Proteiinipitoinen kasvissosekeitto

kasvissosekeitto

Kuten viime postauksessa kerroin, on pieni tiitiäisemme syntynyt. Ajankäyttö on luonnollisestikin nyt hyvin erilaista kuin ennen lasta, joten todella nopeille arkiresepteille on ollut käyttöä.

Ruokafilisofiaani on tosin jo entuudestaan kuulunut helppous, joten sen puolesta samoilla linjoilla mennään edelleen. Uskon, että ruudun sillä puolen on myös vaivattoman ruoanlaiton arvostajia, joten päätin laittaa jakoon kaksi reseptiä, jotka luonnistuvat kiireisimmältäkin kokkaajalta.

Ensimmäinen resepti on proteiinipitoinen sosekeitto. Sen taika piilee proteiinipitoisessa kvinoassa ja hamppuproteiinissa. Kvinoaa en ole aiemmin mieltänyt keittoainekseksi lainkaan. Onneksi jääkaappimme oli eräs ilta niin tyhjä, että mielikuvitukselliselle ratkaisulle oli tilausta. Ilman kvinoaa tämä keitto olisi pitänyt nälkääni tuskin tuntia kauempaa…

Hamppuproteinia lisäilen ruokien sekaan usein, sillä se on helppo kasviproteiinin lähde ja lisäksi superterveellistä. Käytössäni on ollut jo vuosikausia Foodinin hammpuproteiini, jonka laatuun voi luottaa.

Foodinin hammpuproteiini tulee Saksasta ja on ominaisuuksiltaan hamppua parhaimmillaan:

 • Tuotetaan luonnonmukaisesti
 • Tuotetaan kylmäpuristamalla, mikä ei tuhoa kuumennukselle herkkiä vitamiineja ja rasvahappoja
 • Sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita elimistö ei itse osaa valmistaa eli ne on saatava ravinnosta
 • Sisältää 51 % proteiinia, joista suurin osa hyvin imeytyvää edistiiniä
 • Sopii useimmille allergikoille, toisin kuin esim. soija- tai heraproteiini
 • Runsaasti terveellisiä monityydyttämättömiä rasvahappoja; omega-6 ja omega-3 rasvahappojen suhde hyvä
 • Loistava kuidunlähde; painosta viidennes ravintokuitua
 • Sisältää 21 % hitaasti imeytyvää hiilihydraattia

kasvissosekeitto 1

Miten tämä keitto pelastaa arjen?

Sen lisäksi, että keitto on ravitseva ja täyttävä, valmistuu se ennakoimalla muutamassa minuutissa. Ennakointi tarkoitaa tässä tapauksessa kvinoan ja bataatin kypsentämistä etukäteen isompi erä. Itselläni on miltei aina jääkaapissa noita kahta lempiraaka-aineittani valmiiksi keitettynä.

Täten niiden kypsymistä ei tarvitse odotella, ja kiireessäkin tulee syötyä fiksusti. Muut keiton raaka-aineet ovat eivät vaadi kypsentämistä, vaan ne heitetään sekaan sellaisenaan.

Vinkki:

Kvinoa ja bataatti eivät suinkaan ole ainoita terveellisen ruokavalion aineksia, joita kannattaa kypsentää kerralla isompi satsi jääkaappiin / pakastimeen odottamaan. Sama toimii hyvin mm. pavuille, linsseille, kikherneile, riisille ja juureksille. Ne säilyvät parisen päivää jääkaapissa ja pakastimessa kauemmin.

Perunastakin saa vähemmän verensokeria heiluttavan ja painonhallinnalle suotuisamman, kun sen syö kertaalleen jäähdytettynä, koska tuolloin osa perunan hiilihydraateista muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka ei imeydy ruoansulatuksessa (aiheesta lisää TÄÄLLÄ).

Huom: Muistathan kuitenkin, ettei samaa satsia mitään ruokaa ei kannattaa kuumentaa ja jäähdyttää useita kertoja haitallisten bakteerien lisääntymisen vuoksi. Eli ota käyttöön vain se määrä, jonka kerralla syöt. Sitä helpottaa pakastaminen annosrasioittain.

kasvissosekeitto 2

Proteiinipitoinen kasvissosekeitto yhdelle

n. ½–1 dl vettä
1 dl kypsää kvinoaa
1 keitetty pienehkö bataatti
1 porkkana
10 cm kesäkurpitsaa
pieni pala inkivääriä
puoli mitallista hamppuproteiinia* (n. 35g)
n. 3 rkl ravintohiivahiutaleita
mustapippuria
yrttisuolaa (Herbamare)

Kuumenna etukäteen keittämäsi kvinoa ja bataatti kattilassa veden kera. Kaada seos benderiin ja lisää sekaan kuorittu ja paloiteltu kesäkurpitsa, porkkana ja inkivääri + mausteet. Pyöräytä samettisen sileäksi. Lisää kiehuvaa vettä sen mukaan, kuinka paksun keitosta haluat. Tarkista maku.

Ravintohiiva antaa keittoon ihanan juustoisen/pähkinäisen maun, joten itse lisään sitä sekaan usein runsaammalla kädellä. Ravinto – eli oluthiivahiutaleista olen kirjoitellut enemmän TÄÄLLÄ. Myös hamppuproteiinia voit halutessasi laittaa enemmänkin, mutta älä pelästy, jos se värjää keiton vihreäksi ;)

Lisää keiton päälle halutessasi siemeniä. Omia suosikkejani ovat kurpitsansiemenet, mutta niissäkin on eroja! Foodinin itävaltalaiset kurpitsansiemenet ovat aivan eri luokkaa kuin kiinalaiset kaverinsa. Laatueron sekä näkee (isoja, voimakkaan värisiä) että maistaa (vahva, mutta samalla pehmeä maku).

Lopuksi vielä muutama lisävinkki hamppuproteiinin käytölle:

 • Sopii kasvissosekeittojen lisäksi erinomaisesti muhennoksiin ja suolaiseen leivontaan
 • Kokeile myös smoothieissa ja puuroissa. Jos hamppuinen maku tökkii, laita kaveriksi vahvoja makuja, kuten mustaherukoita ja raakakaakaojauhetta
 • Jos käytät urheilusuorituksen yhdessä / ennen / jälkeen lisäproteiinia, kannattaa hampun sijaan valita riisi- tai heraproteiinia, sillä korkean kuitupitoisuutensa vuoksi hamppuproteiinin aminohapot siirtyvät elimistön käyttöön hitaasti

 

Iloista arkea!

♥ Leeni

*Tuote saatu yhteistyönä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat