Sokeriton marmeladi – terveellinen karkin korvaaja (lapsille)

Kuinka korvata sokeri karkkipäivänä? Voisiko karkille olla terveellistä vaihtoehtoa? Näitä ajatuksia pyörittelen mielessäni usein, sillä tiedän, että sekin aika tulee, kun meidän 3-vuotias oivaltaa, mikä karkki on ja kuinka yltäkylläinen yhteiskuntamme sokerin suhteen on. Nyt haluan jakaa teille reseptin terveelliseen marmeladiin, jonka sokeri tulee 100 % marjoista ja hedelmistä.

Tämä herkku uppoaa lapsellemme hymyssä suin, mikä varmasti johtuu siitä, ettei hän ole lisättyyn sokeriin tottunut – eikä täten sitä kaipaa. Toistaiseksi hän on saanut sokeriherkkuja vain satunnaisesti kutsuilla, juhlissa (tai päiväkodissa…). Kotona herkuttelemme terveellisemmillä vaihtoehdoilla koko perhe, eikä meistä kukaan koe, että jäisi jostain paremmasta paitsi (itsehän olen ollut aikoinaan pahasti koukussa sokeriin, joten tiedän senkin puolen tarinasta).

sokerittomat marmeladit

Toki realiteetit tulevat jossain vaiheessa vastaan, sillä lasta ei voi loputtomiin yhteiskuntamme sokeriyltäkylläisyydeltä “suojella”. Hyvänä esimerkkinä viime viikolle osunut syntymäpäivä päiväkodissa. Sankari toi mukanaan prinsessakakkua, jäätelötuutteja, oreokeksejä ja karkkeja, mikä kirvoitti minut pohtimaan: “Onko päiväkodeilla kasvatuksellinen tehtävä sokerin vähentämisessä? Jos on, niin kuinka se tulisi käytännössä toteuttaa?”

Avasin aihetta Instagramissani, ja saamieni viestien ennätysmäärästä päätellen päiväkotien “sokeripolitiikka” herättää vanhemmissa ajatuksia ja tunteita. Aihe on niin tärkeä, että se ansaitsee erillisen blogipostauksen. Nyt mennään takaisin alkuperäiseen aiheeseen eli sokerittomaan marmeladireseptiin…

Tavallisestihan marmeladit sisältävät mm. sokeria, glukoosisiirappia, aromeita, värejä ja muita lisäaineita. Luonnollisesti halusin kehittää reseptin, josta ei ko. raaka-aineita löydy, vaan raaka-ainelista on simppeli ja pienillekin lapsille sopiva.

Lisätyn sokerin poissaolon lisäksi resepti on  vegaaninen eli liivate on korvattu kasviperäisellä ainesosalla – agar agar -jauheella. Älä pelästy, jos sinulla ei ole hajuakaan, mitä kyseinen jauhe on tai olet sen kanssa aiemmin epäonnistunut. Saat nimittäin pomminvarmat ohjeet onnistumiseen…

Meneekö tämä marmeladi täydestä sokeriin tottuneelle?

Jos sinä tai lapsesi olette tottuneet valkoisen sokerin ja keinotekoisten karkkien makuun, voi tämä “terveysresepti” tuottaa pettymyksen. Maku on raikas ja luonnollinen – ei siis sama kuin vihreissä kuulissa tai kaupan viinikumimakeisissa. Valitettavasti ei ole mitään taikasauvaa, joka muuttaisi makumieltymykset sormia napauttamalla, mutta…

Mutta mikä silti estää kokeilemasta? Ehkei nämä tyydytä karkkinälkäänne, mutta kelpaa vaikka välipalana tai osana karkkipäivän herkkuja. Makuaistia voi onneksi totutella myös toiseen suuntaan ja kun sitä alkaa tehdä, tulee päivä, jolloin perus sokerihöttö saa jopa irvistämään (kuten itselleni on käynyt…)

Miksi tätä reseptiä kannattaa kokeilla:

 • Varsinaisia raaka-aineita on parhaimmillaan vain kaksi.
 • Reseptiä on helppoa muokata erilaisilla marjoilla ja hedelmillä.
 • Marmeladit valmistetaan ilman liivatetta eli ne ovat vegaanisia.
 • Makeutus 100 % luonnollinen, ei lisättyä sokeria.
 • Hyytyvät nopeasti.
 • Sopii koko perheelle.
 • Helppo kuljettaa mukana.

Ohjeet agar agar -jauheen käytölle – näin korvaat liivatteen:

Marmeladien hyytymisestä vastaa agar agar -jauhe, joka on varmasti monelle ennestään tuntematon. Myös itselleni tämä oli ensimmäinen kerta, kun agar agaria kokeilin. Olen vältellyt sitä, koska olen käsittänyt, että sen käyttö olisi hankalaa, eikä lopputulos hyytyisi tai se olisi kokkareinen. Kuinka väärässä olinkaan! Minulla ei ollut mitään haasteita agar agarin kanssa.

