Gluteeniton piirakkapohja bataatista ja muut terveelliset reseptit rentoihin juhliin

gluteeniton bataattipiirakka ja muut herkut

Nyt kun on käyty läpi reseptit tyttäreni 1-vuotissynttäreiden makeisiin, on suolaisten vuoro. Loogisempaa olisi ollut jakaa teille nämä suolaiset reseptit ensin, mutta joskus asiat menee mamma-aivoillani väärin päin :)

Tarjolle tein kasvispiirakan, kesäisen perunasalaatin, kurpitsansiemenleipäsiä ja basilikalevitettä. Kaikki oli gluteenitonta ja maidotonta – myös vegaanista lukuun ottamatta kasvispiiraan täytettä, joka sisälsi kananmunaa.

Oma suosikkini oli ehdottomasti basilikalevite, jota olen juhlien jälkeen tehnytkin moneen otteeseen arkiruoan kaveriksi. Juhlissa sitä syötiin leipien päällä, mutta periaatteessa voit yhdistää sen moneen – vaikka leffaillan napostelukasviksiin!

Basilikalevite

puolikas pienehkö kesäkurpitsa
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
3 rkl Foodin hampunsiementahnaa
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1/2 sitruunan mehu
suolaa
pippuria

Kuori ja paloittele kesäkurpitsa (kuorien vahva maku ei sovi tähän). Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi.

HUOM: En mittaillut aineksia tarkkaan, eikä resepti sitä vaadi, vaan voit maistella lopputulosta ja lisätä jotain, jos tarpeen. Mikäli koostumus jää liian ohueksi, lisää ravintohiivahiutaleita ja hampunsiementahnaa. Jos taas lopputulos on liian paksua, lisää kesäkurpitsaa tai nestettä.

Nyt arjessa tahnaa tehdessäni olen laittanut joukkoon myös pienen palan valkosipulia. Sopii todella hyvin! Juhlatarjoiluihin en kuitenkaan valkosipulia koskaan laita, sillä kaikki eivät siitä välttämättä pidä.

VINKKI: Hampunsiementahnan tilalle voit kokeilla myös muita Foodinin ihania tahnoja, esimerkiksi tahinia (eli seesaminsiementahnaa) tai kurpitsansiementahnaa. Itse rakastan niitä kaikkia!

Kurpitsansiemenleipäset n. 25 kpl

3 dl kurpitsasiemenjauhoa
1 rkl psylliumjauhetta
2 dl raastettua porkkanaa
1 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 rkl Foodin gourmet kurpitsansiemenöljyä
n. 3 dl vettä
suolaa

+ päälle kurpitsansiemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Pese (ja halutessasi kuori) porkkanat ja kesäkurpitsa. Raasta karkealla terällä raasteeksi, ja lisää raaste kuiviin aineisiin. Lisää vettä vähitellen samalla kädellä vaivaten (koostumus on sopiva, kun se vastaa ”tavallista” sämpylätaikinaa). Lisää öljy ja suola. Tarkista maku.

Muotoile taikinasta pieniä leipäsiä. Itse unohdin ripotella päälle kesäkurpitsansiemeniä, mutta ehdottomasti suosittelen tekemään sen. Paista leipäsiä uunissa 200 asteessa uunissa runsaat 20–30 minuuttia.

Jos kurpitsansiemenöljy ei ole sinulle entuudestaan tuttu, suosittelen tutustumaan. Tuo gourmet öljy on todella aromikas (pieni määrä riittää) ja se on hyvää vaihtelua “perusöljyihin”, joita kaapistasi varmasti jo löytyy.

Kasvispiiraan pohjaksi halusin kokeilla jotain epätavallista. Olen monta kertaa tehnyt pizzaa tällä Ainon helpolla reseptillä, ja siitä inspiroituneena halusin kokeilla bataatista piirakkapohjaa. Lopputulos oli herkullinen myös vieraiden mielestä, joten uskallan suositella teitäkin kokeilemaan.

Gluteeniton piirakkapohja bataatista

2 keskikokoista bataattia
2 rkl psylliumjauhetta
1,5 dl kookosjauhoa
1,5 dl dl tattarijauhoa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Kuori ja keitä bataatit kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta bataatit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen bataattisoseen joukkoon. Taikina ei itselläni tarvinnut vettä, mutta tarkista kuitenkin koostumus (eli lisää jauhoja tai laita joukkoon vettä, jos tarpeen).

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina siihen. Esipaista pohjaa kymmenisen minuuttia. Paiston aikana valmista täyte, johon voit vapaasti valita mieleisiäsi kasviksia.

Näistä aineksista syntyi meidän kasvispiirakan täyte, joka oli maidoton (eli ei sisältänyt myöskään juustoa).

Kasvispiirakan täyte

parsakaalia
kukkakaalia
kesäkurpitsaa
artisokansydämiä vedessä
kirsikkatomaatteja
kesäsipulia

+ kananmunaseos sitomaan täyte

Pese ja pilko kukka- ja parsakaalin kukinnot. Höyrytä niitä sen jälkeen kymmenisen minuuttia. Tuo vaihe ei ole välttämätön, mutta suosittelen mikäli haluat varmistaa, että niistä tulee varmasti pehmeitä paiston aikana. Pilko muutkin kasvikset ja levitä tasaisesti ja runsaasti esipaistettujen pohjien päälle. Kaada päälle kananmunaseos.

Kananmunaseos (maidoton, soijaton)

3 kananmunaa
0,5 dl vettä
yrttisuolaa
mustapippuria
(halutessasi muita mausteita)

Riko kananmunat ja sekoita haarukan avulla veden kanssa tasaiseksi. Lisää mausteet. Kaada piirakan päälle.

Lopuksi laita piirakka täytteineen uuniin paistumaan 175 asteeseen noin 20 minuutiksi. Kun kananmunaseos on hyytynyt, on piirakka valmis.

Miltei aina kun järjestän juhlat, teen tarjolle salaatin. Ruokaisa salaatti on ihana tapa tarjota jotain tuoretta, mutta kuitenkin täyttävää. Yleensä suosin salaatissa kvinoaa, mutta kesän kunniaksi halusin tehdä tällä kertaa salaatin uusista perunoista.

Perinteinen perunasalaatti ei ole minun heiniäni, mutta tätä versiota tulen tekemään varmasti jatkossakin. Pahoittelut määriä mittaillut, mutta silmämääräisesti voit arvioida, missä suhteessa haluat raaka-aineita laittaa.

Kesäinen perunasalaatti

keitettyjä uusia perunoita
kesäsipulia varsineen
tuoretta kurkkua
baby pinaattia

Kastike salaattiin

2 osa hyvää oliiviöljyä
1 osa sitruunamehua
tujaus dijon sinappia
mustapippuria

Keitä perunat, anna jäähtyä, kuori ja leikkaa palasiksi. Pese kaikki kasvikset ja pilko sipuli sekä kurkku. Laita kaikki ainekset kulhoon. Valmista kastike ja kaada se salaatin joukkoon.

Salaatti on parhaimmillaan tekeydyttyään jääkaapissa muutaman tunnin ajan, jotta kastike saa imeytyä perunoihin. Sekoita salaattia (varovasti) välillä, jotta kastike imeytyy tasaisesti.

Jälleen kerran kokeileva keittiö onnistui, sillä kaikkia näistä tein ensimmäistä kertaa, mutta tuskin viimeistä. Terveelliseen kokkailuun kannattaakin rennolla ja avoimella asenteella. Muista myös, että aina voit muokata reseptejä omaan makuusi sopiviksi!

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa
Haluatko viimeinkin irti sokerista? Todistetusti toimivan menetelmän löydät täältä!

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!