Mustapapu-suklaakakku aka. mutakakku (gluteeniton, sokeriton, vegaani)

Sokeriton viljaton vegaani mutakakku

Nyt lähtee jakoon terveellinen suklaakakku- aka. mutakakkuresepti, jonka ensin ajattelin jakaa vain Instagramissa, mutta sain sen verran paljon innostuneita viestejä, että päättelin reseptin olevan ehtaa blogimateriaalia. Kyseessä on mieheni syntymäpäivän kunniaksi leipomani mehevä suklaakakku, joka on viljaton, jauhoton, gluteeniton, sokeriton ja maidoton. Reseptistä saa myös vegaanisen jättämällä kananmunat pois.

Suklaakakku mustapavuista

Mustapapuja mutakakussa – kyllä. Kuulostaa ehkä hieman epäilyttävältä, mutta rohkaisen kokeilemaan. Lopputuloksesta ei ikinä uskoisi, että mustapavut ovat kakun pääraaka-aine. Mutta miksi ihmeessä suklaakakkuun täytyy laittaa mustapapuja? No ei täydykään, mutta voi, jos haluaa. Mustapavut tekevät kakusta ruokaisan ja täyttävän.

Mustapavut sisältävät per 100 g:

Energiaa 90 kcal, rasvaa1,1 g (josta tyydyttynyttä 0,3 g), hiilihydraattia 8,5 g (josta luontaisia sokereita 0,4 g), proteiinia 7,5 g, ravintokuitua 8,5 g, suolaa 0,4 g.

Reseptin muut raaka-aineet ovat: raakakaakaojauhe, kananmuna, leivinjauhe, kookosöljy ja makeutus (siitä myöhemmin lisää). Terveellisyysmittarilla aika paljon paremmat raaka-aineet kuin tavallisessa suklaa- tai mutakakussa, johon laitetaan mm. suklaata, voita, valkosokeria ja vehnäjauhoja.

Gluteeniton mutakakku

Mustapapujen avulla koostumuksesta tulee myös ihanan mehevä – mutakakkumainen, joka paranee vain, mikäli maltat antaa kakun mehevöityä yön yli jääkaapissa.

Mustapapukakkua lapselle

Mustapapumutakakkua tarjoan mielelläni myös 3-vuotiaalle lapselleni. Hän ehtii kyllä syödä elämässään “tavallisia” kakkuja, joten minulla ei ole mitään kiirettä leipoa hänelle sokeri-vehnäjauholuomuksia. Toistaiseksi hän on ollut erittäin tyytyväinen äidin terveysleipomuksiin.

Toki lapsemme saa juhlissa yms. maistaa perinteisiä leivonnaisia, mutta kotona herkut valitaan toisin. Itse koen, että on parempi olla totuttamatta lasta liian aikaisin lisätyn sokerin tuomaan makeuteen. Makutottumuksethan muuttuvat sen mukaan mitä syömme. Jos sokeria syö usein, käy helposti niin, että sitä alkaa myös kaivata, eikä mikään muu enää maistu riittävän makealta.

Kannattaa toki huomioida, ettei tottomus makeaan (tai makeanhimo) häviä mihinkään, jos valkosokeri vain korvataan muilla makeuttajilla ilman, että määrää vähennetään. Erityisen tietoinen kannattaa olla intensiivimakeuttajien kanssa, jotka eivät kalorittomasta tai terveellisestä maineestaan huolimatta vie makeanhimoa pois. Malttia siis niidenkin kanssa!

Makeutusta ilman lisättyä sokeria

Tähän kakkuun voit valita makeutuksen sen mukaan, mistä pidät. Varsinaista sokeria en toki suosittele, mutta luontaiseksi sokerin lähteeksi voi valita esim. kypsää banaania tai taatelia. Jos haluat välttää myös luontaisen sokerin, ovat stevia tai erytritoli vaihtoehtoina (molemmat ovat kalorittomia makeuttajia). Myös hunaja on mahdollinen, jos tykkäät käyttää sitä.

Näin itse sovelsin:

Suunnitelmissani oli makeuttaa taikina yhdellä banaanilla. Meillä ei kuitenkaan ollut kotona banaania, joten päädyin kokeilunhaluisena laittamaan makeutukseksi yhden omenan ja hitusen vaniljasteviaa. Olin todella tyytyväinen makuun, joten uskallan suositella myös tuota yhdistelmää.

Minkä makeutuksen tahansa valitsetkin, kannattaa kaikki ainekset sekoittaa keskenään ja vasta sitten lisätä makeutus – ja silloinkin vähitellen! Täten et makeuta liikaa. Itse en ole tottunut kovin makeaan, joten voi olla, että haluat makeuttaa enemmän kuin reseptissä lukee.

