Pehmeä vihersmoothie – ketogeeninen ja vhh

sokeriton smoothie

Nyt pääsen jakamaan teille smoothiereseptin, josta tuli heti “ihmiskokeeni” alussa välttämätön osa ketogeenistä aamupalaani. Tai no, monena päivänä se on ollut enemminkin osana (aikaista) lounasta, sillä kuten olen täällä aiemmin kertonut, en ole ketogeenisellä ruokavaliolla kaivannut ruokaa aamuisin.

Aamupalan siirtyminen myöhemmäksi tai sen väliin jääminen on yleistä ketoilijoille – tai sitten aamupala nautitaan rasvakahvin muodossa, joka antaa energiaa (runsaan) rasvalisän ansiosta. Itse en kahvia juo (en rasvalla enkä ilman), sillä olen kofeiinille herkkä, mikä tuli todettua niinä vuosina, kun kahvia join – ja silloinkin vain aamukahvin.

Kofeiinivuoristoradan pois jäämisen olennainen hyöty on myös se, että tunnistan väsymyksen, ja osaan täten priorisoida unta. Eli en ”huijaa” kofeiinilla itseäni virkeäksi tai ajattele voivani valvoa myöhään, koska kahvin voimalla voin selvitä seuraavasta päivästä.

Kofeiini myös estää melatoniinihormonin toimintaa, mikä entisestään lisää väsymystä, jos sen vuoksi uni jää huonolaatuiseksi (kofeiinin puoliintumisaika on 5–7 tuntia, joten jos juot kahvia, tee se mieluiten heti aamulla).

Tarkoitus ei ollut käsitellä tässä postauksessa kahvia tai kofeiinia, joten palataanpas takaisin alkuperäiseen aiheeseen eli smoohiereseptiin, joka sisältää vain minimaalisesti hiilihydraatteja ja sopii sekä ketogeeniseen että vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Miksi haluan jakaa teille juuri smoothiereseptin?

Kuten olen ketogeenisen ihmiskokeeni varreltani aiemmin kirjoittanut, olen kaivannut muutamaa asiaa ruokavaliooni. Rakastan tuoreita kasviksia ja kaikkea raikasta. Ennen ihmiskoetta olin tottunut aloittamaan päivän isolla marjasmoothiella. Ketogeenisellä (etenkin aluksi) on suositeltu hiilihydraattimäärä kuitenkin sen verran matala, ettei siihen marjasmoothie mahdu.

Onneksi se ei tarkoittanut smoothiesta luopumista, sillä kehittelin ketoystävällisen smoothiereseptin, joka on samaan aikaan vähähiilihydraattinen, rasvapitoinen, raikas ja ravitseva.

Haluan jakaa reseptin myös teille, sillä veikkaan, etten ole ainoa, joka kaipaa ketoruokien rinnalle jotain raikasta – etenkin nyt kesäaikana, jolloin keho yleensä kaipaa kaikkea muuta kuin raskasta ruokaa.

Mutta teissä lukijoissa on paljon muitakin kuin ketoilijoita, joten olen huomioinut myös teidät. Tämä resepti on nimittäin muillekin kuin ketoilijoille tai vhh-ruokavaliota noudattaville. Koska…

Moni erehtyy laittamaan smoothieensa vain hedelmiä ja marjoja – ehkäpä jopa hedelmämehua tai -jogurttia, jolloin lopputulos sisältää runsaasti luontaista sokeria (etenkin fruktoosia) ja on hyvin makea.

Marja-hedelmäsmoothiet eivät myöskään pidä nälkää kuin hetken ja saavat verensokerin sahaamaan.

Tämä resepti sopii siis kaikille, jotka toivovat tasaista verensokeria, kylläisyyttä ja poisoppimista turhan makeista mauista.

Vihreisiin tottumattoman ei kannata juosta karkuun, sillä vaikka smoothie kantaa nimeä ”vihersmoothie”, on maku pehmeä ja miellyttävä. Vihersmoothie ei siis automaattisesti tarkoita vetistä tai kitkerää litkua…

Toki koostumukseen vaikuttaa raaka-aineiden lisäksi myös tehosekoittimesi tehot ja terä, joten toivottavasti pääset surauttamaan tätä järeällä masiinalla (tästä voit lukea, mitkä blenderit itselläni on käytössä ja miksi).

sokeriton smoothie

Reseptin voit tehdä pelkillä perusraaka-aineilla. Ne löydät ihan tavallisesta ruokakaupasta. Jos haluat lisätä sekaan muutaman terapeuttisemman raaka-aineen, lue postaus loppuun saakka.

Ja jälleen kerran haluan muistuttaa, että määrät eivät ole gramman päälle, mutta jos teet, kuten reseptissä, makrot ovat: hh 5g / prot 5 g / rasva 33 g / (350 kcal)

Vihersmoothie, keto ja vhh

n. 1/2 kurkku (190 g)
1 avokado (100 g)
n. 30 cm pätkä varsiselleriä (50 g)
peukalon pään kokoiset palat tuoretta inkivääriä ja kurkumaa
1 rkl kookosöljyä (tai halutessasi muuta kylmäpuristettua öljyä)
1/2 sitruuna puristettuna
ripaus suolaa

Halutessasi lisää n. 1/2 dl vettä

Kuori avokado ja poista kivi. Pese kurkku ja varsiselleri. Kurkun voit myös halutessasi kuoria (maistuu neutraalimmalta). Kuori myös inkivääri ja kurkuma. Purista sitruunasta mehu.

Laita kaikki kasvikset tehosekoittimeen ja mittaa sekaan lisäravinteet. Surauta samettiseksi juomaksi.

Huomiot:

  • Kurkku ja sitruunamehu tuovat smothieen mielestäni juuri sopivasti nestettä. Mikäli kuitenkin haluat koostumuksesta ohuemman, lisää joukkoon vettä.
  • Voit myös käyttää makeuttamatonta mantelimaitoa (esim. tätä), joka on ainoa kasvimaito, jossa ei ole imeytyvää hiilihydraattia.
  • Keitä kaveriksi pari kananmunaa, niin nälkä pysyy loitolla pidempään. Kananmunasta saat annokseen proteiinia ja lisää hyviä rasvoja.

Kaipaako smoothie erikoisia superfoodeja?

Ei välttämättä, mutta itse suosin niiden käyttöä harkitusti. Eli jos sinäkin halut lisätä sekaan muutamaa ravintolisää, jotka tekevät reseptistä entistäkin terveellisemmän ja tukevat ketogeenistä ruokavaliota, kurkkaa tämä postaus. Siinä kerron, miksi lisään joukkoon usein mm. luuliemijauhetta ja viherjauhetta (usko minua, maku ei noista kärsi).

 

Mitä kuuluu ketogeeniselle ihmiskokeelleni?

Ketoiluni 5 kk rajapyykki tulee pian täyteen. Omakohtaisia – sekä positiivisia että negatiivisia – havaintojani ketogeenisestä ruokavaliosta ja sen vaikutuksista olen avannut useaan otteeseen instagramin puolella.

Muutama seikka on saanut minut kyseenalaistamaan ketogeenisen sopivuutta omaan tilanteeseeni, joten olen lisännyt ruokavaliooni hiilihydraatteja (kasviksia, marjoja). Mitään hiilarimässäilyä syömiseni ei edelleenkään ole (kuten ei ole vuosiin ollut), joten jos jokin määre ruokavaliolleni pitäisi tällä hetkellä antaa, niin paras termi lienee vhh.

Mutta nuo asiat vaativat aivan oman postauksensa, sillä mietteitä todellakin riittää. Ennen kuin saan ajatukseni koottua tänne, kannattaa Instagram-tilini laittaa seurantaa, sillä siellä kerron kuulumisia aktiivisesti stoorien muodossa.

Jaahan oma lempparismoothiereseptisi! Entä mietityttääkö ketogeeninen tai vhh-ruokavalio?

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!