Hyytelöimisaine agar agar toimii näin:

 • Sekoita agar-agar -jauhe aina kylmään veteen.
 • Kiehauta vasta sen jälkeen.
 • Sekoita kunnolla ja tarkista, ettei seokseen jää klönttejä.

Eli ensin sekoitus kylmään veteen ja sitten kiehautus. Loput raaka-aineet sekoitetaan vasta sitten. Lue reseptistä tarkat ohjeet, niin onnistut varmasti!

agar agar hyydykeaine liivatteen korvaaja

Marmeladit ilman lisättyä sokeria (vegaaninen)

300 g mieleisiäsi marjoja
1 dl nestettä (vettä, kookosvettä tai kasvimaitoa)
3 dl vettä
2 tl agar agar -jauhetta

Jos käytä pakastemarjoja, annan niiden sulaa ensin. Sekoita sulaneet marjat ja 1 dl valitsemaasi nestettä tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi.

Mittaa kattilaan vesi ja agar agar -jauhe. Sekoita ja nosta liedelle. Kiehuta seosta noin 5 minuuttia samalla huolellisesti sekoittaen. Seos on kiehunut tarpeeksi, kun et näe siellä enää sattumia eli seos näyttää tasaiselta (kuin sakealta vedeltä).

Kaada sekaan aluksi valmistmasi marjasose. Odota, että seos alkaa kiehua samalla sekoitellen.

Kaada valmis seos esim. silikonisiin jääpalamuotteihin. Voit myös kaataa seoksen reunalliseen laakeaan astiaan, jolloin saat yhden kokonaisen levyn, jonka voit kuutioida jähmettymisen jälkeen.

Seos jähmettyy melko nopeasti myös huoneenlämmössä, mutta voit prosessin nopeuttamiseksi laittaa muotit/astian myös jääkaappiin.

Kun marmeladit ovat hyytyneet, irrota muoteista ja popsi hyvin mielin!

Huomiot reseptiin:

 • Agar agaria löytyy luontaistuotekaupoista (esim. Life ja Ruohonjuuri)
 • Agar agaria on sekä jauheena että lastuina. Molemmat käyvät.
 • Olennaista onnistumisessa on, että sekoitat agar agarin ensin kylmään veteen ja kiehutat vasta sitten sekoittaen huolellisesti.
 • Itse käytin mustikoita ja mustaherukoita, mutta mikä tahansa marja käy.
 • Voit myös korvata marjat hedelmillä eli teet niistä sosetta aivan kuten marjoista.
 • Kiireinen kokki voi käyttää myös valmiita marja- ja hedelmäsoseita (huom: tarkista lisätty sokeri!)
 • Kokeile reseptiin esim. kookosmaitoa, niin saat luontaista makeutta ilman sokeria.

Tarjoiluehdotus

Valmiita marmeladeja voit tarjota sellaisenaan tai lisätä esim. jogurtin joukkoon tai juustopalojen kaverina.

Itse laitoin kourallisen kulhoon ja lorautin päälle makeuttamatonta mantelitahnaa (Foodin). Todella ihana terveellinen herkku, jota sai syödä kilpaa 3-vuotiaan kanssa :)

agar agar jauhe vegaani

Haluatko vähentää sokeria perheenne arjessa?

Oletko huomannut, että sokeria kertyy ruokavalioonne helposti liikaa? Varsinaisten herkkujen lisäksi myös piilosokerin määrä mietityttää…?

Kukapa ei tietäisi, että sokeria kannattaa karsia, mutta aina se ei ole helppoa. Sokerikoukku nappaa kiinni helposti ikään katsomatta, eikä kiireisessä arjessa riitä rahkeet omatoimisesti selvittää, miten turhasta sokerista pääsisi tehokkaasti eroon.

Entisenä sokerihiirenä voin samaistua jokaiseen (överi)herkuttelijaan, joka päättää elää terveellisesti onnistumatta siinä. Nyt 9 vuotta “kuivilla” olleena, tasapainoisesta ruokavaliosta nauttien haluan olla apuna niille, jotka kamppailevat jatkuvan makeanhimon kanssa.

Mikäli haluat katkaista sokerikoukun järkevin askelin pysyvään lopputulokseen tähdäten, tule mukaan syksyn Taltuta makeanhimo -verkkovalmennukseen. Valmennus alkaa 30.8. (sopivasti sokerittoman syyskuun kynnyksellä), ja kun varaat paikkasi nyt, saat valmennuksen hintaan 64 € (säästät 20 %).

Katso kaikki tiedot TÄÄLTÄ ja ilmoittaudu mukaan!

Tule mukaan oppimaan pysyvät tavat, joilla sokerikoukku katkeaa ja myös pysyy pois!

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!