Gluteeniton suklaakakku

Sokeriton vegaaninen kuorrute

Kuorrute oli täysi kymppi! Sitä voisi syödä ihan sellaisenaan (ja niin itse asiassa seuraavana päivänä teinkin). Kuorrute sisältää marjoja, Pirkka parhaat -sarjan kookoskermaa ja Oatlyn turkkilaista kaurajogurttia. Kookosmaidossa on tärkeää, että se on riittävän paksua, siksi suosittelen tuota Pirkka Parhaat -tuotetta. Se saa ison plussan myös tetrapakkauksesta sekä simppeleistä ainesosista: kookospähkinäuute ja vesi.

Vatsanväänteitä kookosmaidosta?

Lisäaineettomia kookosmaitoja ja -kermoja on markkinoilla todella hintsusti. Itse saan tietyistä emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineista vatsanväänteitä, joten olen valinnassani tarkka. Eikä tämä tarkoita, että kaikkia E-koodeja täytyisi pelätä. Esim. juurikin sakeuttamisaineena yleisesti käytetty guarkumi valmistetaan guar-kasvin siemenistä ja on täten alkuperältään luonnollinen (käsitelty kuitenkin mm. depolymeroimalla).

Itse olen pienen salapoliisityön jälkeen huomannut, että guarkumi (ja muut vastaavat “kumit” eivät sovi suolistolleni) – enkä liene ainoa, sillä google näytti suosituksi hakusanapariksi “guarkumi ilmavaivat”.

Samaan sarjaan itselläni menevät ksantaani- ja gellaanikumi.

Arjessa en ole kaurajogurttien ystävä (mielestäni niissä on hieman outo maku), mutta tähän kuorrutteeseen tuo Oatlyn turkkilainen tuo raikkautta, sillä kookosmaito on itsessään aika tuhtia ja omaan makuuni hieman ätläkkää. Toki voit korvata sen myös ei-kasviperäisellä turkkilaisella jogurtilla – pääasia, että koostumus on paksua, jotta kuorrute pysyy kakun päällä.

Ja nyt päästään reseptiin…

Mutakakku (sokeriton, viljaton, gluteeniton, maidoton)

5 dl keitettyjä mustapapuja
4 isoa kananmunaa
1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta (tai tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta)
1 kypsä banaani
pari tippaa vaniljasteviaa (lue makeutuksesta ylempää)

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Mittaa kaikki ainekset steviaa lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Tarkista maku, ja lisää makeutusta halutessasi (ks. ylempää makeutusta koskevat huomiot). Voit myös lisätä kaakaojauhetta, mikäli kaipaat oikein tuhtia makua.

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Öljyä vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa n. 35 minuuttia. Tarkista hammastikulla kypsyys. Kakun on tarkoitus jäädä hieman kosteaksi, joten älä paista liikaa. Itse sain myös laittaa folion vuoan päälle, jotta pinta ei paistuisi liikaa. Ota kakku huoneenlämpöön jäähtymään ja valmista täyte.

Kakun kuorrute (sokeriton, vegaaninen)

1 dl kookosmaitoa jääkaapissa säilytettynä
1 dl turkkilaista kaurajogurttia
2 dl mansikoita (tai muita marjoja)

Jos käytät pakatemansikoita, ota ne hetkeksi huoneenlämpöön pehmenemään. Sekoita sauvasekoittimella jähmeä, jääkaapissa vähintään pari tuntia seissyt kookosmaito. Lisää kookosmaidon sekaan turkkilainen jogurtti. Sekoita lusikalla. Pilko mansikat pienemmiksi ja lisää kuorruteseokseen. Sekoita varovasti (mansikoiden ei ole tarkoitus mössöytyä täysin).

Kun kakku on jäähtynyt, levitä kuorrute rennolla otteella kakun päälle. Jos tarjoat mutakakkua lämpimänä (kuten kuuluukin), kannattaa kuorrute annostella vasta lautaselle kakkupalan päälle.

Terveellinen suklaakakku

Sokeriton jauhoton viljaton mutakakku

Huomiot reseptiin

  • Kakusta saat vegaanisen korvaamalla kananmunat “chia-munilla” (ks. ohje tästä).
  • Kakkua voi maustaa halutessasi esim. aitovaniljajauheella tai kanelilla.
  • Jos vierastat kookosöljyä, voit vaihtaa sen mieleiseesi rasvaan.
  • Voit tehdä tällä reseptillä myös esim. mokkapaloja tai brownieita.

Toivottavasti rohkenet kokeilemaan mustapapuja leivonnassa – tai oikeastaan muitakin papuja. Itse ajattelin kokeilla papuja seuraavaksi (musta)pavuista keksejä ja muffinsseja…

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!