Gluteeniton brownie-/suklaakakku punajuuresta

Sain asiakkaaltani pyynnön kehitellä kakkuresepti, johon hän voisi käyttää hankkimaansa raakakaakaojauhetta ja kookosjauhoja. Toivomus oli, että muilta osin kakun raaka-aineet olisivat lähimarkettitavaraa ja kakku kaiken kaikkiaan terveelliseen vivahtava.

Muutama päivä sitten lähdin toteuttamaan toivetta. Tosin terveelliseen vivahtavan sijaan päätin tehdä kakusta terveellisen. Tuttuun tapaani halusin myös sisällytttää taikinaan jotain kasvista. Kaikkihan me tiedetään, että kasvikset tekevät hyvää. Oma filosofiani on saada kasvikset myös maistumaan hyvältä. Kakun sekaan piilottaminen on yksi tapa tehdä se. Tai leivän. Tai smoothien. Vaihtoehtoja löytyy, jos pelkästä salaatista tai vihannesvuoresta lautasella ei innostu tai siihen kaipaa vaihtelua.

Lopputuloksena syntyi maailman mehevin kakkutaikina, josta päätin jalostaa brownieita. Tiedättehän sellaiset browniet, jotka muistuttavat koostumukseltaan kuivakakkua ja maistuvatkin kuivilta. Nämä eivät ole sellaisia. Uskallan veikata, että se johtuu siitä kasviksesta…

Maailman mehevimmät browniet (gluteeniton, maidoton, sokeriton)

3 pientä punajuurta
3 kananmunaa
9 tuoretta taatelia
1 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl kookosjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
ripaus merisuolaa

Kuori ja viipaloi punajuuret. Höyrytä pehmeiksi. Poista taateleista kivet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna moottorin käydä, kunnes taikina on tasaista. Mikäli tarpeen, lisää taikinaan hieman nestettä (esim. punajuurien keitinvettä).  Tarkista myös maku. Onnistunut taikina maistuu hyvältä jo ennen uuniin menoa.

Leivitä taikina vuokaan. Itse käytin halkaisijaltaan 20 cm vuokaa, jolloin kakun korkeudeksi tuli n. 2,5 cm. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tulitikulla.

Leikkaa jäähtynyt kakku brownie-paloiksi ja tarjoile mustikoiden kera. Tiesitkö, että raakakaakaon sisältämien antioksidanttien vaikutukset korostuvat yhdessä marjojen antioksidanttien kanssa?

gluteeniton suklaakakku

Huomiot:

  • Resepti sopii myös perinteisen suklaakakun valmistukseen. Tällöin voit valmistaa kakun irtopohjavuokaan ja kuorruttaa esim. raakasuklaalla tai vaahdotetulla kookoskermalla.
  • Halutessasi brownieiden sijaan korkean kakun, tuplaa raaka-aineiden määrä. Tällöin voit myös halkaista valmiin kakun ja tehdä kerrosten väliin esim. marjasosetäytteen.


leeni

 

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat