Kuinka päästä makeanhimosta eroon raskausaikana

3

Kuinka hillitä makeanhimoa raskausaikana? Raskaus tuo monelle mukanaan makeanhimon, joka saa tarttumaan epäterveellisiin herkkuihin useammin kuin olisi kannattavaa.

Kuten edellisestä postauksesta voit lukea, teki alkuraskaus sokeriset mieliteot myös minulle yllättävän tutuiksi – siitäkin huolimatta, ettei makeanhimo ole minua vaivannut enää vuosikausiin. Raskaushormonit siis toden totta saavat monen asian muuttumaan!

Moni päätyy ajattelemaan, ettei epäterveellisestä herkuttelusta raskauden aikana tarvitse stressata, sillä raskaus on naiselle hemmottelun aikaa; kantaahan hän sisällään pientä aarretta. Totta, herkuttelusta ei kannata stressata; stressi kun harvoin parantaa ainuttakaan asiaa. Ja kyllä, nainen ansaitsee hemmottelua osakseen, mutta se voi (ja sen kannattaa) olla muutakin kuin sokerilla kuorrutettua.

Edellisessä postauksessa kävin kattavasti läpi perusteluita, miksi sokerisia herkkuja ei ole hyvä syödä raskauden aikana kahden (tai edes yhden!) edestä. Kannattaa siis aloittaa lukemalla ko. postaus. Tässä postauksessa annan vinkkejä makeanhimon selättämiseksi. Sain testata niitä tuoreeltaan myös itselläni, joten tiedän, että ne toimivat.

Näistä vinkeistä on apua niillekin, joiden vatsa ei vauvasta pyöristy. Sokerikoukku kun ei ole ainoastaan raskaana olevien haaste.

1

1. Motivoi itsesi

Kaikkein tärkeintä on tehdä itselle selväksi, miksi sokeria ei raskaana ollessa halua (liikaa) syödä. Jos ajattelet “Voin ottaa ilon irti herkuista niin kauan, kunnes kärähdän sokerirasituskokeessa”, on näkökulman vaihtaminen tarpeen. Käskyä ei siis kannata odottaa ulkopuolelta, kuten neuvolasta. Pakon edessä voit toki tsempata itsesi toimimaan suositusten mukaan, mutta paljon kivempaa ja helpompaa hommasta tulee, kun löydät sisäisen motivaation.

Monelle motivoitumiseen auttaa sokerin haittojen tiedostaminen eli ottamalla selvää, MIKSI sokeria kannattaa raskausaikana (ja toki myös muuten) välttää. Kun toiminta on itselle hyvin perusteltua, tulee toimeen myös tartuttua, ja mikä tärkeintä, pitkäjänteisesti.

Huom!

Sokerin haitoista sikiölle kirjoitin edellisessä postauksessani (kurkaa, jos eivät ole sinulla jo tiedossa). Haitoista puhutaan mielestäni aivan liian vähän, eikä olekaan ihme, että moni pitää sokerin karsimista turhana terveysvouhotuksena – vaikkei se sitä todellakaan ole – kuten tiedekin on viimein onneksi todistanut!

2. Tunnista tekosyyt

“En voi raskaushormonien aiheuttamille mieliteoille mitään.” “Kehoni käskee herkuttelemaan, joten sitä on kuunneltava.” “Raskaana tulee syödä kahden edestä…”

On varsin helppo keksiä verukkeita tarttua karkkipussiin etenkin raskaana, jolloin tiukat dieetit eivät ole millään tapaa suositeltuja ja keho tarvitsee lempeyttä. Itselle kannattaa kuitenkin olla rehellinen; Onko sokerin syömisessä oikeasti kyse välttämättömästä tarpeesta vai sen sijaan nopeasta mielihyvästä, jonka haluat, vaikka pidempiaikaiset seuraukset eivät ole suotuisat sinulle eikä vauvalle?

Ennen kuin suuntaat impulssin ajamana herkkuostoksille, suosittelen ottamaan aikalisän ja miettimään herkuttelun “pakottavuutta” ja syiden todellista luonnetta. Taltuta makeanhimo -kurssilaisiltani saan usein kuulla, kuinka aikalisän ottaminen äkillisen mieliteon äärellä auttaa. Silloin ei tule toimittua “pakko saada herkkuja nyt -mentaliteetilla”, ja tilaa jää myös vaihtoehtojen punnitsemiselle.

Kannattaa siis painaa jarrua – edes hetkeksi – ja antaa impulssin rauhoittua. Sen jälkeen rehellinen tilannekartoitus on todennäköisesti täysin mahdollinen ja tuo mukanaan sokeriövereitä jarruttavia vastauksia.

