Kannattaako karkkilakko? Vältä nämä sudenkuopat ja onnistu!

irti sokerista ja makeanhimosta

Miksi karkki- ja herkkulakot eivät useinkaan onnistu?

Herkkulakko sokerittoman syyskuun ajan voi kuulostaa varsin loistavalta idealta; ovathan karkit ja muut epäterveelliset herkut suurissa määrin haitallisia, sokeririippuvuutta ja makeanhimoa aiheuttavia sekä ravitsemuksellisesti täysin tyhjiä energianlähteitä ilman höytyjä (lukuun ottamatta hetkellistä nautintoa).

Mutta kannattaako herkkulakko oikeasti? Onko herkkulakosta hyötyä? Voiko sen avulla päästä sokerikoukusta irti?

Rohkenen sanoa, että useassa tapauksessa ei kannata. Tässä postauksessa haluan sanoa muutaman varoitussanan karkki- ja herkkulakkojen sudenkuopista ja kertoma, millaisesta herkkulakosta voi on hyötyä ja miten voit onnistua siinä.

Tämän takia karkki- ja herkkulakot epäonnistuvat

1. Herkkulakot altistavat ahmimiselle 

Kenelläpä ei olisi kokemusta karkki- tai herkkulakosta. Varmasti yhtä monella on kokemus, ettei lakko pidemmän päälle toimi. Miksi? Koska lakkoon sisältyy jo lähtökohtaisesti ajatus määräajasta; se alkaa ja loppuu.

Kun viimein saavutat lakon viimeisen päivän, palaat mitä todennäköisimmin takaisin karkkien ja muiden herkkujen äärelle – mahdollisesti vieläpä korkojen kera, koska herkkulakkohan on ohi, ja mässytys taas sallittua (ja jopa “onnistuneen” lakon takia ansaittua).

Moni suunnittelee, millä kaikilla herkuilla itsensä voi lakon jälkeen palkita. Sanomattakin selvää, että tuloksena on mitä todennäköisimmin herkkuöverit ja usein myös paluu sokerikierteeseen ja makeanhimoon, josta on vaikea päästä irti.

Voit kysyä itseltäsi: Onko herkkulakko onnistunut, jos et sen aikana sorru sokeriin, mutta syöt sen päätyttyä karkkia ja muita herkkuja mielin määrin?

Onko herkkulakossa onnistumisen mittari se, ettei sen aikana repsahda vai kannattaisiko sen sijaan tähdätä elämäntapamuutokseen eli vähentää herkuttelua pysyvästi?

Jos olet pysyvän elämäntapamuutoksen kannalla, ei väliaikainen kieltokuuri (eli lakko) auta. Oman ja asiakkaideni kokemusten mukaan herkkulakot vain lisäävät sokerinhimoa sen sijaan, että ne toisivat todellisia ja pitkäaikaisia hyötyjä.

irti sokerista ja makeanhimosta

2. Karkkilakossa käytetään keinoja, jotka eivät vie makeanhimoa pois

Hetkellinen karkkilakko onnistuu vaikka sisun vimmalla – etenkin, jos siihen sisältyy ajatus lopussa häämöttävästä palkinnosta (lue: sokeriövereistä).

Monen kohdalla karkkilakkoon lähdetäänkin keinoja kaihtamatta, mikä toisin sanoen tarkoittaa keinoja, jotka eivät pitkässä juoksussa toimi eivätkä vähennä makeanhimoa kuin korkeintaan hetkeksi.

Tässä harmillisen suosittuja, mutta haitallisia tapoja toteuttaa herkkulakko:

