Kuinka lisätä kasvisten syöntiä + gluteeniton tabboulehresepti

tabbouleh

Jep, kaikki varmasti tietävät, että kasviksia täytyy syödä. Otan kuitenkin aiheen (jälleen kerran) esille, sillä tieto ei näy monenkaan kohdalla käytännössä; Tilastojen mukana suomalaiset syövät vain 350 g kasviksia päivässä. Aivan, se kuuluisa “puoli kiloa päivässä” ei siis toteudu läheskään kaikkien kohdalla!Miksi ihmeessä kasvikset ovat sitten niin tärkeitä?

Monella on mielessä kasvisten vähäkalorisuus ja maine pupunruokana – sopii laihdutukseen, mutta ei vie nälkää – saatika tee ihmistä iloiseksi. 

Nyt ei takerruta laihduttamiseen, vaan katsotaan kasvisten hyötyjä muilta kanteilta.

WHO:n mukaan jopa 2,7 miljoonaa kuolemaa olisi estettävissä vuosittain syömällä kasviksia edes suositellut 500 g päivässä. 

Vähäinen kasvisten syönti voidaankin yhdistää riskiin sairastua mm. sydän – ja verisuonitauteihin, suolistosyöpiin sekä tyypin 2-tyypin diabetekseen.

1

 

Ei kuitenkaan jäädä murehtimaan uhkakuvia, vaan käännetään asia myönteiseksi:

  • Puoli kiloa päivässä on lopulta varsin pieni määrä; esim. kourallinen marjoja + omena + puoli lautasellista salaattia yhden päivän aikana.
  • Valinnanvara on aivan mieletön – sen voit todeta pysähtymällä marketin hevi-osastolle, ja katsomalla mitä muuta kuin kurkkua ja tomaattia sieltä löytyy.
  • Tuoteselosteita ei tarvitse osata lukea, sillä kaikki on 100% sitä, miltä näyttääkin; bataatti bataattia ja kaali kaalia.

Annankin sinulle nyt haasteen:

1) Syö vähintään yhtä kasvista jokaisella aterialla (sis. aamu-, ilta ja välipalat).

2) Lisää määrää nykyisestä (kasviksia on miltei mahdoton syödä liikaa).

3) Kasvata monipuolisuutta (nykyisin suomalaisten kasvisten saannista  yli puolet koostuu tomaatista, kurkusta ja porkkanasta).


Helpommin sanottu kuin tehty…?

On täysin inhimillistä, että ostoskärryyn päätyy aina samoja kasviksia ja ajatus kasvispainotteisesta ateriasta vaihtuu nälkäisenä ja väsyneenä jauhelihaan ja makaroniin.

Onneksi kaikkea ei tarvitse itse osata ja vaivattomia ratkaisuja on olemassa; Upea kollegani ja ystäväni Tuulia Järvinen Wellberries-blogin takaa on kehittänyt niin oivallisen palvelun terveellisen arkiruoan valmistamiseen, että haluan vinkata siitä teille.

Kyseessä on Wellmeals-ateriasuunnitelma

Ateriasuunnitelman avulla kuka tahansa onnistuu loihtimaan runsaista kasviksista, monipuolisista proteiininlähteistä ja laadukkaista hiilihydraateista koostuvia aterioita  – sesongin raaka-aineita suosien. Sen avulla koko perhe syö ravitsevaa ruokaa!

 Samalla minimoidaan ruokahävikki, jota yhdeltä suomalaiselta tulee valitettavat 20–30 kg vuodessa. Säästät siis aikaa, hermojasi, rahojasi sekä ympäristöä.


Käytännössä:

  • Ateriasuunnitelma sisältää reseptit sekä kauppalistan reseptien valmistukseen. Sinun täytyy siis vain käydä kaupassa ja valmistaa ruoka reseptien mukaan.
  • Reseptit ovat gluteenittomia, halutessa maidottomia, ja sisältävät keskimäärin kuusi kiloa kasviksia viikossa. Osa resepteistä on myös täysin vegaaneja, mutta silti proteiinipitoisia.
  • Ateriasuunnitelman saa 3 tai 6 reseptillä per viikko. Aloittaa voit kuukauden jaksolla tai pidemmällä aina puoleen vuoteen saakka.

Kokeile ateriasuunnitelmaa edullisesti!


Pyysin Tuulialta teille alekoodin, koska uskon, että ruudun sillä puolen ateriasuunnitelmalle voisi olla käyttöä. Tämä on siis täysin vilpitön suositus Tuulian herkullisia ruokia syöneenä ja ratkaisusta iloitessani!


Koodilla arkiruoka saat Wellmeals-ateriasuunnitelmista 20 % alennuksen. Koodi on voimassa 20.5. saakka ja pääset käyttämään sen TÄÄLLÄ.

2

 

Kerroinkin aiemmin, että vietimme Tuulian kanssa kokkauspäivän. Nyt saan jakaa teille pääruoan reseptin, joka on Tuulian käsialaa.

Resepti on gluteeniton ja täysin vegaaninen, mutta silti proteiinipitoinen kvinoan ja linssien ansioista.

Kukkakaalitabbouleh sitruunaisella kookoskastikkeella (n. 4 hlö)

Tabbouleh

n. 400 g kukkakaalia
1 dl kvinoaa
2 dl kuivattuja punaisia linssejä
1 punasipuli
1/2 ruukku minttua
1/2 ruukkua thai basilikaa
250 g kirsikkatomaatteja
1 kirpeähkö omena
suolaa
mustapippuria
neitsytoliiviöljyäKastike

1 dl kookoskermaa
1/2 sitruunan mehu
suolaa ja rosepippuria maun mukaan

Liota linssejä joko yön yli tai muutaman tunnin ajan, ja huuhtele huolella ennen käyttöä – näin ne ovat hellempiä vatsallesi. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, mutta huomio liotettujen linssien lyhyempi keittoaika (laita myös vähemmän vettä).

Huuhtele kvinoa huolella (kunnes huuhteluveteen ei enää muodostu “kuplia”) ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita tässä välissä kastikeainekset yhteen ja laita kastike kylmään tekeytymään.

Laita kukkakaalin kukintoja blenderiin pienissä erissä, ja aja hienoksi “riisiksi”. Hienonna tomaatit, sipuli ja omena mukaan, sekoita yhteen kukkakaaliriisin kanssa.

 Huuhtele kypsät linssit kylmällä vedellä ja sekoita muiden raaka-aineiden joukkoon. Anna kvinoan jäähtyä hetken, ja sekoita sekin mukaan. Hienonna yrtit, lisää mukaan ja mausta. Pirskota mukaan neitsytoliiviöljyä.

Valmista! Tarjoile ravitseva tabbouleh sitruunaisen kookoskastikkeen kanssa.

3

Herkullisia reseptejä kaipaavan kannattaa kurkata myös Tuulian Wellberries-blogi, josta löytyy sekä terveellisiä herkkuja että kunnon ruokaa.

 

♥ Leeni

Kuvat: Tuulia Järvinen

PS. Kuvissa näkyvien porkkana-bataattirieskojen ohjeen löydät täältä.

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Käy lataamassa
Maksuttomat oppaat