 

2

 

3. Paikkaa ravinnepuutokset

Moni toden totta kokee elimistön huutavan herkkuja, aivan kuin ne olisivat sille elinehto. Jos et ole nälkäkuoleman partaalla, on viesti kuitenkin väärin luettu. Herkuista saat kyllä runsaasti kaloreita, mutta valitettavasti sikiön (ja itsesi!) terveydelle tärkeitä ravinteita et juurikaan.

Onkin täysin mahdollista, että kokemasi herkkuhimo on elimistösi viesti mikroravintoaineiden puutteesta. Tuo puute saa aikaan “jotain tekisi mieli syödä -tuntemuksen”, jota tulee tyydytettyä epäterveellisesti napostellen. Etenkin jatkuvaa makeanhimoa kokevien kannattaa siis tankata vatsaan ravinnetiheää ruokaa. Näin elimistö saa sitä, mitä se pohjimmiltaan tarvitsee, jolloin se myös toimii tasapainoisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Ravinneköyhällä ruoalla et puolestaan saavuta todellista kylläisyyttä tai taltuta makeanhimoa. Et, vaikka olisit syönyt kaloreita riittävästi tai enemmän kuin kulutuksesi vaatii. Modernin länsimaisen ruokakulttuurin voikin sanoa tuoneen mukanaan uudenlaisen ihmistyypin: aliravitut yliruokitut. Laatu on korvattu määrällä, vaikka terveys edellyttäisi päinvastaista.

Raskaana ollessa tarvitset vielä tavallista enemmän ravinteita, jotta varastosta riittää sekä sinulle että pikkuiselle. Vauva kyllä pyrkii ottamaan omansa vaikka kudoksistasi, mutta ideaalia ei toki ole, että sinä kärsit sen seurauksena ravinnepuutoksista.

Riittävien ravinteiden turvaamiseksi suosittelen raskaana oleville laadukasta raskausvitamiinia ja muutamaa muuta lisäravinnetta (aiheesta tulen kirjoittamaan erillisen postauksen). On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät vitamiini- ja hivenainevalmisteet korvaa monipuolista ruokaa, vaan niitä otetaan sen päälle – täydennyksesi.

Paras tapa turvata ravinteiden saanti ruokavaliosta on syödä mahdollisimman kokonaista ja värikästä ruokaa. Ruoan prosessointi tuhoaa monia vitamiineja. Valmisruokaan käytetyt raaka-aineet (kuten valkoiset jauhot ja raffinoidut öljyt) ovat lisäksi jo lähtökohtaisesti ravinneköyhiä, joten niiden syöminen kannattaa toden totta jättää väliin.

Tiesitkö?

Sokeripitoinen ruokavalio kuluttaa elimistöstäsi ravinteita, erityisesti sinkkiä, kalsiumia, C-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi jäät paitsi tärkeistä antioksidanteista, joita elimistösi tarvitsee sokeripommituksen aiheuttaman solujen rappeutumista edistävän oksidatiivisen stressin vähentämiseksi. 

 

3

 

4. Syö kunnolla napostelun sijaan

Kuulostaa varmasti täysin itsestäänselvältä ohjeelta, mutta monen kohdalla käytännön toteuttaminen silti tökkii. Aterioita jätetään väliin ja niitä korvataan napostelulla. Raskaana ollessa tilanne korostuu, sillä olo voi olla etova ja huono, jolloin ns. tavallinen ruoka ei tunnu houkuttelevalta.

Epäsäännöllinen, huono ja liian vähäinen syöminen johtaa helposti matalaan verensokeriin ja sitä kautta makeanhimoon sekä ahmimiseen – lisäksi heittelevä verensokeri on omiaan altistamaan huonovointisuudelle. Pyri siis säännölliseen rytmiin, johon kuuluu mielellään kaksi lämmintä/kunnon ateriaa. Aamupalaa ei kannata missään nimessä jättää välistä eikä suurinta ateriaa säästää iltaan; mitä isommaksi mahasi kasvaa, sen epämiellyttävämpi on mennä täydellä vatsalla nukkumaan.

Säännöllisyyteen kuuluu ehdottomasti myös veden juominen, joka kannattaa ajoittaa pääasiassa aterioiden väliin, jotta et laimenna vedellä ruoansulatukselle tärkeitä vatsahappoja. Mehut (paitsi itsepuristetut suht vähäsokeriset mehut) ja virvoitusjuomat kannattaa pitää minimissä. Jos puhtaan veden seuraksi kaipaat tehokasta nesteyttäjää, valitse maustamaton kookosvesi.