 • Sokerin korvaaminen keinotekoisilla makeutusaineilla.
  >> ONGELMA: Keinotekoiset makeutusaineet eivät vie makeanhimoa pois, vaan voivat jopa lisätä sitä – lisäksi myös niihin voi jäädä koukkuun. Makeutusaineet eivät välttämättä myöskään ole sokeria terveellisempiä, etenkin, kun niitä tulee helposti syötyä isoja määriä (mm. monet sokerittomat tuotteet, light-limut yms.).
 • Herkkujen karsiminen ruokavaliosta ilman, että tilalle tuodaan ravitsevaa ruokaa ja energisyyttä ylläpitävää vatsantäytettä.
  >> ONGELMA: Liian vähäinen syöminen ja matala verensokeri saavat herkkuhimon nostamaan päätään. Jos ennen sait energiaa sokerin ravinnetyhjistä kaloreista, on ne korvattava ravitsevilla kaloreilla, jotta voit tuntea olosi tyytyväiseksi ja energiseksi.
 • Tehdään muutos yhdessä yössä ilman tukitoimenpiteitä.
  >> ONGELMA: Alkuinnostuksen kadottua hommasta tulee tervassa juoksemista ja sokeriton elämä tuntuu rangaistukselta. Alat miettiä, miksi hukata elämä kitumalla karkkilakossa, kun sen sijaan voisi nauttia elämästä herkkujen kera.
 • Korvataan valkoinen sokeri ns. terveellisimmillä vaihtoehdoilla (hunaja, kuivahedelmät, intiaanisokeri yms.), joita syödään jopa kaksin käsin.
  >> ONGELMA: Nuo ovat toki valkoista sokeria parempia makeuttajia, mutta niitä syömällä tottumus makeaan ei häviä. On myös hyvin helppoa vetäistä niistä toistuvat herkkuöverit, ja kärsiä sen tuloksena huonosta olosta, vatsavaivoista ja ylimääräisistä kiloista.
 • Aloitetaan samalla kuntokuuri, nukutaan liian vähän, syödään vain parsakaalia ja leikitään superihmistä.
  >> ONGELMA: “Kaikki tai ei mitään” -mentaliteettisi saavat voimasi hiipumaan, ja jos/kun repsahdat, päätät tappiomielialassa luovuttaa kokonaan (koska et pystynyt täydelliseen suoritukseen).

Tietyn aikaa nuokin keinot voivat toimia, mutta jälleen kerran on syytä kysyä, mitä tapahtuu, kun olet sinnitellyt herkkulakon loppuun?

Entä edistävätkö yllämainitut pikakeinot terveyttä ja hyvinvointia – etenkään pitkässä juoksussa?

3. Herkkulakossa mietitään vain ruokavaliota, vaikka kokonaisuuteen tulisi sisällyttää muutakin

Herkkulakot toteutetaan useimmiten yksinkertaisesti kieltäytymällä tietyistä herkuista (kuten sokeri ja höttöhiilarit) sekä mahdollisesti syömällä muutenkin terveellisesti.

Ruokavalion “putsaaminen” kuitenkaan harvoin riittää pääsemään (ja pysymään!) täysin irti sokerikoukusta.

Jos sinunkin makeanhimosi pitää pintansa, vaikka syöt terveellisesti ja vältät sokeria, et ole yksin. Ruokavalioremontilla pääset alkuun, mutta koska syyt sokerin himoon ovat moniulotteiset, jää iso osa makeanhimosta käsittelemättä.

Noita muita syitä ovat mm. tunnesyöminen, stressi, univaje ja suoliston huono kunto. Eli jos esimerkiksi nukut jatkuvasti liian vähän ja stressaat suolistosi rapakuntoon, voit olla varma, että herkut huutavat nimeäsi, vaikka yrität ohittaa karkkihyllyn nopein askelin.

eroon sokerikokusta ja sokeririippuvuudesta

4. Ryhdyt herkkulakkoon haitallisin motiivein

Tässä yleisiä, mutta varsin lyhytnäköisiä motiiveja, jotka eivät kanna pitkälle:

 • Kesäherkuttelu näkyy vyötäröllä, joten nyt täytyy karistaa kesäkilot nopeasti.
 • Kaikki muutkin ovat sokerilakossa, joten kai minunkin on pakko aloittaa.
 • Minulla on kaappi täynnä tavoitevaatteita, joihin tulisi mahtua.
 • Elämäni on yhtä kaaosta, joten nyt laitan edes yhden asian kontrolliin.
 • Olen ruma ja epäonnistunut, joten nyt näytän, että minustakin on johonkin.

