Sokerittomat ja viljattomat keksit – helppo resepti

terveelliset kaurakeksit

Täältä tulevat gluteenittomat, viljattomat ja sokerittomat keksit! Jep, jälleen kerran ollaan “ton”-reseptien kimpussa, mikä ei varmasti yllätä, koska blogini tarkoitus on tarjota vaihtoehtoja niille, jotka eivät voi tai halua tavallisia vehnä-sokeri-leipomuksia valmistaa.

Jos gluteeniton, sokeriton, maidoton, vehnätön jne. “hössötys” ärsyttää, ei kukaan siihen toki pakota – eikä tätä blogia tarvitse lukea :) Jokainen siis valitkoon sen mukaan, mistä oma keho tykkää.

Itse nautin terveellisistä herkuista, enkä vaihtaisi takaisin aikaan, jolloin sokeri hallitsi minua ja verensokeri sahasi saaden aikaan mm. päänsärkyä, ärtymystä ja väsymyskohtauksia (puhumattakaan haitoista mm. suolistoterveyteen).

Nyt siis herkutellaan ilman sokeria – ja myös ilman gluteenia, viljoja ja maitotuotteita. Tämän reseptin voi muokata myös vegaaniseksi seuraavasti:

Korvaa kananmuna mieleiselläsi pähkinä- tai siemenvoilla tai kasvipohjaisella jogurtilla (määrä molemmissa 0,5 dl per yksi kananmuna).

Veikkaan, että resepti onnistuu mainiosti myös vain jättämällä kananmunan pois ja lisäämällä nestettä (vettä tai kasvimaitoa) sen verran, että taikinasta tulee muotoiltavaa. Kikhernejauhot itsessään sitovat taikinaa, joten keksit pysyvät kasassa pelkästään niiden avulla.

sokeriton keksitaikina

Joku voisi kysyä, mitä ihmettä jää jäljelle, jos raaka-aine-arsenaalista poistaa sokerin, viljat, gluteenin ja maidon… Itse asiassa vaikka mitä, mutta koska rakastan yksinkertaisia reseptejä, halusin tehdä nämä keksit mahdollisimman yksinkertaisilla raaka-aineilla.

Tämän reseptin inspiraationa toimi ystäväni Tuulia, joka kertoi minulle käyttävänsä makeassa leivonnassa kikhernejauhoja. Nostelin hetken kulmia, sillä itse olen mieltänyt kikhernejauhot suolaisen leivonnan raaka-aineeksi. Ajatus kuulosti kuitenkin niin erikoiselta, että halusin testata, millaisia keksejä kikhernejauhoista saisi aikaiseksi.

Tällä kertaa päätin valita makeutukseksi stevian. Yksinään sen maku on mielestäni hieman äkkimakea, joten otin rinnalle kanelia ja kardemummaa (rakastan molempia!) Yllätyin, kuinka helposti kikhernejauhojen ominaismaku peittyi. Taikinassa “hernemäistä” makua oli vielä hieman, mutta sen viimeiset riippeet uuni taikoi pois!

Miksi steviaa? Mitä se on?

Käytin reseptissä Foodinin makea-uutejauhetta, joka on 100 % steviaa. Jos käytät jonkun muun valmistajan steviaa, varmista, ettei joukossa ole muita makeuttajia, kuten esim. maltodekstriiniä. Paketin etupuoli saattaa huijata, eikä isolla kirjoitettu teksti “stevia” vielä kerro koko totuutta. Lue siis aina tuoteseloste!

Stevia on täysin kaloriton makeuttaja, jonka glykeeminen indeksi on nolla. Sitä saadaan Stevia Rebaudiana -kasvista. Useimmat steviatuotteet on tehty uuttamalla kasvin lehdistä steviaglykosideja eli makeita yhdisteitä. Markkinoilta löytyy myös steviajauheita, jotka on valmistettu jauhamalla stevian kuivattuja lehtiä.

Stevia on todettu turvalliseksi elintarvikkeeksi (EFSA 2009), eikä sillä ole haivaittu runsaastikaan nautittuna karsinogeenisia tai toksisia vaikutuksia. Myös allergisten keskuudessa stevia on hyvin siedetty.

Stevia on ns. intensiivimakeuttaja, joten sen annostelussa kannattaa käyttää malttia. 1 g stevia-uutejauhetta vastaa noin 300 g valkosokeria. Täten lisää steviaa aina todella varovaisella kädellä.

Stevia tuotteet

Terveelliset keksit (sokeriton, viljaton, gluteeniton, maidoton)

Tällä ohjeella keksejä tulee 8 kpl

2 dl kikhernejauhoja
3/4 tl kanelia
1 1/2 tl kardemummaa
1/4 tl leivinjauhetta
n. 1/6 tl steviajauhetta (annostele varovasti!)
1 kananmuna
40 g kookosöljyä

Sekoita kikhernejauhoihin stevia, mausteet ja leivinjauhe. Lisää joukkoon kanamuna ja kookosöljy (sulata ensin, jos se on kiinteää).

Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tai mausteita, mikäli tarpeen.

Paista 225 asteessa noin 20 min., kunnes keksit ovat saaneet hieman väriä.

Huomiot reseptiin:

  • Jos kaipaat stevian tilalle muuta kalorinta makeuttajaa, voit käyttää erytritolia.
  • Jos et vältä sokeria täysin, voit makeuttaa myös esim. kookossokerilla, hunajalla tai kookosnektarilla.
  • Mitä tahansa makeuttajaa käytät, annostele maltilla, niin totut pois liiallisesta makeasta.
  • Halusin pitää reseptin super simppelinä, mutta sekaan voi heittää hyvin esimerkiksi rouhittuja pähkinöitä, kookoslastuja tai inkamarjoja.

sokerittomat leivonnaiset

Miksi kikhernejauhot?

Kikhernejauhoilla saa hauskaa vaihtelua (makeaan) leivontaan, kun tavoitteena on viljaton leivonta. Viljattomat reseptit sisältävät usein mantelijauhoja, mutta koska manteli on suht yleinen allergian aiheuttaja, halusin tarjota sille vaihtoehdon.

Itse suosin usein kookosjauhoja, mutta todella runsaan kuitupitoisuuden vuoksi hyvän koostumuksen aikaansaaminen niillä leivottaessa tuottaa välillä haasteita. Kikhernejauhot ovat siltä osin helpompia.

Kaiken kukkuraksi kikhernejauhojen ravintosisältö on myös varsin mallikas. Verrataanpas vaikka vehnäjauhoihin:

Kikhernejauhot: proteiinia 20 % // hiilihydraatteja 46 % // ravintokuitua 11 g

Vehnäjauhot (puolikarkea): proteiinia 10 % // hiilihydraatteja 70 % // ravintokuitua 3 g

Sanoisin, että verensokerin hallinnan ja kylläisyyden säätelyn kannalta kikhernejauhot pesevät vehnäjauhot kuusi-nolla. Vielä kun ottaa huomioon, ettei reseptissä ole lisättyä sokeria, on tässä selvä ehdokas terveellisten herkkujen kategoriaan.

kikhernejauho resepti

Uskallatteko kokeilla kikhernejauhoja makeassa leivonnassa? Jos alkaa epäilyttää, niin aina voi tehdä esim. tätä herkullista vegaanista munakasta, joka on suorastaan klassikko kikhernejauhorepseptien joukossa :)

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!