Näin vältät jouluähkyn: 10 vinkkiä

Näin vältät jouluäkyn

Hyvä ruoka on taatusti yksi joulun kohokohdista. Jopa niin, että tuloksena on ähky ja joulunpyhien viettäminen ruokakoomassa. Ihanasta ruosta saa ja kannattaa toki nauttia, mutta jos siitä seuraa tukala ja raskas olo, jota sulatellaan vielä tammikuussa, ei siitä varmasti kukaan nauti. Siispä päätin kertoa vinkkejä ähkyn välttämiseksi, jotta jouluna voit keskittyä muuhunkin kuin ruoan sulattelemiseen.

Pienennä lautaskokoa

Monella on tapana täyttää lautanen äärimmilleen, olkoon lautanen minkä kokoinen tahansa. Lautanen myös syödään tyhjäksi ajattelematta kylläisyyttä sen enempää. Entä jos söisit pienemmästä lautasesta; Ottaisitko silloin useita kertoja lisää, koska lautaselle ei mahdu kerralla paljoa? Entä jos sinulla on iso lautanen, josta täytät vain puolet; Tuntisitko, ettei annos ole riittävä? Tutkimusten mukaan pienen lautasen valitseminen kannattaa, sillä mielikuva tyydyttävästä annoksesta ei synny lautasen koon perusteella vaan siitä, että lautanen on täysi. Eli lautasen vaihtaminen pienempään voi saada aikaan psykologisen ja visuaalisen harhan, jonka avulla emme tule syöneeksi ähkyyn saakka.

Pureskele huolellisesti

Huolellinen pureskeleminen on taito, joka kannattaa opetella monestakin syystä. Pureskellessa ruokaan sekoittuva sylki ja sen entsyymit aloittavat ruoan sulatuksen. Hyvin pureskeltu ruoka sulaa myös vatsassa paremmin, jolloin todennäköisemmin vältyt “kivi vatsassa” fiilikseltä ja ikäviltä ruoansulatusvaivoilta ruokalun jälkeen. Pureskelemalla myös hidastat ruokailua, jolloin kylläisyysviesti ehtii perille ajoissa, etkä tule lapanneeksi ruokaa vatsaan enempää kuin se pystyy kerralla tehokkaasti käsittelemään.

Tunnustele kylläisyyden taso

Notkuvan ruokapöydän äärellä alamme helposti syödä silmillämme. Haluamme kaikkea ja moneen kertaan, vaikka vatsa ei tarvitsisi enää muruakaan. Kun olet ottamassa lisää tai siirtymässä jouluaaton kolmanteen kattaukseen (ehkä juustopöytään puolilta öin…), kysy itseltäsi: “Kuinka kylläinen olen?” ja “Tuoko seuraava annos hyvän olon vai huonontaako se sitä?” Jos vatsasi on 90 % täysi, tuo seuraava annos mukanaan ähkyn. Jarrun painaminen ei siis ole huono idea etenkin, kun ottaa huomioon, että tiedossa on luultavasti lisää ruokaa jo parin tunnin päästä.

Kaikkea vähän

Joulupöydässä voi olla hyvä ottaa mallia ranskalaisista eli syödä kaikkea, mutta kohtuudella. Ruoasta ja kaloreista nipottaminen vie tunnelman ja voi vain lisätä mielitekoja. Sen sijaan suosittelenkin, että sallit itsellesi kaikkea. Kun lautanen on kohtuullisen kokoinen (ks. 1. vinkki), ei jokaista sortimenttia voi ottaa jättiannosta. “Kaikkea kohtuudella” muodostaa todennäköisesti kuitenkin ison annoksen, ja kun syöt sen hitaasti (2. vinkki), voit lautasen tyhjennyttä realistisesti arvioida, vetääkö vatsasi vielä lisää.

Nesteytä

Nyt en puhu glögistä, joulukahvista enkä viineistä. Niitäkään en ole kieltämässä, mutta huolehdi, ettei nesteytys jää niiden varaan – ne kun itse asiassa vaativat rinnalleen vielä “normaalioloja” enemmän vettä. Juo vettä ennen kaikkea aterioiden välillä, jotta vesi ei laimenna ruoansulatusnesteitä. Paras on nauttia vettä heti heräämisestä saakka, joten hampaiden harjaamisen jälkeen iso lasillinen (tai kaksi!) ääntä kohti on loistava tapa myös jouluna.