Moni tarttuu siis sokerin vähentämiseen negatiivisuudesta käsin; olen ruma, olen lihava, olen huono.

Toinen tyypillinen tapa on ajatella sokerittomuutta “pakkona”; minun pitäisi lopettaa herkuttelu, minun täytyisi elää terveellisesti, en saa enää kajota sokeriin.

Kolmas yleinen motiivi on halu saada tuloksia nopeasti, koska tulossa on juhlat, tavoitefarkut kummittelevat kaapissa tai vaaka ei yht’äkkiä näytäkään sitä, mitä toivot.

Negatiiviset motiivit saavat sinut sättimään itseäsi ja tekemään asioita, jotka eivät tee sinulle aidosti hyvää. Tyypillisiä sellaisia ratkaisuja, ovat liian vähäkaloriset dieetit, kieltäytyminen kaikista nautinnoista, liian kova treenaaminen ja itsesi haukkuminen, jos et onnistu sataprosenttisesti.

Negatiivisuudesta ja “pakko-ajattelusta” käsin on lähes mahdoton tehdä muutos, jota jaksaisi ylläpitää pitkään. Onkin selvää, ettei tuolla strategialla voi edetä kovin pitkälle, vaan motivaatio hiipuu nopeasti ja jäljelle jää epäonnistunut fiilis.

5. Karkkilakko ei jätä tilaa inhimillisyydelle ja kohtuudelle

Karkkilakko on kirjaimellisesti lakko eli muruakaan karkkia ei sen aikana kuulu nauttia. Joillekin nollatoleranssi toimii hyvänä “katkaisuna”, ja kohtuutta voi opetella, kun pahin makeanhimo on tiessään, mutta monien kohdalla joko tai -ajattelutapa saa herkkuhimon vain kasvamaan.

Se mikä on kiellettyä, houkuttaa kahta kovemmin (etenkin, jos ei ymmärretä vaihtoehtoja).

Ajatukset pyörivät herkuissa, ja lasket päiviä siihen hetkeen, jolloin herkut ovat taas sallittuja. Ei ihme, jos sinulle syntyy kuva terveellisestä elämäntavasta kurjana kitukuurina, johon pystyy parhaimmillaankin vain hammasta purren.

Toinen mustavalkoisen ajattelutavan haittapuoli on suhtautuminen repsahduksiin. Repsahtamiset eivät ole sallittuja, joten kun sellainen tapahtuu, heitetään koko homma romukoppaan tai piiskataan itseä itsesoimausten saattelemana väkisin eteenpäin.

Tällöin jää huomaamatta, että nollatoleranssin ja liiallisen herkuttelun välillä on paljon liikkumavaraa; yksi tai kaksi keksiä on parempi kuin koko paketin hotkiminen. Tai vaikka paketillinen menisikin, voi heti seuraavassa hetkessä tehdä fiksun valinnan – eikä peli ole todellakaan menetetty.

Kannattaakin miettiä, millä on kokonaisuuden kannalta merkitystä? Entä voisitko oppia repsahduksista jotain, ja sen avulla ennaltaehkäistä vastaavan jatkossa?

onnistu hyödyllisessä karkkilakossa

Mutta entä karkkilakon hyödyt? Kai niitäkin on? 

Onhan kuukausi tai edes viikko ilman epäterveellisiä herkkuja parempi kuin olla kokonaan yrittämättä…? 

Totta, kannattaa ehdottomasti tarttua toimeen ja vähentää liiallista herkkujen, sokerin ja karkin syöntiä, sillä siitä voi olla paljonkin hyötyä.

Karkkilakko kannattaa silloin, kun toteutat sen fiksusti ja oikealla tavalla. Tähän saakka luettuasi sinulla onkin jo käsitys siitä, miksi karkkilakot epäonnistuvat ja mitä sinun ei ainakaan kannata tehdä.

Katsotaan nyt tarkemmin, mistä onnistunut karkkilakko on tehty…

Hyödyllisen karkkilakon tunnusmerkit:

 • Tavoitteena turhan sokerin välttäminen pitkällä tähtäimellä, johon karkkilakko toimii reippaana alkusysäyksenä.
  ELI: Karkkilakko auttaa irrottautumaan pahimmasta sokerikoukusta ja sokerin syömisen tavasta. Samalla luot tilalle uusia terveellisempiä tapoja, joita voit ylläpitää koko lopun elämän.
 • Vahva tahtotila ja oma valinta epäterveellisen sokerin karsimiseen.
  ELI: Ennen kuin aloitat, teet itsellesi selväksi, mitä haluat ja miksi. Tavoitteen ja syyn on oltava konkreettinen, positiivinen ja myös pidemmällä tähtäimellä toimiva (esim. Haluan ja aion pysyä liiallisesta sokerista erossa, jotta olen energisempi kiireisessä arjessani, vatsaongelmani rauhoittuvat ja jaksan kiireistä lapsiarkea).
 • Oikeasti toimivat menetelmät, jotka sekä auttavat pysymään sokerista erossa, että lisäävät hyvinvointia muutenkin.
  ELI: Sen sijaan, että tartut hätäisiin keinoihin (kuten light limut ja vähäkalorinen ravinto), otat käyttöön herkkuhimoa ennaltaehkäiseviä ja poissa pitäviä toimenpiteitä (kuten univajeen poistaminen, stressin hallinta ja säännöllinen syöminen).
 • Hyväksyt, ettei homma mene aina täydellisesti.
  ELI: Saatat repsahtaa, mutta se on täysin inhimillistä ja voit oppia siitä seuraavaa kertaa varten jotain. Voit myös miettiä, sopisiko sinulle kohtuus paremmin. Entä mitä kohtuus sinun kohdalla tarkoittaa (se voisi olla esim. juhlissa herkuttelua vai pieni herkkupala päivittäin?)
 • Ja tärkein: Alat elämää terveellisemmin, koska rakastat itseäsi – et sen vuoksi, että voisit rakastaa itseäsi.
  ELI: Arvostat kehoasi ja haluat tarjota sille parasta. Luonnollisestikin se tapahtuu hyvää tekevien valintojen, ei kurittamisen ja itsesyytösten kautta.

Jep, ymmärrän jos nyt mietit: “Kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta käytännössä ei ole yhtään niin helppoa! Herkkuhimo on niin voimakas, että se saa toimimaan järjenvastaisesti.”

Tiedän, olen itse ollut samassa tilanteessa. Kärsin sinnikkäästä makeanhimosta useita vuosia, ja yritin siitä irti laihoin tuloksin (nimimerkillä sata karkkilakkoa kokeillut).

Nyt tilanne on täysin toinen. Voin vilpittömästi sanoa, etten kaipaa karkkeja tai turhaa sokeria, ja jos tekee mieli herkutella, teen sen terveellisemmillä tavoilla. Myös kohtuuden oppiminen on ollut tärkeä saavutus!

Kyse ei ole ankarasta kieltokuurista, vaan elämäntavasta, joka saa minut voimaan hyvin, ja jota haluan sen takia noudattaa.

Palaute asiakkaltani:

“Fyysinen suurin muutos oli vatsan turvotuksen väheneminen kolmen viikon jälkeen. Koko ajan kiusaava nälän tunne hävinnyt, nyt nälkä tulee vasta muutaman tunnin syömisen jälkeen. Napostelun tarve myös vähentynyt, nyt voi katsoa leffoja sohvalla ilman karkkikulhoa tai mitään muutakaan syömistä.

Pystyn olemaan ilman joka viikonloppuista valtavaa karkkisäkkiä, jonka seurauksena vatsani ei ole enää niin turvoksissa. Mieliala on virkeämpi eikä niin väsynyt. Suosittelisin samankaltaisille holtittomille herkuttelijoille. Olen avoimesti kertonut kaikille kurssista ja siitä miten se on auttanut minua.”

-Heidi

Mkäli haluat tutustua aiheeseen lisää, lue suosittu esikoistietokirjani Eroon makeanhimosta tai tule mukaan valmennukseen!

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa.

Haluatko välttää liiallisen sokerin? Lataa maksuton opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!