Oluthiivahiutaleet – kasviperäinen juuston korvaaja + ravinnepommi

oluthiivahiutaleet

Kaipaatko juustolle korvaajaa? Jotain erittäin ravinnerikasta ja herkullista lisää ruokavalioosi? Itse olen sen suurkuluttaja, sillä ytimekkäästi sanottuna: rakastan sen makua – enkä laita pahitteeksi myöskään sen huikeita ravintoarvoja. Kyse on oluthiivahiutaleista eli toiselta nimeltään ravintohiivahiutaleista (engl. nutritional yeast). Jos olet tässä vaiheessa yhtä kysymysmerkkiä, jatka lukemista.

Tärkein ensin; älä hämäänny oluthiivan nimestä. Kyseinen tuote ei liity olueen eikä se myöskään käyttäydy elimistössä hiivan lailla. Jos niin olisi, en sitä todellakaan suosittelisi.

Mistä sitten on kysymys?

Olut- eli ravintohiivahiutaleet valmistetaan saccharomyces cerevisae -hiivasta (eri laji kuin hiivaongelmien yleisin aiheuttaja, candida albicans -hiiva). Hiutaleet ovat inaktivoituja eli ne käsitellään siten, etteivät ne aktivoidu ruoansulatuskanavassa eivätkä täten aloita käymistä myöskään ruoanvalmistuksessa. Oluthiivan avulla et siis saa pullaa nousemaan etkä vatsaa turpoamaan.

oluthiivahiutaleet 1

Laadukkaassa tuotteessa käsittelyprosessi on niin hellävarainen, että sen tärkeät ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin. Ravitsemuksellisesti oluthiiva on ennen kaikkea hyvä B-vitamiinien ja sinkin lähde. B-vitamiinien runsas saanti on tarpeen erityisesti stressaantuneille henkilöille ja sinkki puolestaan loistava apu mm. iho-ongelmiin. Täytyy myös mainita, että oluthiiva on proteiini- ja kuiturikas; proteiinia sitä on noin puolet ja kuitua viidennes.

Ravintorikas tarkoittaa tässä tapauksessa myös herkullisuutta. Kuten jo alussa totesin, rakastan sen makua – enkä ole ainoa. Oluthiivaa tuntuu kuuluvan etenkin kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavien perusrepertuaariin, sillä sen avulla ruokaan saa juustoon vivahtavaa makua ilman maitotuotteita. Juustoa kun ei ihan jokaiselle aterialle kannata lisäillä – ei edes sekasyöjien.

Jotkut kuvailevat makua myös pähkinäiseksi, ja itsekin sen tavoitan. Omaan suuhuni oluthiivan maku on kyllä vielä parempi kuin juuston tai pähkinöiden, joten ei ihme, että purkki kuluu taloudessamme varsin nopeasti.

Enköhän nyt ole vakuuttanut sinut kokeilemaan tätä superainetta itse. Mihin se sitten sopii ja miten sitä käytetään?

Oluthiivaa myydään hiutaleina, tuotteesta riippuen isompina tai pienempinä (myös jauheeseen olen törmännyt). Koostumuksen puolesta se sopii siis loistavasti ripoteltavaksi ruokien päälle – vähän kuin parmesanraaste. Lisäksi, kun lisäät sitä ruokaan vasta ruoan kypsentämisen jälkeen, varmistat etteivät sen kuumuudelle herkät vitamiinit (kuten foolihappo) tuhoudu.

Hyvä päiväannos on 1-2 rkl, mutta myönnän, että ainakin itselläni sitä menee usein runsaamminkin – eikä se tosiaan haitaksi ole, kyse kun on sataprosenttisesta ruoasta.

Tässä muutama tarkempi käyttövinkki:

  • Salaattien päällä
  • Kasvissosekeittojen päällä
  • Leivän päällä muussattuna avokadon kanssa
  • Pastan seassa (korvaa pasta kesäkurpitsasuikaleilla)
  • Tahnojen joukossa (esim. hummuksessa ja guacamolessa)
  • Itsetehdyssä alaatinkastikkeessa (oliiviöljy + sitruunamehu + dijon-sinappi + oluthiiva)

 

Hetken jo ehdin ihmetellä, enkö ole oluthiivahiutaleita muka aiemmin blogissani hehkuttanut, mutta sitten löysin tämän postauksen. Sieltä löytyy leviteresepti oluthiivalla höystettynä. Hyvästi margariini-juustoleivät – leivälle laitetaan tänä kesänä tätä.

oluthiivahiutaleet 1

Nyt siis oluthiivaostoksille! Täältä löydät laadukkaan tuotteen, johon itse ihastuin saatuani sen kokeiluun. Monien valmistajien oluthiivoja maistaneena voin lämpimästi suositella tätä niin maun kuin koostumuksen puolesta (suht iso hiutalekoostumus).

Kannattaa samalla kurkata myös 30 % synttäritarjoukset, joita Fitnessfirst-verkkokauppa tarjoaa koko toukokuun ajan. Nyt suosittelen tarttumaan mm. kookosöljyyn, chiaan, MCT-öljyyn ja gluteenittomiiin lisukkeisiin.

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!