 

5. Varaudu vaihtoehdoin

Eli herkkujako ei saa syödä ollenkaan, vaan ainoastaan terveellistä ruokaa ja ehdottoman säännöllisesti?

Turhan nipoksi ei tässä asiassa onneksi tarvitse ryhtyä. Ensinnäkään epäterveelliset herkut satunnaisesti eivät ole ongelma, jos elämäntapojen peruspalikat ovat kunnossa. Lähtökohtaisesti kuitenkin suosittelen, että tyydytät herkkuhampaasi fiksummilla vaihtoehdoilla – se kun ei tarkoita, että mausta pitäisi tinkiä.

Nyt raskauden aikana omia lemppareitani ovat olleet Foodinin inka– ja mulperimarjat. Aivan loistavia karkin korvaajia! Lisäksi suosittelen manteli ja pähkinätahnoja – sekä ikisuosikkiani tahinia. Niihin on kätevä dippailla hedelmiä, jotka yksin nautittuna eivät juuri täyttäisi vatsaa ja saavat helposti verensokerin heittelemään.

Kookoksen maku on luontaisesti makea, kannattaa kokeilla myös kookosöljyä ja kookosmannaa. Rasva on itsessään verensokerin kannalta neutraali makroravinne, ja muuhun ruokaan yhdistettynä hidastaa verensokerin vaihteluita. Herkkuhetkiin on hyvä sisällyttää myös proteiinia, joka tuo kylläisen olon. Puhtaat proteiinijauheet käyvät myös raskausaikana ja suklaan- tai vaniljan makuisena tuovat tyydyttävät loistavasti herkkuhammasta.

Reseptivinkki!

Helppo terveysherkku on tämä proteiinijäätelö. Proteiinijauheet sopivat hyvin myös herkkusmoothieiden valmistukseen, joista saa samalla ravitsevia ja täyttäviä. Kokeile esim. seuraavaa yhdistelmää:  mustikoita, avokadoa, mantelivoita, vaniljanmakuista riisiproteiinia, makeauttamatonta, kauramaitoa ja raakakaakaojauhetta. 

Jos sinun on kuitenkin saatava lempiherkkujasi, tee ne itse, jolloin voit kiinnittää huomiota raaka-aineiden laatuun. Onneksi netti on nykyisin täynnä terveellisiä herkkureseptejä, joiden avulla korvapuustista saa loihdittua fiksumman version, maitosuklaan korvattua nopeasti valmistuvalla raakasuklaalla ja letut banaanipannareilla.

Lisäksi kun valmistat herkut itse, joudut – tai pikemminkin saat – hieman odotella, mikä mahdollisesti laannuttaa himoa tai ainakin saa sinut toimimaan muun kuin impulssin vallassa.

 

3

 

6. Pureskele ja maistele

Olkoonkin niin, että sokerinen herkku päätyy suuhusi. Siinä hetkessäkin voit tehdä ihmeitä niinkin yksinkertaisella asialla kuin syömällä sen hitaaaaasti. Fakta on, että ensimmäiset suulliset maistuvat aina parhaimmalta, joten nautiskele niistä ajan kanssa ja tunnustele sitten, tarvitsetko oikeasti lisää. Voikin olla, että 300 gramman karkkipussiin sijaan kourallinen riittää.

Lisäksi kannattaa tiedostaa, että maistat herkun vain niin kauan kuin se on kielesi päällä. Ehkäpä se motivoi sinua pidentämään herkun aikaa suussa – nielemisen jälkeen kun siitä ei ole enää mitään iloa. Se huomioiden tuntuu suorastaan surkuhupaisalta, että herkut hotkaistan usein alas minuuteissa; nautinto jää lyhyeksi ja ahmimisen jälkeinen huono olo saapuu nopeammin.

Huom!

Tämä neuvo kannattaa ottaa käyttöön mitä tahansa syötkin. Asiakastyössä olen saanut ilolla havaita, että hidastaminen ruoan/herkun äärelle auttaa makeanhimon lisäksi voi tarjota avun mm. ruoansulatusvaivoihin, painonhallintaan, stressiin ja häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen.

7. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Kun raskaus saa kehon kolottamaan, mielialat heilahtelemaan ja nukkumisen tuntumaan haastavalta, näyttäytyy herkuttelu helpolta – ja jopa ansaitulta – keinolta saavuttaa mielihyvä. Jos kuitenkin turvaudut siihen ensisijaisena helpotuksena, on kierre nopeasti valmis. Elimistösi alkaa pyytää sokeria yhä enemmän ja useammin, jolloin kyse ei ole enää vain tavasta tai raskaushormoneista, vaan fyysisestä sokeririippuvuudesta.

