Kvinoarisotto – terveellistä pikaruokaa

kvinoarisotto

Terveiset remontin keskeltä. Pieni vauva ja täysi remppakaaos eivät ole se helpoin lähtökohta terveelliseen kokkailuun, mutta näemmä silti voi onnistua. Eilen tein kiljuvaan nälkääni todella nopean kvinoarisoton, josta tuli niin hyvää, että jaan reseptin myös teille.

Annos syntyi alle kymmenessä minuutissa, sillä kvinoan olin keittänyt edellisenä päivänä etukäteen. Suosittelenkin lämpimästi, että pidät jääkaapissa tai pakkasessa kypsennettynä esim. kvinoaa, riisiä, linssejä, papuja kikherneitä yms., jotta aterioiden valmistus sujuu tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

Vaikka tekisit tämän kvinoarisoton alusta saakka eli keittämällä kvinoan, ei aikaa siltikään mene puolta tuntia kauempaa. Samalla kannattaa kuitenkin keittää kvinoaa iso satsi, jotta seuraavalla kerralla säästät aikaa ja vaivaa.

Tämä risotto ei siis sisällä riisiä, vaikka sekin on aivan kelpo raaka-aine. Itse pidän kuitenkin kvinoasta enemmän sekä maun että proteiinipitoisuuden vuoksi.

Mielenkiinnoksi tässä hieman vertailua riisin ja kvinoan välillä:

Kvinoassa on proteiinin lisäksi enemmän kuituja, magnesiumia, rautaa, kaliumia, sinkkiä ja folaattia. Täysjyväriisissä puolestaan enemmän B3-vitamiinia, magaania ja seleeniä.

Molemmat ovat luontaisesti gluteenittomia, ja sopivat terveelliseen, hyvähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Resepti on gluteeniton ja halutessasi täysin vegaaninen. Reseptin mukaisen määrän söin yksin yhdellä kertaa, mutta vähemmän nälkäiset voivat jakaa sen.

kvinoarisotto

Huom: Kuva ei tee oikeutta annokselle, mutta olosuhteiden (eli remonttikaaoksen) vuoksi ei parempaan kuvaussessioon ollut mahdollisuutta…

Kvinoarisotto (1–2 annosta)

1,5 dl kypsää kvinoaa
1 pienehkö porkkana
10 cm kesäkurpitsaa
1 kananmuna tai 1 rkl hamppuproteiinijahetta (tai jätä pois kokonaan)
1–2 rkl ravinto- eli oluthiivahiutaleita
herbamarea maun mukaan
kourallinen tuoretta pinaattia

Jos sinulla ei ole kypsää kvinoaa valmiina, niin keitä se pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta porkkana ja kesäkurpitsa, ja paista niitä hetki (kookos)öljyssä. Lisää sekaan kypsennetty kvinoa, herbamare ja oluthiivahiutaleet. Lopuksi riko sekaan kananmuna (tai korvaa se hamppuproteiinilla tai jätä pois), ja anna hautua välillä sekoitellen muutaman minuutti. Tarkista maku. Annostele lautaselle, lisää tuoretta pinaattia sekä ripottele päälle vielä hieman oluthiivahiutaleita.

Ravinto- eli oluthiivahiutaleet ovat tämän annoksen kulmakivi, joten hanki niitä, jos ei kaapistasi jo löydy. Mikäli et tiedä, mistä on kyse, lukaise tämä postaus.

Jälleen uskallan sanoa, ettei ravitsevan ruoan tekeminen vaadi paljoa, kunhan huolehtii, että kaapeista löytyy raaka-aineita. Nälkäisenä jos alkaa pohtia kokkailemista kauppareissu mukaanlukien on hyvin todennäköistä, että lopputulos on terveellisen annoksen sijaan mikroateria, noutoruoka tai karkkipussi :)

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

One Response

Comments are closed.

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat