Terveellinen brownie-resepti

terveellinen brownie

Taitaa olla korkea aika palata täällä blogissa suklaisiin herkkuresepteihin. Minulle kävi nimittäin raskauden myötä niin, että suklaa lakkasi maistumasta. Nyt tarkoitan siis hyvin tummaa suklaata tai raakasuklaata – juuri sitä onnellisuushormonit hyrräämään saavaa herkkua, jota ilolla olen “normaalisti” syönyt pari palaa miltei joka päivä. Makeanhimosta vuosia sitten päästyäni en ole karkkia tai makeita leivonnaisia himoinnut, mutta aidosta suklaasta olen kohtuudella nauttinut.

Tuo käänne sai myös aikaan sen, että suklaalta maistumaton suklaa eli maitosuklaa, jota kutsun myös “höttösuklaaksi” (koska kaakaopavun sijaan pääraaka-aineina ovat maitojauhe ja sokeri alkoi tuntua houkuttelevalta. Laitan sen raskaushormonien piikkiin, sillä muuta syytä siihen en asiantuntemuksellani keksi.

 

raakakaakao

 

En kuitenkaan alkanut maitosuklaalla juhlia, vaan suosiolla korvasin sen terveellisemmillä herkuilla – ja onneksi korvasin, sillä nyt alkuraskauden makeanhimosta on jäljellä vain muisto. Jos olisin tuolloin antanut himon viedä sokerisille poluille, olisi makeanhimo vain yltynyt aiheuttaen lopulta sekä fyysisen että henkisen sokerikoukun.

Raskaudesta ja makeanhimosta olen kirjoittamassa kokonaan erillistä postausta, joten säästän aiheen puimisen siihen ja siirryn tämän postauksen varsinaiseen aiheeseen eli terveelliseen brownie-reseptiin.

Viime aikoina olen löytänyt itseni kehittelemästä terveellistä brownie-reseptiä siitä ilosta, että suklaan maku on alkanut näin raskauden jälkimmäisellä puoliskolla taas innostaa. Muutama varteenotettava tuotos on syntynyt, joista ensimmäisen haluan jakaa teille nyt.

Huom: Mikäli olet raskaana, kannattaa raakakaakaon syöminen pitää kohtuudessa, sillä osa sen sisältämistä yhdisteistä voi olla turhan stimuloivia sikiölle.

Tuttuun tapaan ohje on gluteeniton, maidoton sekä ilman lisättyä sokeria, hunajaa tai siirappia, jolloin makeus tulee raaka-aineiden luonnostaan sisältämästä sokerista.

Hunaja ja tietyt siirapit sekä kookospalmusokeri ovat kyllä varteenotettavia makeuttajia valkoiseen ja ruskeaan sokeriin verrattuna, mutta jos leipoa voi ilman niitäkin, niin mikä sen parempi! Keho kiittää ja samalla myös makunystyrät tottuvat vähempään makeuteen.

 

terveellinen brownie

Terveelliset browniet (gluteeniton, maidoton, sokeriton)

Kosteat ainekset:

2 isoa kypsää, pilkullista banaania
1 kananmuna
1/2 dl Foodin kookosöljyä
1 tl omenaviinietikkaa

Kuivat ainekset:

4 rkl Foodin raakakaakaojauhetta
1 1/4 dl kaurajauhoja (voit jauhaa kaurahiutaleista)
1 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita

Sulata kookosöljy. Laita se yhdessä kaikkien muiden kosteiden ainesten kanssa korkeareunaiseen astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä astiassa. Rusinat voit halutessasi pilkkoa pienemmiksi palasiksi, jolloin ne tekevät taikinaan pienempiä “sattumia”, ja niiden maku myös pääsee paremmin esille.

Sekoita lopuksi kostea ja kuiva seos yhteen tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla.

Taikina saa olla uunista otettaessa vielä hieman kosteahko, sillä taikina kiinteytyy vielä jäähtyessään. Mitä kauemmin maltat odottaa, sen parempi; Seuraavana päivänä sekä maku että koostumus ovat parempia kuin uunituoreena.

Kuten kuva kertoo, on brownieiden ulkonäkö vaatimaton, mutta halutessasi voit koristella tuotoksen esim. marjoilla ja kookoshiutaleilla tai sekoittaa raakakaakaojauheesta ja kookosöljystä (sekä tarvittaessa makeutuksesta) suklaakuorrutteen.

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat