksynä kirjoitin postauksen, kuinka valkaista hampaat luonnollisesti (*edit: ks. myös uusin postaus täältä). Kirjoitus perustui omakohtaiseen kokemukseeni auyrvedisestä oil pulling -menetelmästä, jonka sanotaan parantavan suun terveyttä ja puhdistavan kehoa.

Postaus innosti monet kokeilemaan oil pullingia (tuttavallisemmin öljypurskuttelua) ja herätti paljon kysymyksiä ja kommentteja kokeilujen tiimoilta. Kiitos kaikille kommentoijille. Kokemusten lukeminen on ollut mielenkiintoista.

Postauksesta on tovi, joten moni on kysellyt, purskuttelenko edelleen, millä tavalla ja mitkä ovat pitkän ajan tulokset. Epäilemättä nyt on korkea aika summata yhteen omat kokemukseni sekä kirjoittaa päivitetty versio oil pulling -ohjeista.

Eli kyllä, öljypurskuttelen edelleen. Alkukevääseen saakka miltei joka aamu, mutta viimeisen kuukauden aikana olen pitänyt taukoa huomatakseni mahdolliset purskuttelun lopettamisen tuomat muutokset. Oil pullingin hyödyt itselleni ovat olleet samoja kuin jo edellisessä postauksessa kirjoittelin. Eli vähentynyt plakki, terveet ikenet ja vihlonnan loppuminen – sekä bonuksena valkoiset hampaat. Aiemmin myös hammaskivi oli satunnainen seuralainen, mutta ei enää. Jo olemassa oleva hammaskivi lohkesi suurimmaksi osaksi pois eikä uutta ole tullut. Vaikutuksista muuhun kehoon en osaa sanoa, koska mitään ”akuuttia” ongelmaa ei alunperinkään ollut.

 

 

Kävin myös noin kuukausi sitten hammaslääkärissä saadakseni ammattilaisen arvion tilanteesta, eikä ainakaan mitään haittaefektejä ollut havaittavissa. Samaan hengenvetoon tahdon kuitenkin huomauttaa hampaille aiheutuvasta terveellisen ruokavalion haasteesta; happamat kasvikset, marjat ja hedelmät sekä niistä puristetut mehut heikentävät kiillettä. Moni myös aloittaa aamunsa sitruunavedellä ja ottaa omenaviinietikkaa ruoansulatuksen tueksi – hyviä tapoja muulle keholle, mutta hampaille ei. Kohtuus siis myös niissä. Haittaefektiä voit vähentää ajoittamalla happamien kasvisten yms. syömisen muun aterian yhteyteen, huuhtelemalla hampaat vedellä syömisen päätteeksi ja toki pitämällä hampaista myös muuten huolta.

Entä mitä olen huomannut pitäessäni taukoa oil pullingista? Selvin ero on ienten herkistyminen lankaamisen yhteydessä ja ”likaisemman” tuntuinen suu. Öljypurskutteluun jää todellakin koukkuun, koska tunne suussa on sen jälkeen koko päivän parempi – ikään kuin hampaat hylkisivät kuonaa (kokeile, jos et usko!) Bakteerien tasolla asiasta on myös tutkimusnäyttöä: Oil pulling puhdistaa suuta ja estää kariesta (eli hammasmätää) aiheuttavan streptokokki-bakteerin kasvua. Hampaideni väri on pysynyt aika hyvin valkoisena ja hammaskivi kurissa, mutta selkeämmät erot on varmasti havaittavissa vasta pidemmän tauon jälkeen.

Mitä purskuttelurutiiniini nykyisin kuuluu ja mitä suosittelen. Tässä päivitetyt oil pulling -ohjeet:

  • Tee oil pulling ensimmäiseksi aamulla ennen kuin syöt mitään. Harjaa kuitenkin ensin hampaat. Jos (sitruuna)vettä haluat aamun aloitukseksi juoda, voit tehdä sen harjauksen jälkeen ennen oil pullingia. Harmia et saa aikaan purskutellessasi vaihtoehtoisesti muulloin kuin aamulla, jos se ei jostain syystä sovi aikatauluusi.
  • Ota 1 tl–1 rkl kylmäpuristettua kasviöljyä suuhusi. Seesamiöljy on perinteisin vaihtoehto ja erään tutkimuksen mukaan myös tehokkain. Sen maku on myös neutraali (huom älä käytä paahdettua seesamiöljyä!) Myös kookosöljy toimii ja on maultaan meillyttävä. Kommenttien perusteella myös oliiviöljy on OK. Aloita pienellä määrällä välttääksesi etomisefektin.
  • Purskuttele öljyä huolellisesti noin. 15 minuuttia, ja huolehdi, ettet niele vahingossa öljyä. Voit aloittaa myös lyhyemmästä ajasta ja pidentää totuttuasi rutiiniin. Muiden aamutoimien hoitaminen purskuttelun yhteydessä sujuu loistavasti.
  • Sylje öljy biojätteeseen. Öljy (kuten kaikki rasva) kerääntyy putkistoon, joten tässä kodassa valitse fiksusti.
  • Puhdista suu bakteeripitoisesta öljystä purskuttamalla vedellä huolellisesti. Suosittelen lämpimästi myös kieliharjan / -kaapimen käyttöä, jotta kieli todella puhdistuu. Hanki se hampaidenhoitovälineistöösi viimeistään nyt.
  • Bonuksena voit huuhdella suun vielä suolavedellä. Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy. Itse käytän puhdistamatonta merisuolaa, mutta uskon tässä minkä tahansa suolan tehoavan.
  • Hampaiden peseminen lopuksi ei ole välttämätöntä – teithän sen jo heti alussa. Jos kuitenkin kaipaat makusyistä harjausta myös loppuun, kevyt käsittely riittää. Hammastahnoista oma suosikkini on herkkäsuisimmillekin sopiva Salutem, joka ei sisällä muuta kuin natriumfluoridia, xylitolia ja luonnon betaiinia. Saatavana myös fluoriton tahna, jos sellaista preferoi.

 

oilpulling

 

Onko oil pulling sopiva lisä sinun rutiineihisi? Kokeile, niin tiedät. Viisitoista minuuttia päivässä ei ole iso uhraus, etenkin jos/kun palkintona on terve ja valkoinen hymy. Toki hampaiden ja suun terveydestä kannattaa huolehtia myös muulla tavoin fiksuja ruokavalintoja unohtamatta.

Entä kannattaako hampaat valkaista kemiallisten valkaisujen sijaan tällä menetelmällä? Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja kävi aiheen tiimoilta haastattelemassa myös minua. Insertti löytyy täältä kohdasta 3:30 eteenpäin. Jokseenkaan en ole yllättynyt, ettei kemiallisia valkaisuja tarjoava suuhygienisti nähnyt oil pullingia hyödyllisenä ;-) Myös vetyperoksidin turvallisuudesta voi kukin tehdä omat johtopäätöksensä. Niin tai näin, hymy kaunistaa ketä tahansa, on rivistö minkä värinen tahansa. Eikös?


 

 

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!