Pidä taukoja

Niin tylsältä kuin tämä kuulostaakin, ateriarytmistä kannattaa huolehtia myös joulun pyhinä. Joulupöytään ei siis kannata siirtyä vatsa naapuriin saakka kurnien, sillä silloin lopputuloksena on mitä todennäköisimmin ähky. Hyvä idea onkin aloittaa jouluruokailu ajoissa ja tauottaa sitä vähän. Meillä aloitetaan pienten juhlijoiden takia jo ajoissa iltapäivällä ja kattausten välissä puuhataan välillä muuta. Jouluateriasta ei siis tavitse (tai kannata!) tehdä iltaan ajoittuvaa mättämissessiota, vaan aloittaa aikaisemmin, jolloin ruoasta ehtii myös kiirettä nauttia.

10 000 askelta

Tätä ei voi olla mainitsematta, vaikka kaikkihan tämän tietävät. Olennaista onkin kysyä, kuinka moni tätä noudattaa…? Eli liiku, please. Se on loistavaa vastapainoa ruokapöydän ääressä istumiselle, ja saa sinut hetkeksi pois konvehtirasian ääreltä. Liikkuminen on myös tehokas keino tasata korkeaa verensokeria.Täydellä vatsalla ei kuitenkaan kannata ryhtyä hikijumpalle, sillä se vain haittaa ruoansulatusta. Hyvä vaihtoehto on kävely, jossa voit määrätä tahdin oman olosi mukaan. 10 000 askeleen kerääminen on käyttökelpoinen ohje myös joulunpyhille.

Valitse vierustoveri

Tutkimuksissa on havaittu, että toimimme helposti samoin kuin vierustoverimme. Eli jos vieressämme istuva henkilö santsaa monta kertaa ja syö nopeaan tahtiin, toimimme samoin. Jos taas vierustoveri omaa rauhallisemman tyylin ja keskittyy myös seurasta nauttimiseen, tarttuu se meihin. Ymmärrän, että tämän soveltaminen perhejouluun voi olla vähän haastavaa (jopa kyseenalaista…), mutta voit kokeilla vinkkiä myös esim. työpaikalla tai jossain muussa tilanteessa joulun ulkopuolella. Tai vaikka et voisi valita vierustoveriasi, voit nyt tämän luettuasi havainnoida, miten viereisen henkilön ruokailu sinuun vaikuttaa tai vaikuttaako.

Vatsa toimimaan

Tukala olo on taattu, jos syömäsi ruoka ei poistu elimistöstäsi kohtuullisen ajan kuluessa. Vatsan tulisi toimia joka päivä, ja jos ruokaa syödään paljon (kuten jouluna tehdään), useita kertoja päivässä. En missään nimessä kehota syömään suoliston tyhjentämiseksi laksatiiveja, vaan muuttamaan ruokavalion ja elämäntavat sellaisiksi, että suoliston toiminta muuttuu säännölliseksi. Joulua ajatellen huolehdi ainakin veden juomisesta, kuidun riittävästä syömisestä, liikkeestä ja ateriaväleistä.

Eroon makeanhimosta

Olet etuoikeutettu

Kaikkien joulupöydässä ruokaa ei todellakaan ole ähkyyn saakka. Itse koen ikävänä, että osa ihmisistä syö omasta aloitteestaan liikaa (kukaan tuskin pakottaa), ja sitten valittaa ähkyään, kun samaan aikaan toisaalla moni iloitsisi, jos saisi joulupöytäänsä edes yhden laatikon ja pienen kinkun – tai edes rakkaita ihmisiä ympärille. On myös surullista, kuinka paljon ruokaa menee jouluna roskiin, koska sen määrä on mitoitettu väärin tai jouluruokiin kyllästytään tapaninpäivään mennessä. Jos siis kaipaat vähän merkityksellisempää motivaattoria estämään ähkyyn asti mässäilemisen, kannattaa tätä kohtaa miettiä ajatuksella.

Jouluisin terveisin,

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!