Jos tunnistat hakevasi mielihyvää ja lohtua pääasiassa herkuista, on hyvä miettiä muita tapoja itsesi hellimiseen. Voisitko pyytää kumppaniltasi hieronnan? Raskaana ollessa myös lämmin suihku ja kylpy tuntuvat erityisen hyvältä.

Noiden lisäksi itselleni isoksi avuksi on tuonut kaikenlainen kehonhuolto foam rollauksesta venyttelyyn ja lempeään joogaan. On myös ollut ihanaa rentoutua raskausaiheisten lukemisen parissa – ja siis positiivisen sellaisen. Suosittelen ehdottomasti pysymään erossa netin keskustelupalstoilta (lukuvinkeistä tulossa erillinen postaus).

Huom!

Niitä vähän ikävämpiäkin olotiloja kannattaa myös oppia hyväksymään sen sijaan, että aina etsii nopeaa poispääsyä niistä. Raskaudessa, kuten muissakin elämänvaiheissa, on tunteiden tunteminen osa inhimillistä kokemusta. Jos tunteita pyrkii liiaksi kontrolloimaan sekä kategorisoimaan hyväksyttyihin ja ei-hyväksyttyihin, käy helposti niin, että ne purkautuvat epätoivottavalla tavalla ulos – kuten kumppanille tiuskimisena tai harmitukseen syömisenä.

Muutama sana keinotekoisista makeutusaineista

Jos noudatat valtion virallisia raskausajan ruokavalio-ohjeita, saatat ajatella keinotekoisten makeuttajien olevan hyvä vaihtoehto sokerille. Niitä kun ei ole kielletty, ja energiajuomienkin kohdalla mainitaan vain kofeiinin haitallisuus. Siitä huolimatta välttäisin keinotekoisia makeutusaineita etenkin raskaana ollessa muun muassa näistä syistä:

Keinotekoiset makeutusaineet:

  • eivät vie makeanhimoa mennessään, vaan päinvastoin ylläpitävät mieltymystä makeaan
  • huijaavat mieltämään niitä sisältävät tuotteet terveellisiksi
  • nostavat verensokeria, vaikka eivät sisälläkään sokeria
  • eivät ole elimistölle luontaisia, minkä vuoksi elimistö ei osaa prosessoida niitä oikein
  • mahdollisesti lisäävät riskiä tiettyihin sairauksiin

Keinotekoiset makeutusaineet eivät ole siis yhtään sen suositeltavampia kuin valkoinen sokeri – oikeastaan vielä vähemmän. Niiden sijaan suosittelen käyttämään kotimaista pastöroimatonta luomuhunajaa tai kookossokeria sekä toki parhaimpana vaihtoehtona marjoja ja hedelmiä.

Jos kaipaat kaloritonta makeuttajaa, ovat stevia ja erytritoli siihen parhaita vaihtoehtoja.

 

5

 

Rohkaisen kokeilemaan näitä vinkkejä oletpa sitten raskaana tai et. Haitallisen sokerin syöminen ei tee hyvää kellekään, eikä jatkuva makeanhimo ole mukava seuralainen. Vähätellä sitä ei kannata, vaikka kaverit vieressä niin tekisivätkin.

Ei myöskään kannata lannistua, jos tekemäsi toimet eivät ole tähän saakka auttaneet ja olet palannut sokerittoman jakson jälkeen takaisin lähtöruutuun.  Omasta sekä asiakkaideni kokemuksesta tiedän, että makeanhimon voittaminen kestävällä tavalla vaatii oikeasti tehokkaita, fiksuja ja inhimillisiä toimia pikaisten herkkulakkojen sijaan.

Jos omat toimesi eivät ole auttaneet ja  kaipaat käytännöntyössä toimiviksi todistettuja keinoja, ohjattuja askeleita ja asiantuntijan tukea sokerikierteen katkaisemiseksi, olet tervetullut mukaan 16.5. alkavaan Taltuta makeanhimo -verkkovalmennukseen.

Huom!

Tämä on viimeinen mahdollisuus päästä mukaan ennen ensi syksyä, joten nyt ei kannata jäädä odottelemaan. Kesäherkuista voi nauttia ilman sokeriövereitä, joten askeesiin ei tämän myötä tarvitse vajota!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät TÄÄLTÄ. Aiempien kurssilaisten kokemuksia voit lukea TÄÄLTÄ.

PS. Ohjelma sopii hyvin myös raskaanaoleville ja imettäville.

6

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat