Maukas munakas kikhernejauhoista

vegaani munakas

Viikonloppuna pyörittelin kädessäni kikhernejauho- eli gram-jauhopussia, ja totesin, että voisin pitkästä aikaa valmistaa kikhernejauhoista jotain. Aiemmin olen käyttänyt niitä muun muassa leipä- ja kasvispihviresepteissä, mutta nyt teki mieli kokeilla jotain uutta. Niinpä päädyin tekemään kikhernejauhomunakkaan. Siitä tuli niin hyvä (ja myös taaperolle sopiva!), että tahdon jakaa helpon reseptin teille.

Miksen vaan tekisi munakasta munista kikhernejauhojen sijaan?

Meidän perhe syö eläinkunnan tuotteita hyvin vähän. Emme ole vegaaneja, vaikka täytyy sanoa, että itselläni voi mennä huomaamatta viikkoja ilman yhtäkään eläinkunnantuotetta. Ei vaan tee mieli, eikä pakottaa onneksi tarvitse, sillä puutostiloja ei monipuolisesti ja tietoisesti toteutetulla kasvisravinnolla pääsee syntymään.

Mutta siihen munakkaaseen… Munakkaat ovat miehelleni must, mutta koska en itse niistä innostu, halusin kokeilla valmistaa sille vaihtoehdon. Kananmunien vaihtaminen kikhernejauhoihin osoittautui täydelliseksi ratkaisuksi, sillä jauhot ovat maukkaita ja proteiinipitoisia.

Proteiinia käyttämissäni Foodinin kikhernejauhoissa on 20g/100g, joka on enemmän kuin monissa muissa markkinoilla olevissa kikhernejauhoissa. Se on myös enemmän kuin kananmunissa, joissa proteiinia on noin 13g/100g. Lisäksi kikhernejauhoissa on myös kuitua (noin 10g/100g), jota kananmunissa ei ole lainkaan.

munakas kikhernejauhoista

Syntyi siis vegaaninen uunimunakasresepti, jota uskaltaa tarjota myös kananmunien ystäville. Varoituksena tosin, että heille saattaa käydä kuten miehelleni, ja into perinteisiin munakkaisiin hiipuu tämän kikhernejauhoversion myötä.

Tein munakkaan uunissa, koska mielestäni se on paljon helpompaa etenkin, jos haluaa tehdä kerralla isomman satsin ja lisäillä täytteitä. Itse käytin tällä kertaa pakastepinaattia, mutta seuraavalla kerralla aion laittaa mukaan muutakin, kuten tomaattia ja sipulia.

Kannattaa myös huomioida, että mikäli teet tätä perheen pienimmille, ei pinaattia suositella annettavaksi alle 1-vuotiaille, koska se sisältää paljon nitraattia (kuten monet muut vihreät lehtivihannekset).  

Täytteitä voi siis vaihdella maun mukaan tai jos et halua niitä lainkaan, jätä pois. Jos taas olet paistinpannun vannoutunut ystävä, voit tehdä munakkaan kikhernejauhoista myös pannulla paistaen.

Kikhernemunakas uunissa (vegaani)

4 dl Foodin kikhernejauhoja*
4 dl vettä
kourallinen pakastepinaattia
mustapippuria
suolaa (jos et tarjoa tätä taaperolle)

Sulata pakastepinaatit. Mittaa vesi ja kikhernejauhot kulhoon sekä lisää sekaan myös mausteet (suolahuomio, jos teet tätä pienille lapsille). Sekoita tasaiseksi ja jätä hetkeksi turpoamaan.

Kaada munakastaikina voideltuun uunivuokaan. Purista pinaateista ylimääräinen neste pois, ja lisää ne munakkaan päälle.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes munakas saa hieman väriä (kokeile hammastikulla, että on kypsää).

Munakastaikinan kuuluu olla aika ohutta, kuin lettutaikinaa. Jos teet siitä liian paksua, tiivistyy munakas uunissa jankiksi tai jopa kovaksi.

Käyttämäni pyöreän vuoan halkaisija on 25 cm.

vegaani munakas

Miltä vegaaninen kikhernemunakas sitten maistuu?

Tässä kohtaa täytyy vielä tarkentaa, kikhernemunakas on munakas vain heittomerkeissä. Vaikka ulkonäkö ja koostumus muistuttavat hyvin paljon perinteistä munakasta, on maku erilainen – ja saa ollakin. Makua en osaa oikein muuten kuvata kuin kikhernemäinen ja maukas.

Itse en pidä vegaaniruoasta, jossa yritetään matkia lihan tai muiden eläinkunnantuotteiden makua. Usein ne ovat eriskummallisen ”feikki”maun lisäksi myös varsin prosessoituja, mikä vähentää niiden hokuttelevuutta entisestään.

Jos kuitenkin kaipaat tähän oikean munakkaan makua, lisää taikinaan mustaa suolaa (kala namak). Löydät sitä ekokaupoista ja etnisistä kaupoista.

Toinen hyvä vinkki on ravintohiivahiutaleet, jotka toimivat makunsa puolesta loistavasti juuston korvikkeena (esim. “juustomunakkaassa”). Lisäksi ne ovat todella terveellisiä, joten en laita yhtään pahaksi, että itseni lisäksi meidän taapero on niihin aivan hulluna.

Tällä idealla voisin kokeilla seuraavaksi suolaista piirakkaa (mikäli kyllästyn mainioon bataattipiirakkapohjaani). Kikhernejauhoja käyttämällä piirakasta saisi helposti gluteenittoman ja täyttävän. Kokeilulistalla on myös pannukakku, kunhan saan viilattua reseptin sopivaksi.

Kikhernejauhoja voit löytää etnisistä ja luontaistuotekaupoista myös nimellä gram-jauho.

Kikhernejauhoja voit käyttää myös muun muassa suurustamisessa ja sidosaineena. Jauhot käyttäytyvät kananmunan tavoin siis muussakin kuin varsinaisessa “munakkaassa”.

vegaanimunakas

Lupaathan että kokeilet! Ruokavalio ei monipuolistu, mikäli teet samoja ruokia samoista raaka-aineista kerta toisensa jälkeen. Eikä perinteinen munakas katoa minnekään, vaikka tekisit välillä myös munatonta munakasta :)

♥ Leeni

*Tuote saatu blogin kautta

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa
Haluatko välttää turhan sokerin? Lataaa ilmainen opas tästä!

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!